Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczoną polewą namaluj na talerzu uśmiechniętą twarz klauna w czapce.
Krok 2
Na środku zrób nos z dużej kulki lodów truskawkowych. Z dwóch mniejszych kulek śmietankowych i drażetek zrób oczy.
Krok 3
Pod twarzą nałóż małą kulkę lodów czekoladowych i w jej boki wetknij 2 trójkąty z wafli – to będzie muszka.
Krok 4
Całość możesz dowolnie udekorować kolorową posypką i lizakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowe trio "Klaun"
Lodowe trio „klaun” to połączenie różnych smaków lodów, drażetek czekoladowych oraz sosu. Przygotuj go, kiedy w planach masz organizację imprezy ostatkowej, sylwestra lub urodzin – każdej, na której panować będzie luźna atmosfera. Twarz klauna wykonaj za pomocą polewy czekoladowej. Dobra będzie też karmelowa lub truskawkowa. Najważniejsze jest to, by była dobrze widoczna na talerzu. Oczy klauna zrób ze śmietankowych lodów, drażetek czekoladowych, rodzynków albo kolorowych kamyczków z orzechów arachidowych. Muszkę lub krawat przygotuj z wafli (dobrym pomysłem będą też herbatniki lub biszkopty). Deser można udekorować na wiele sposobów. Dorób postaci uszy i włosy – np. z kawałków banana lub wiórków czekoladowych. Deser lodowe trio „klaun” będzie się dobrze komponował z cynamonową bitą śmietaną, z której możesz zrobić chmurki, a także z owocami. Użyj np. truskawek, brzoskwiń i kiwi. Deser podaj zaraz po przygotowaniu. Nasza propozycja na serwowanie lodów jest prosta w przygotowaniu, a do tego efektowna. Spróbuj i przekonaj się.