Składniki
1 opakowanie
40 gramów
10 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj, odkrój 1/3 mango wzdłuż razem ze skórką.
Krok 2
Ponacinaj miąższ mango w romby nie nacinając przy tym skórki. Uformuj tułów myszki i ułóż na talerzu.
Krok 3
Ukrój cienki plaster gruszki i przetnij go na ćwiartki, zrobisz z nich uszy myszki.
Krok 4
Z lodów śmietankowych zrób głowę myszki. Oczy i nosek zrób z rodzynek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Myszka"
Słodki i kolorowy deser „myszka” to doskonała propozycja na mocno owocową odsłonę lodowej przekąski. Jej bazę stanowi soczyste mango, które ma apetyczny kolor i bardzo dobrze się prezentuje. Natnij je tak, by na jego powierzchni pojawiły się niewielkie romby. Z kremowych lodów śmietankowych zrób głowę zwierzątka. Możesz ją wykonać także na bazie dowolnego smaku, np. lodów o smaku straciatella czy nugat. Dołóż jeszcze rodzynki lub czekoladowe drażetki i stwórz z nich oczy oraz nos myszki. Uszy wykonaj z przekrojonych na ćwiartki plastrów gruszki. Nadawać się będą także jabłka lub inne twarde owoce, a także jasne wafelki. Jeśli chcesz wzbogacić deser lodowy „myszka”, dołącz do niego inne owoce. Ewentualnie udekoruj talerz kawałkami kiwi, ananasa, melona, truskawek lub malin. Całość będzie doskonała z kokosowym, gęstym sosem lub polewą truskawkową. Słodką przekąskę warto też ozdobić bitą śmietaną i orzechami nerkowca. Masz już plan, z jakiej okazji podasz ten oryginalny i apetyczny deser?