
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulę i umieść ją na środku talerza.
Krok 2
W lody wetknij truskawkę, tak aby powstała głowa baranka. Jego czuprynkę wykonaj z pociętych listków mięty.
Krok 3
Wybierz dwa orzechy włoskie i umieść je przy szypułce truskawki - to zakręcone rogi baranka.
Krok 4
Z czterech borówek zrób nóżki. Polewą czekoladową namaluj na truskawce oczy. Deser udekoruj kilkoma listkami mięty.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowy deser dla dzieci "Baranek"
Przygotowywanie deserów może być kreatywną zabawą – wystarczy jedynie zaopatrzyć się w podstawowe produkty i uruchomić wyobraźnię. Pomoże Ci w tym przepis na lodowy deser „baranek". Znajdziesz w nim nie tylko lody, ale również orzechy, polewę czekoladową i owoce. Na początek uformuj dużą kulę z lodów kokosowych, a potem umieść ją na środku kolorowego talerza. Wetknij w nią truskawkę – w ten sposób powstanie głowa zwierzątka. Jego włosy zrobisz z pociętych listków mięty, a zakręcone rogi z orzechów włoskich. Następnie z czterech borówek zrób nóżki i namaluj polewą czekoladową oczy „baranka”. Z polewy możesz również wykonać wzroki na talerzu. Na koniec obsyp gałkę lodów wiórkami kokosowymi lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Trawę, na której leży „baranek”, będą imitowały listki świeżej mięty. Tak przygotowany deser podawaj na słodki podwieczorek lub w trakcie przyjęcia w gronie przyjaciół. Wykorzystaj naszą propozycję podania lub odkryj własny sposób na efektowną dekorację.


































