Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.

Krok 2

Na środku talerza ułóż zielone listki mięty – będzie to trawa, po której pełznie ślimak.

Krok 3

Na mięcie połóż długi biszkopt – tułów ślimaka. Ułóż na nim dużą kulkę lodów ciasteczkowych, czyli muszlę.

Krok 4

Polewą czekoladową namaluj na kulce szlaczek - spiralę. Z polewy zrób też oczy ślimaka. Deser udekoruj kolorową posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalne i kreatywne podanie lodów, to ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. „Ślimak” na biszkoptach to deser prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowny. Wyjątkowa forma podania gwarantuje, że sprawdzi się na wyjątkowe okoliczności, np. przyjęcie tematyczne. Jedyne, czego potrzebujesz do jego przygotowania to: lody w trzech smakach (ciasteczkowym, waniliowym i karmelowym), biszkopty oraz polewa i posypki do dekoracji. Muszlę możesz ozdobić kolorowymi posypkami cukierniczymi lub pisakami spożywczymi. W roli oczu sprawdzą się cukrowe perełki, owoce granatu lub małe winogrona. Przygotowany według poniższego przepisu deser warto przed zaserwowaniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika – dzięki takiemu zabiegowi na dłuższy czas zachowa spójną konsystencję. „Trawę” dla ślimaka przygotujesz z listków ziół – mięty czy melisy – lub pokrojonego w plastry kiwi. Lody podawane na biszkoptach nie tylko dobrze wyglądają, ale też wspaniale smakują. Zainspiruj się naszym przepisem i podziel się wrażeniami w komentarzu.