Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

33 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.

Krok 2

Na środku talerza ułóż zielone listki mięty – będzie to trawa, po której pełznie ślimak.

Krok 3

Na mięcie połóż długi biszkopt – tułów ślimaka. Ułóż na nim dużą kulkę lodów ciasteczkowych, czyli muszlę.

Krok 4

Polewą czekoladową namaluj na kulce szlaczek - spiralę. Z polewy zrób też oczy ślimaka. Deser udekoruj kolorową posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalne i kreatywne podanie lodów, to ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. „Ślimak” na biszkoptach to deser prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowny. Wyjątkowa forma podania gwarantuje, że sprawdzi się na wyjątkowe okoliczności, np. przyjęcie tematyczne. Jedyne, czego potrzebujesz do jego przygotowania to: lody w trzech smakach (ciasteczkowym, waniliowym i karmelowym), biszkopty oraz polewa i posypki do dekoracji. Muszlę możesz ozdobić kolorowymi posypkami cukierniczymi lub pisakami spożywczymi. W roli oczu sprawdzą się cukrowe perełki, owoce granatu lub małe winogrona. Przygotowany według poniższego przepisu deser warto przed zaserwowaniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika – dzięki takiemu zabiegowi na dłuższy czas zachowa spójną konsystencję. „Trawę” dla ślimaka przygotujesz z listków ziół – mięty czy melisy – lub pokrojonego w plastry kiwi. Lody podawane na biszkoptach nie tylko dobrze wyglądają, ale też wspaniale smakują. Zainspiruj się naszym przepisem i podziel się wrażeniami w komentarzu.