Deser lodowy z rurkami waflowymi "Jeżozwierz"
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu ułóż ciasno w rządku 3 kulki: najmniejszą czekoladową, średnią śmietankową i największą truskawkową.
Krok 2
Zrób oczy jeżozwierza z niebieskich drażetek, układając je na kulce śmietankowej.
Krok 3
Z kawałków czekolady i rurek waflowych zrób kolce na kulce truskawkowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser lodowy z rurkami waflowymi "Jeżozwierz"
Deser lodowy z rurkami waflowymi „jeżozwierz” to idealna propozycja na przyjęcie. Do jego przygotowania potrzebujesz, oczywiście, lodów, a także: czekolady, rurek waflowych i kolorowych drażetek. Na początek ułóż na talerzu (ściśle obok siebie i w równym rzędzie) trzy lodowe kulki. W sugerowanym przepisie najmniejszą jest czekoladowa, średnią śmietankowa, a największą truskawkowa, jednak tę kolejność możesz dowolnie modyfikować. Oczy jeżozwierza zrób z niebieskich drażetek (jeśli chcesz, użyj w tym celu borówek lub galaretek). Brwi wykonasz za pomocą pisaków cukrowych. Dla urozmaicenia pokrusz herbatniki, które posłużą jako kolce „jeżozwierza”. Do lodów powkładaj czekoladę – dobrze sprawdzi się mleczna. Chcesz wzbogacić smak oraz wygląd deseru? Uformuj łapki z kawałków jabłka lub cząstek mandarynki. Deser lodowy z rurkami waflowymi „jeżozwierz” przygotuj na płaskim talerzu, który dodatkowo możesz posypać startą mleczną czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak smaczny, prosty, a jednocześnie efektowny deser dzięki niemu przygotujesz.