Lody czekoladowe "Rower" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe "Rower"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 rurki waflowe przytnij na długość około 3 cm.

Krok 2

Połącz dwie rurki za pomocą polewy czekoladowej, tak aby utworzyły literę „T” – to kierownica roweru.

Krok 3

Z jabłka wytnij małą cząstkę i za pomocą polewy przyklej ją do trzeciej rurki – to siodełko roweru.

Krok 4

Zrób koła roweru – uformuj 2 kulki z lodów o smaku karmelowym i czekoladowym. Ułóż je na talerzu, wetknij w nie kierownicę i siodełko, a następnie połącz ostatnią rurką – ramą roweru. Całość możesz włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Krok 5

Koła można ozdobić żółtymi drażetkami. Deser udekoruj posypką i lizakami.

1

Opinie o przepisie

  • Józefa Musiał

    Józefa Musiał , 15.01.2019

    pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe "Rower" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe "Rower"Lody czekoladowe "Rower"

Lubisz lodowe desery? Jeśli dodatkowo lubisz także zabawę w kuchni, nadaj mu kształt roweru. Każda z lodowych gałek będzie przypominać rowerowe koło. Zrób rowerek trójkołowy, jeśli masz ochotę na większą porcję. Do przyrządzenia deseru przygotuj różne słodycze i owoce. Waflowe rurki, paluszki w czekoladzie albo sezamowe, kolorowe drażetki, bakalie – wykorzystaj wszystkie dodatki, na które masz ochotę. Z paluszków albo rurek zrób kierownicę i ramę. Natomiast siodełko z kawałka jabłka, kiwi czy brzoskwini. Nadawać się będą także żelki. Żeby deser był bardziej kolorowy – zwłaszcza, jeśli używasz lodów czekoladowych, karmelowych czy śmietankowych – obsyp talerz kolorową posypką i cukrowymi perełkami. Do lodów świetnie pasują miękkie owoce – podaj więc do nich kawałki brzoskwiń, ananasów czy truskawek. Deser lodowy „rower” to naprawdę ciekawy pomysł na podanie tak popularnego produktu, jakim są lody. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj własną wersję, np. narysuj na talerzu ścieżkę rowerową za pomocą roztopionej białej czekolady. Sprawdź też inne propozycje na podanie lodów.