Galaretka to jeden z najprostszych sposobów na zrobienie pysznego i efektownego deseru. Często wykorzystuje się ją do dekoracji ciast i tortów. Galaretkę można jeść bez żadnych dodatków, ale z owocami wygląda i smakuje jeszcze lepiej. Pole do popisu mamy w tej dziedzinie ogromne, choć są pewne wyjątki. Jakie owoce nie nadają się do galaretki i dlaczego? Sprawdź również, kiedy dodać owoce do galaretki, by uniknąć problemów w kuchni!

Kolorowy urodzaj, czyli jakie owoce do galaretki wybierać?

Zacznijmy od dobrych wiadomości. Nasze desery możemy urozmaicać większością owoców. Dzięki tym barwnym i soczystym akcentom prosta galaretka zamienia się w przysmak, który z powodzeniem można serwować podczas przyjęć i świętowania uroczystych okazji. To również wspaniała metoda na użycie sezonowych owoców w momencie, kiedy są najbardziej dorodne. Wiele z nich dostępnych jest tylko przez kilka tygodni, więc tym bardziej warto skorzystać. To, jakie owoce do galaretki wybierzemy, wpłynie na smak całego deseru, zatem warto poeksperymentować!

Do galaretki szczególnie polecamy: truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Rabarbar, choć oficjalnie uważany za warzywo, również sprawdzi się znakomicie w letnich deserach.

Kiedy dodać owoce do galaretki?

Grunt to odpowiednie wyczucie czasu. Owoców nie dodajemy od razu. Należy poczekać do momentu, aż galaretka lekko stężeje.

Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Prawdopodobnie większość kucharzy spotkała się z informacją, że niektóre owoce uniemożliwiają tężenie galaretki. Zaliczamy do nich:

- kiwi,

- ananasa,

- mango,

- papaję.

Mimo że wyglądają bardzo dekoracyjnie, zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, przez co nie nadają się do łączenia z żelatyną. Istnieją jednak sposoby, by temu przeciwdziałać.

Triki szefa kuchni

Świeży ananas nie nadaje się do użycia w deserze z galaretką, ale z powodzeniem można sięgnąć po owoc z puszki. Jeśli bardzo zależy nam na obecności pozostałych owoców z „czarnej listy”, możemy na krótko wrzucić je do gotującej się wody lub zblanszować, czyli zalać wrzątkiem, a następnie lodowatą wodą.

Czas na deser!

W kuchni zawsze da się coś wykombinować. Nie musicie mieć pełnych spiżarek albo od razu pędzić po zakupy, by zrobić smakowitą przekąskę na słodko. Tylko kwadrans zajmuje przygotowanie lodów w pucharku „Ambrozja”, a wyglądają jak z najpopularniejszej cukierni. Nie musicie już ustawiać się w długich kolejkach, by skosztować wafli z galaretką – ich domowa wersja wygrywa ze wszystkimi sklepowymi propozycjami. Pozostaje tylko wybrać, jakie owoce do galaretki wybierzecie tym razem. Jeśli cenicie nieskomplikowane receptury, ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową szybko wyląduje na szczycie listy waszych ulubionych przepisów.

Gotowi na nieco bardziej złożone wyzwania? Dobrze się składa! Ciasto kora to następny krok do uzyskania tytułu mistrza wypieków. Mimo nazwy, ciasto Dzień Kobiet warto przygotowywać nie tylko 8 marca. Posmakuje zarówno paniom, jak i panom! Uważacie, że każdy powód do świętowania jest dobry? Nic tak nie uświetni uroczystego przyjęcia, jak torcik mango, od którego nie sposób oderwać wzroku.