
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Talerz pomaluj zieloną polewą lukrową.
Krok 2
Ułóż na niej dużą kulkę lodów truskawkowych.
Krok 3
Z wafla wytnij dwa małe kółka i wetknij je na szczyt lodów jako uszy świnki.
Krok 4
Polewą czekoladową namaluj oczy świnki.
Krok 5
Poniżej oczu umieść nos, czyli czerwoną drażetkę z kropkami z polewy.
Krok 6
Deser udekoruj cząstkami truskawki i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami truskawkowymi "Świnka"
Szukasz sposobu na przygotowanie pysznego deseru, który będziesz mógł podać w ciekawy sposób? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. W zaledwie kilku krokach wykonasz efektowny deser "świnka", który sprawdzi się nie tylko jako słodka przekąska po obiedzie. Na początek talerz pomaluj zieloną polewą lukrową. Ułóż na niej dużą kulkę lodów truskawkowych. Teraz wystarczy tylko przygotować elementy, które nadadzą „śwince” odpowiedni kształt. Uszy wykonaj z wafli: wytnij z nich dwa małe kółeczka i wbij na wierzch kulki lodowej. Jako oczy sprawdzi się polewa czekoladowa, rodzynki czy orzeszki ziemne. Żeby zrobić nos, umieść na środku gałki lodowej czerwoną drażetkę. Deser jest już prawie gotowy, wystarczy tylko odpowiednio go udekorować. W tym celu sprawdzą się: listek świeżej mięty i owoce, szczególnie połówki truskawek, brzoskwinie w zalewie oraz kiwi. Twoja opinia jest dla nas ważna, więc podziel się nią w komentarzu. Deser z lodami truskawkowymi „świnka” podawaj mocno schłodzony, zaraz po przyrządzeniu.