
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób szkic samolotu na kartce i wytnij go.
Krok 2
Przyłóż wzór do wafla i nożem z ząbkami delikatnie wytnij z niego samolot.
Krok 3
Na talerzu umieść wafel, a na jego środku połóż dwie kulki lodów czekoladowych – to kabina.
Krok 4
Rozpuszczoną w gorącej wodzie polewą lukrową namaluj na lodach kwadraty – wejścia do samolotu.
Krok 5
Z niebieskich gwiazdek ułóż oznaczenia na skrzydłach samolotu.
Krok 6
Posypkę z patyczków rozsyp na talerzu za skrzydłami, tworząc smugi powietrza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody podawane na wafelku "Samolot"
Sekretem udanego deseru jest nie tylko właściwy dobór składników, ale również efektowna forma podania. Jeśli szukasz inspiracji na zaserwowanie zimnego poczęstunku, to przepis na lody podawane na wafelku w formie samolotu na pewno przypadnie Ci do gustu. Jego przygotowanie jest bardzo proste i, co ważne, nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wyciąć z dużego wafla kształt samolotu i efektownie go przyozdobić. W tym celu wykorzystasz z powodzeniem zarówno posypki cukiernicze o różnych kształtach, np. gwiazdek czy patyczków, jak i kolorowe pisaki spożywcze. Smak słodkiego deseru doskonale przełamią lekko kwaśne owoce. Wybierz np. kiwi, maliny czy truskawki. Z wybranych owoców możesz też uformować słońce, księżyc albo Drogę Mleczną. Lody podawane na wafelku „samolot” to doskonały sposób na przygotowanie kreatywnego deseru. Serwuj go jako poobiedni deser lub podwieczorek. Sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Mamy nadzieję, że przygotowywanie lodowych deserów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.