
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób szkic samolotu na kartce i wytnij go.
Krok 2
Przyłóż wzór do wafla i nożem z ząbkami delikatnie wytnij z niego samolot.
Krok 3
Na talerzu umieść wafel, a na jego środku połóż dwie kulki lodów czekoladowych – to kabina.
Krok 4
Rozpuszczoną w gorącej wodzie polewą lukrową namaluj na lodach kwadraty – wejścia do samolotu.
Krok 5
Z niebieskich gwiazdek ułóż oznaczenia na skrzydłach samolotu.
Krok 6
Posypkę z patyczków rozsyp na talerzu za skrzydłami, tworząc smugi powietrza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody podawane na wafelku "Samolot"
Sekretem udanego deseru jest nie tylko właściwy dobór składników, ale również efektowna forma podania. Jeśli szukasz inspiracji na zaserwowanie zimnego poczęstunku, to przepis na lody podawane na wafelku w formie samolotu na pewno przypadnie Ci do gustu. Jego przygotowanie jest bardzo proste i, co ważne, nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wyciąć z dużego wafla kształt samolotu i efektownie go przyozdobić. W tym celu wykorzystasz z powodzeniem zarówno posypki cukiernicze o różnych kształtach, np. gwiazdek czy patyczków, jak i kolorowe pisaki spożywcze. Smak słodkiego deseru doskonale przełamią lekko kwaśne owoce. Wybierz np. kiwi, maliny czy truskawki. Z wybranych owoców możesz też uformować słońce, księżyc albo Drogę Mleczną. Lody podawane na wafelku „samolot” to doskonały sposób na przygotowanie kreatywnego deseru. Serwuj go jako poobiedni deser lub podwieczorek. Sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Mamy nadzieję, że przygotowywanie lodowych deserów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.