
Składniki
1 opakowanie
40 gramów
10 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj, odkrój 1/3 mango wzdłuż razem ze skórką.

Krok 2
Ponacinaj miąższ mango w romby nie nacinając przy tym skórki. Uformuj tułów myszki i ułóż na talerzu.

Krok 3
Ukrój cienki plaster gruszki i przetnij go na ćwiartki, zrobisz z nich uszy myszki.

Krok 4
Z lodów śmietankowych zrób głowę myszki. Oczy i nosek zrób z rodzynek.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Myszka"
Słodki i kolorowy deser „myszka” to doskonała propozycja na mocno owocową odsłonę lodowej przekąski. Jej bazę stanowi soczyste mango, które ma apetyczny kolor i bardzo dobrze się prezentuje. Natnij je tak, by na jego powierzchni pojawiły się niewielkie romby. Z kremowych lodów śmietankowych zrób głowę zwierzątka. Możesz ją wykonać także na bazie dowolnego smaku, np. lodów o smaku straciatella czy nugat. Dołóż jeszcze rodzynki lub czekoladowe drażetki i stwórz z nich oczy oraz nos myszki. Uszy wykonaj z przekrojonych na ćwiartki plastrów gruszki. Nadawać się będą także jabłka lub inne twarde owoce, a także jasne wafelki. Jeśli chcesz wzbogacić deser lodowy „myszka”, dołącz do niego inne owoce. Ewentualnie udekoruj talerz kawałkami kiwi, ananasa, melona, truskawek lub malin. Całość będzie doskonała z kokosowym, gęstym sosem lub polewą truskawkową. Słodką przekąskę warto też ozdobić bitą śmietaną i orzechami nerkowca. Masz już plan, z jakiej okazji podasz ten oryginalny i apetyczny deser?