Lody czekoladowe "Rower" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe "Rower"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 rurki waflowe przytnij na długość około 3 cm.

Krok 2

Połącz dwie rurki za pomocą polewy czekoladowej, tak aby utworzyły literę „T” – to kierownica roweru.

Krok 3

Z jabłka wytnij małą cząstkę i za pomocą polewy przyklej ją do trzeciej rurki – to siodełko roweru.

Krok 4

Zrób koła roweru – uformuj 2 kulki z lodów o smaku karmelowym i czekoladowym. Ułóż je na talerzu, wetknij w nie kierownicę i siodełko, a następnie połącz ostatnią rurką – ramą roweru. Całość możesz włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Krok 5

Koła można ozdobić żółtymi drażetkami. Deser udekoruj posypką i lizakami.

1

Opinie o przepisie

  • Józefa Musiał

    Józefa Musiał , 15.01.2019

    pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owocowa gąsienica
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe "Rower"Lody czekoladowe "Rower"

Lubisz lodowe desery? Jeśli dodatkowo lubisz także zabawę w kuchni, nadaj mu kształt roweru. Każda z lodowych gałek będzie przypominać rowerowe koło. Zrób rowerek trójkołowy, jeśli masz ochotę na większą porcję. Do przyrządzenia deseru przygotuj różne słodycze i owoce. Waflowe rurki, paluszki w czekoladzie albo sezamowe, kolorowe drażetki, bakalie – wykorzystaj wszystkie dodatki, na które masz ochotę. Z paluszków albo rurek zrób kierownicę i ramę. Natomiast siodełko z kawałka jabłka, kiwi czy brzoskwini. Nadawać się będą także żelki. Żeby deser był bardziej kolorowy – zwłaszcza, jeśli używasz lodów czekoladowych, karmelowych czy śmietankowych – obsyp talerz kolorową posypką i cukrowymi perełkami. Do lodów świetnie pasują miękkie owoce – podaj więc do nich kawałki brzoskwiń, ananasów czy truskawek. Deser lodowy „rower” to naprawdę ciekawy pomysł na podanie tak popularnego produktu, jakim są lody. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj własną wersję, np. narysuj na talerzu ścieżkę rowerową za pomocą roztopionej białej czekolady. Sprawdź też inne propozycje na podanie lodów.