
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Talerz pomaluj zieloną polewą lukrową.
Krok 2
Ułóż na niej dużą kulkę lodów truskawkowych.
Krok 3
Z wafla wytnij dwa małe kółka i wetknij je na szczyt lodów jako uszy świnki.
Krok 4
Polewą czekoladową namaluj oczy świnki.
Krok 5
Poniżej oczu umieść nos, czyli czerwoną drażetkę z kropkami z polewy.
Krok 6
Deser udekoruj cząstkami truskawki i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami truskawkowymi "Świnka"
Szukasz sposobu na przygotowanie pysznego deseru, który będziesz mógł podać w ciekawy sposób? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. W zaledwie kilku krokach wykonasz efektowny deser "świnka", który sprawdzi się nie tylko jako słodka przekąska po obiedzie. Na początek talerz pomaluj zieloną polewą lukrową. Ułóż na niej dużą kulkę lodów truskawkowych. Teraz wystarczy tylko przygotować elementy, które nadadzą „śwince” odpowiedni kształt. Uszy wykonaj z wafli: wytnij z nich dwa małe kółeczka i wbij na wierzch kulki lodowej. Jako oczy sprawdzi się polewa czekoladowa, rodzynki czy orzeszki ziemne. Żeby zrobić nos, umieść na środku gałki lodowej czerwoną drażetkę. Deser jest już prawie gotowy, wystarczy tylko odpowiednio go udekorować. W tym celu sprawdzą się: listek świeżej mięty i owoce, szczególnie połówki truskawek, brzoskwinie w zalewie oraz kiwi. Twoja opinia jest dla nas ważna, więc podziel się nią w komentarzu. Deser z lodami truskawkowymi „świnka” podawaj mocno schłodzony, zaraz po przyrządzeniu.