
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij 3 kółka o różnej wielkości. Największe z nich połóż na talerzu.
Krok 2
W dwóch mniejszych wytnij w środku otwór (np. za pomocą kieliszka), tak by powstały dwa pierścienie UFO.
Krok 3
Następnie ułóż kolejno: kulkę lodów karmelowych, większy pierścień z wafla, kulkę lodów ciasteczkowych, mniejszy pierścień i kulkę lodów śmietankowych.
Krok 4
Deser udekoruj posypką i cukierkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "UFO"
Zabawny i kolorowy deser z lodami „UFO” podaj znajomym, kiedy przyjdą na przyjęcie lub zaserwuj na słodki podwieczorek. Do jego wykonania potrzebujesz klasycznych wafli, ale mogą być też wafle podpłomyki. Przydadzą się również inne ciastka, z których wykonasz dekoracje, jakie tylko przyjdą Ci na myśl, np. antenki z rurek lub skrzydła z herbatników. Dookoła udekoruj statek kosmiczny kolorową posypką i drażetkami owocowymi. Dobrze sprawdzą również orzechy w czekoladzie, kawałki orzechów włoskich albo migdały (w całości lub płatki). Słodki smak lodów przełamiesz dodatkiem owoców, np. przekrojonych na pół truskawek, borówek czy jeżyn. Ich delikatnie kwaskowaty posmak doskonale skomponuje się z lodami ciasteczkowymi i karmelowymi. „UFO” udekoruj za pomocą startej mlecznej czekolady lub wiórków kokosowych. Jeśli chcesz, żeby lody dłużej zachowały właściwą temperaturę, podawaj deser na talerzu mocno schłodzonym w zamrażarce. Wypróbuj przepis na ten efektowny deser i podaj go według własnego pomysłu. Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu.