Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami truskawkowymi "Świnka"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Talerz pomaluj zieloną polewą lukrową.

Krok 2

Ułóż na niej dużą kulkę lodów truskawkowych.

Krok 3

Z wafla wytnij dwa małe kółka i wetknij je na szczyt lodów jako uszy świnki.

Krok 4

Polewą czekoladową namaluj oczy świnki.

Krok 5

Poniżej oczu umieść nos, czyli czerwoną drażetkę z kropkami z polewy.

Krok 6

Deser udekoruj cząstkami truskawki i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami truskawkowymi "Świnka" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami truskawkowymi "Świnka"Deser z lodami truskawkowymi "Świnka"

Szukasz sposobu na przygotowanie pysznego deseru, który będziesz mógł podać w ciekawy sposób? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. W zaledwie kilku krokach wykonasz efektowny deser "świnka", który sprawdzi się nie tylko jako słodka przekąska po obiedzie. Na początek talerz pomaluj zieloną polewą lukrową. Ułóż na niej dużą kulkę lodów truskawkowych. Teraz wystarczy tylko przygotować elementy, które nadadzą „śwince” odpowiedni kształt. Uszy wykonaj z wafli: wytnij z nich dwa małe kółeczka i wbij na wierzch kulki lodowej. Jako oczy sprawdzi się polewa czekoladowa, rodzynki czy orzeszki ziemne. Żeby zrobić nos, umieść na środku gałki lodowej czerwoną drażetkę. Deser jest już prawie gotowy, wystarczy tylko odpowiednio go udekorować. W tym celu sprawdzą się: listek świeżej mięty i owoce, szczególnie połówki truskawek, brzoskwinie w zalewie oraz kiwi. Twoja opinia jest dla nas ważna, więc podziel się nią w komentarzu. Deser z lodami truskawkowymi „świnka” podawaj mocno schłodzony, zaraz po przyrządzeniu.