Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Biszkoptowa piramida"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu umieść 9 małych kulek lodowych o smaku śmietankowym, tak aby utworzyły kwadrat – podstawę piramidy.

Krok 2

Ułóż na nich drugą warstwę z 4 kulek karmelowych, następnie trzecią z 3 kulek o smaku ciasteczkowym, tworząc w ten sposób piramidę.

Krok 3

Po bokach piramidy ustaw rurki waflowe (tak jak na zdjęciu). Deser możesz udekorować ciasteczkami i drażetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Biszkoptowa piramida" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Biszkoptowa piramida"Deser z lodami "Biszkoptowa piramida"

Przygotowując deser na przyjęcie, zadbaj nie tylko o jego smak, ale i sposób podania. Deser z lodami „biszkoptowa piramida” będzie prawdziwą ozdobą stołu podczas spotkań z przyjaciółmi lub miłym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Na początek ułóż na dużym (najlepiej jednolitym i płaskim) talerzu dziewięć małych kulek lodowych o smaku wanilii, które utworzą kwadrat, a jednocześnie podstawę piramidy. Następnie ułóż na tym drugą, mniejszą warstwę z kulek karmelowych, a na końcu czubek piramidy złożony z trzech lodowych kulek o smaku ciasteczkowym. Do dekoracji wykorzystaj ciasteczka migdałowe lub czekoladowe drażetki. Dobrze sprawdzą się jednak także migdały oraz orzechy – włoskie lub laskowe. Inną propozycją podania jest polanie deseru syropem: klonowym lub czekoladowym, oraz wykorzystanie bakalii, m.in. daktyli i fig. Jeśli chcesz, na szczycie piramidy połóż listki świeżej mięty. Wypróbuj nasz przepis na ten efektowny deser, a swoją propozycją jego zaserwowania podziel się w komentarzu poniżej.