
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów czekoladowych zrób dwie małe kulki i włóż je do zamrażalnika na 20 minut.
Krok 2
Połóż największą kulkę, zrobioną z lodów karmelowych, na środku zimnego talerza.
Krok 3
Mocno zmrożone czekoladowe kulki przekrój na połówki. rób z nich nogi żaby, układając je wokół karmelowej kulki – tak jak na zdjęciu.
Krok 4
Z lodów śmietankowych zrób łyżeczką dwie najmniejsze kulki na duże oczy żaby – na każdej ułóż źrenice z czekoladowych drażetek. Lodowy deser dla dzieci udekoruj orzechami w polewie i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czekoladowa żabka z lodami
Jeśli chcesz odmienić serwowaną po obiedzie słodką przekąskę, dobrą propozycją będzie przyrządzenie czekoladowej żabki z lodami. Będzie apetycznie wyglądać i świetnie smakować. Do jej wykonania potrzebujesz lodów karmelowych, czekoladowych i śmietankowych. Czekoladowe kulki włóż do zamrażarki, aby były lepiej zmrożone i dzięki temu dłużej utrzymały swoją formę na talerzu. Dużą gałkę lodów karmelowych połóż na środku zimnego naczynia (wstaw je wcześniej na jakiś czas do lodówki). Z czekoladowych kulek zrób nogi żabki – przekrój każdą z nich na połowę i ułóż po bokach. Lody śmietankowe będą z kolei pełnić rolę oczu. Uformuj je łyżeczką i połóż na każdym z nich czekoladową drażetkę. Ozdób lodowego stworka orzechami w czekoladzie i kolorową posypką w formie gwiazdek. Jako dekoracja sprawdzi się też bita śmietana lub gęsta polewa jabłkowa czy czekoladowa, którą namalujesz dodatkowe wzorki. Dowiedz się, jak dokładnie wykonać ten zabawny deser. Sprawdź podany przepis i podziel się z nami swoją opinią. Do dzieła!