Lody czekoladowe "Żółw" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe "Żółw"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z lodów czekoladowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulkę i umieść ją na środku talerza. Tuż obok niej połóż mniejszą o smaku śmietankowym.

Krok 2

Z wafla wytnij mały okrąg wielkości monety. Wbij go w lody śmietankowe u samego dołu jako pyszczek żółwia.

Krok 3

Na tej samej kulce umieść dwa rodzynki jako oczy.

Krok 4

Teraz za pomocą nożyka zrób nacięcia na lodach czekoladowych, tworząc charakterystyczny wzór skorupy żółwia. Duże winogrono przekrój wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Umieść kawałki winogrona z czterech stron kulki czekoladowej jako wystające spod pancerza nóżki.

Krok 5

Pancerz żółwia udekoruj wiórkami kokosowymi. Deser ozdób listkami mięty i podaj ze świeżymi malinami.

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe "Żółw"  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe "Żółw" Lody czekoladowe "Żółw"

Ten przepis to szybki sposób na efektowny deser. Lody czekoladowe „żółw” sprawdzą się na wiele okazji. Podasz je na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Jak je przygotować? Nic prostszego. Skorupę żółwia wykonaj z gałki lodów czekoladowych. Za pomocą nożyka zrób na niej nacięcia, które będą imitowały charakterystyczny wzór. Do przygotowania pyszczka zwierzęcia sprawdzą się lody śmietankowe. Wbij w nie wafelek wykrojony w kształt monety. W miejscu oczu umieść rodzynki lub nasiona owocu granatu. Nogi żółwia zrób z przekrojonych na połówki lub ćwiartki ciemnych winogron. Deser ozdobić możesz listkami mięty lub melisy. Z lodami czekoladowymi „żółw” świetnie skomponują się również maliny lub poziomki. Sprawdzą się także wiórki kokosowe lub czekoladowe. Te drugie przygotujesz w łatwy sposób samodzielnie. Wystarczy, że dobrze schłodzoną tabliczkę swojej ulubionej czekolady zetrzesz na dużych oczkach tarki. Na talerzu warto również wykonać efektowne wzorki za pomocą dowolnej polewy. Sprawdź, jak proste może być przygotowanie wyjątkowego deseru lodowego.