
Składniki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu umieść 9 małych kulek lodowych o smaku śmietankowym, tak aby utworzyły kwadrat – podstawę piramidy.
Krok 2
Ułóż na nich drugą warstwę z 4 kulek karmelowych, następnie trzecią z 3 kulek o smaku ciasteczkowym, tworząc w ten sposób piramidę.
Krok 3
Po bokach piramidy ustaw rurki waflowe (tak jak na zdjęciu). Deser możesz udekorować ciasteczkami i drażetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Biszkoptowa piramida"
Przygotowując deser na przyjęcie, zadbaj nie tylko o jego smak, ale i sposób podania. Deser z lodami „biszkoptowa piramida” będzie prawdziwą ozdobą stołu podczas spotkań z przyjaciółmi lub miłym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Na początek ułóż na dużym (najlepiej jednolitym i płaskim) talerzu dziewięć małych kulek lodowych o smaku wanilii, które utworzą kwadrat, a jednocześnie podstawę piramidy. Następnie ułóż na tym drugą, mniejszą warstwę z kulek karmelowych, a na końcu czubek piramidy złożony z trzech lodowych kulek o smaku ciasteczkowym. Do dekoracji wykorzystaj ciasteczka migdałowe lub czekoladowe drażetki. Dobrze sprawdzą się jednak także migdały oraz orzechy – włoskie lub laskowe. Inną propozycją podania jest polanie deseru syropem: klonowym lub czekoladowym, oraz wykorzystanie bakalii, m.in. daktyli i fig. Jeśli chcesz, na szczycie piramidy połóż listki świeżej mięty. Wypróbuj nasz przepis na ten efektowny deser, a swoją propozycją jego zaserwowania podziel się w komentarzu poniżej.


































