
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulę i umieść ją na środku talerza.
Krok 2
W lody wetknij truskawkę, tak aby powstała głowa baranka. Jego czuprynkę wykonaj z pociętych listków mięty.
Krok 3
Wybierz dwa orzechy włoskie i umieść je przy szypułce truskawki - to zakręcone rogi baranka.
Krok 4
Z czterech borówek zrób nóżki. Polewą czekoladową namaluj na truskawce oczy. Deser udekoruj kilkoma listkami mięty.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowy deser dla dzieci "Baranek"
Przygotowywanie deserów może być kreatywną zabawą – wystarczy jedynie zaopatrzyć się w podstawowe produkty i uruchomić wyobraźnię. Pomoże Ci w tym przepis na lodowy deser „baranek". Znajdziesz w nim nie tylko lody, ale również orzechy, polewę czekoladową i owoce. Na początek uformuj dużą kulę z lodów kokosowych, a potem umieść ją na środku kolorowego talerza. Wetknij w nią truskawkę – w ten sposób powstanie głowa zwierzątka. Jego włosy zrobisz z pociętych listków mięty, a zakręcone rogi z orzechów włoskich. Następnie z czterech borówek zrób nóżki i namaluj polewą czekoladową oczy „baranka”. Z polewy możesz również wykonać wzroki na talerzu. Na koniec obsyp gałkę lodów wiórkami kokosowymi lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Trawę, na której leży „baranek”, będą imitowały listki świeżej mięty. Tak przygotowany deser podawaj na słodki podwieczorek lub w trakcie przyjęcia w gronie przyjaciół. Wykorzystaj naszą propozycję podania lub odkryj własny sposób na efektowną dekorację.