
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij 3 kółka o różnej wielkości. Największe z nich połóż na talerzu.
Krok 2
W dwóch mniejszych wytnij w środku otwór (np. za pomocą kieliszka), tak by powstały dwa pierścienie UFO.
Krok 3
Następnie ułóż kolejno: kulkę lodów karmelowych, większy pierścień z wafla, kulkę lodów ciasteczkowych, mniejszy pierścień i kulkę lodów śmietankowych.
Krok 4
Deser udekoruj posypką i cukierkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "UFO"
Zabawny i kolorowy deser z lodami „UFO” podaj znajomym, kiedy przyjdą na przyjęcie lub zaserwuj na słodki podwieczorek. Do jego wykonania potrzebujesz klasycznych wafli, ale mogą być też wafle podpłomyki. Przydadzą się również inne ciastka, z których wykonasz dekoracje, jakie tylko przyjdą Ci na myśl, np. antenki z rurek lub skrzydła z herbatników. Dookoła udekoruj statek kosmiczny kolorową posypką i drażetkami owocowymi. Dobrze sprawdzą również orzechy w czekoladzie, kawałki orzechów włoskich albo migdały (w całości lub płatki). Słodki smak lodów przełamiesz dodatkiem owoców, np. przekrojonych na pół truskawek, borówek czy jeżyn. Ich delikatnie kwaskowaty posmak doskonale skomponuje się z lodami ciasteczkowymi i karmelowymi. „UFO” udekoruj za pomocą startej mlecznej czekolady lub wiórków kokosowych. Jeśli chcesz, żeby lody dłużej zachowały właściwą temperaturę, podawaj deser na talerzu mocno schłodzonym w zamrażarce. Wypróbuj przepis na ten efektowny deser i podaj go według własnego pomysłu. Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu.