Chrupią, zgrzytają, ciągną się. Wywołują na twarzy uśmiech i znikają z talerzy w mgnienu oka. Kto? Co? Posypki! Zabierz dzieci do kuchni, przygotuj mnóstwo miseczek, a wcześniej przygotuj ulubione dodatki. Kilka kulek lodów, wyobraźnia, niedbałe rozrzucenie składników, albo starannie zrobione wzorki - sami wybierzcie swój wymarzony deser. Jako bazy do swoich lodowych deserów użyjcie Algidy Śmietankowej. Jej charakterystyczny śmietankowy smak i puszysta konsystencja idealnie komponują się z przeróżnymi dodatkami i posypkami.
Nie bij piany
Dla Amerykaninów marshmallows, a dla nas po prostu pianki. W filmach często widzimy je nad ogniskiem, spróbuj ich koniecznie w lodach.
Żel przede wszystkim
Kwaśne, ciągnące się, a może z lukrecją? Wybór należy do Ciebie. Jedno jest pewne, żelkowi maniacy będą zachwyceni.
Gdzie drwa rąbią, tam...
Tam wiórki lecą. Kokosowe.
Nie tylko słodycze
Dodatki do lodów to nie tylko cukrowe i kolorowe posypki. To także świeże, pełne smaku owoce, które możesz wykorzystać na różne sposoby. Pyszne dżemy, aromatyczne, własnoręcznie robione musy, czy świeże, jędrne owoce w szczycie sezonu, a poza sezonem bogactwo mrożonych lub suszonych owoców – to jak, na co się skusisz?
Twój grzeszny składnik
Ulubiony batonik, drażetki, kamyczki w czekoladzie, wafle, rurki i czego tylko dusza zapragnie. Pamiętaj, że słone smaki równie dobrze komponują się ze słodkimi lodami.
Pyszny orzech do zgryzienia
Pistacje, nerkowce, migdały, włoskie i wiele innych. Możesz je pokruszyć albo uprażyć na patelni. PS. Wypróbuj też pestki dyni i słonecznika.
Posypkowy wachlarz jest nieskończony. Kruszonka do ciasta? Świetnie nada się do lodowego deseru. Pokruszona beza, stemperowana czekolada, czy dżem z marakui, świat kuchni pełen jest posypek i dodatków, a Ty możesz zabawić się w poszukiwacza posypek.
Na koniec sypniemy paroma przepisami: