Deser dla dzieci "Ośmiornica" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser dla dzieci "Ośmiornica"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą rozpuszczonej polewy czekoladowej namaluj na talerzu fale.

Krok 2

Z lodów Big Milk Trio Biscotta zrób dużą kulkę i umieść ją między falami z polewy.

Krok 3

Melona wraz ze skórką pokrój w cienkie paski i połóż obok czekoladowych fal.

Krok 4

Teraz dołóż żelki, tak aby powstały długie macki ośmiornicy. Na kulce lodów zrób z malin duże oczy, a z kawałków mandarynki usta. Deser udekoruj listkami świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser dla dzieci "Ośmiornica" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser dla dzieci "Ośmiornica"Deser dla dzieci "Ośmiornica"

Deser lodowy „ośmiornica” łączy w sobie wiele smaków, jest bardzo kolorowy i szybki w przygotowaniu. Przyrządzisz go w zaledwie kilka chwil. Najważniejszym składnikiem są oczywiście lody. Wykorzystaj np. śmietankowo-ciasteczkowe, które doskonale będą kontrastowały z kolorowymi dodatkami. Z gałki lodów stwórz głowę morskiego stworzenia, a następnie czekoladową polewą namalujesz fale na talerzu. Dołóż również macki ośmiornicy – zrób je z kawałków cienko pokrojonego melona i podłużnych żelków. W tej roli sprawdzą się też różnego rodzaju kremy i masy, którymi dorobisz dowolne dekoracje na talerzu. Można także wykorzystać do tego cienko pokrojone kiwi lub cząstki arbuza. Oczy ośmiornicy uformuj z malin, a usta z mandarynki. Zamiast nich pasować będą też jagody albo truskawki. Talerz z lodami udekoruj dużą ilością mięty, która będzie przypominać morską roślinność. Baw się formą deseru i ozdabiaj go razem ze swoimi bliskimi. Co jeszcze do niego dodasz? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu.