Dla zdrowia!
Nieprzyzwoicie pyszna, a także piekielnie zdrowa! Lista prozdrowotnych właściwości truskawek jest dłuższa niż napisy końcowe w kinie, dlatego lepiej usiądź z miską pełną tych owoców i poznaj je z najlepszej strony. Zaczynamy! Primo - truskawki to kopalnia witaminy C. Mówi się, że zawierają jej więcej niż owoce cytrusowe. Istne szaleństwo! Nie są im obce także inne witaminy . Ze względu na zawartość żelaza, które przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych oraz prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Jedno jest pewne – truskawka zrozumie każdą kobietę! Dobra wiadomość dla wszystkich urlopowiczów, a także zapalonych fit freaków - truskawki są małokaloryczne! Na zajadanie się taką przekąską można przymknąć oko! Sprawdź to sam!
powrót do góryZainspiruj się!
Czas na truskawkową ucztę - prawdziwa rozkosz gwarantowana! To co, zaczynamy? Pora na śniadanie! Przywitaj dzień z niezwykle sycącymi, ciepłymi pancakes z truskawkami. Tego typu propozycja świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób chcących zacząć dzień na słodko. Na nogi postawi Cię także pyszny lodowy koktajl truskawkowy. Tej słodyczy nie da się oprzeć! Gdy przyjdzie czas na lunch, sięgnij po coś lekkostrawnego. Letnia sałatka z truskawkami i szparagami pobudzi Twoje kubki smakowe i zapewni Ci niezapomniane doznania. Cała gama kolorów na talerzu! Dla wielbicieli mięsa też się coś znajdzie. Nie od dziś wiadomo, że kurczak lubi słodkie towarzystwo. Przygotuj sałatkę z kurczakiem i truskawkami i zaskocz swoich domowników. A dla wszystkich szukających oryginalnego przepisu na przekąskę – egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem. Nie bój się nowych połączeń smaków. Truskawka to uwielbia! Z kolei dla prawdziwych łasuchów - tarta czekoladowa z truskawkami, a to wszystko bez pieczenia! Skusisz się na nasz przepis? Nie daj się namawiać! Na podwieczorek świetnie sprawdzi się także ciasto ucierane z truskawkami. Doskonale skomponuje się z aromatyczną herbatą. Jaki z tego wniosek? Truskawki mogą towarzyszyć Ci przez cały dzień! Zarówno podczas śniadania we dwoje, letniego lunchu czy pożywnego obiadu z całą rodziną.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Według rzymskiej mitologii truskawki powstały z łez zakochanej i cierpiącej bogini Wenus, która opłakiwała śmierć swojego kochanka Adonisa. Na cześć pięknego młodzieńca obchodzono święto, podczas którego Rzymianie delektowali się smakiem owoców. Ze względu na swój intensywnie czerwony kolor i sercowaty kształt truskawki zapisały się w kulturze jako symbol miłości i erotyzmu. Legendy głoszą, że są prawdziwym afrodyzjakiem!
- Amédée-François Frézier to francuski botanik, któremu w XVIII wieku udało się skrzyżować dwa gatunki poziomek. Z eksperymentu narodziła się truskawka, dlatego często określa się go mianem „ojca truskawki”. Czerwony owoc jest ściśle związany z Francją nie tylko z tego powodu. To właśnie tam istniała tradycja przygotowywania dla nowożeńców zupy z truskawek, co miało zapewnić im życie w szczęściu i miłości. Ponadto wierzono, że osoba obdarowana połówką owocu zakocha się w tej, od której go dostała. Prawdziwe love story, a co najlepsze – z happy endem!
- W Belgii powstało muzeum truskawek. Na miejscu można zobaczyć fotografie przedstawiające pierwszy targ tych owoców czy zbieraczy na polach uprawnych. W muzealnych sklepach znajduje się cała gama produktów z wykorzystaniem truskawek. Od dżemu po piwo włącznie! Każdy znajdzie tu coś dla siebie!
- Truskawki to także symbol Wimbledonu! Podczas otwarcia ceremonii najbardziej prestiżowego turnieju tenisowego na świecie wita się nimi gości. A to wszystko w towarzystwie szampana!
- Największym producentem truskawek na świecie są Chiny. Na drugim miejscu plasuje się Polska! Obecnie występuje około 2000 gatunków tego owocu, a nowością na rynku spożywczym jest biała odmiana, która w smaku przypomina ananasa.
- Dopiero w roku 1830 truskawki trafiły do sprzedaży. Pierwszy sklep, który umieścił je w swojej ofercie, znajdował się w Londynie. Wcześniej traktowano je wyłącznie jako przysmak arystokracji, a ze względu na swoją wysoką cenę był niedostępny dla niższej warstwy społeczeństwa. Na szczęście te lata już za nami!
Jak się za to zabrać?
Słodkie, kolorowe, soczyste - zastanawiasz się jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały swój kolor i smak? Spieszymy Ci z pomocą! Woda powoduje, że owoce tracą aromat oraz jędrność – stają się bardzo miękkie i zwiotczałe. Pamiętaj, aby umyć je dopiero bezpośrednio przed wykorzystaniem, a szypułki zdjąć zaraz przed spożyciem. Jeśli truskawki mają posłużyć Ci jak najdłużej, ułóż je w możliwie płaskim pojemniku z ręcznikiem papierowym na spodzie. Przechowuj je w górnej półce w lodówce, a następnie wyjmij pół godziny przed podaniem, ponieważ zbyt niska temperatura może osłabić zarówno ich aromat, jak i smak.
powrót do góryZ czym to się je?
Truskawka jest produktem niezwykle uniwersalnym. Smakuje wybornie zarówno w kuchennym zaciszu, np. z dodatkiem śmietany, jak i podczas romantycznej kolacji w towarzystwie lampki szampana. Idealnie komponuje się z deserami. Podkreśla smak każdego wypieku, nadając mu zarówno słodkiego, jak i nieco kwaśnego posmaku. Co więcej, świetnie sprawdzi się w roli dekoratora. Ozdobi każdą sałatkę, nadając jej przy tym nieco świeżości. Zna się na rzeczy! Szefowie kuchni doskonale wiedzą, że truskawki mają różne oblicza. Chętnie wykorzystują te owoce nie tylko jako dodatek do deserów, ale także makaronów czy mięs. Z ich udziałem można stworzyć danie rodem z najlepszych programów kulinarnych!
powrót do góry
Komentarze (0)