Szukacie niebanalnego i prostego pomysłu na deser? Domowa galaretka będzie jak znalazł! Pięknie prezentuje się w pucharkach z dodatkiem sezonowych owoców, lodów lub bitej śmietany. Stanowi apetyczną dekorację wielu wypieków. Wiedzieliście, że przepis na galaretkę jest na tyle prosty, że nie musicie bazować na produktach z proszku? Zachęcamy do pysznego eksperymentowania, by odkryć, jak zrobić galaretkę, która zachwyci każdego!
Jak zrobić galaretkę w domowym zaciszu?
Wykonanie galaretki nie będzie trwało dużo dłużej niż w przypadku korzystania z gotowców. Jednocześnie doznania smakowe okażą się niezrównane. Sami wybierzecie smaki zależnie od swoich upodobań i dostępnych produktów. Bazą domowej galaretki mogą być świeże lub mrożone owoce, więc jej walorami będziecie cieszyć się przez cały rok. Dobrze sprawdzą się owocowe soki i musy. Oprócz tego potrzebne będą jeszcze tylko dwa produkty: żelatyna oraz coś do posłodzenia, np. brązowy cukier lub ksylitol.
Galaretka z soku – jak zrobić? Poznajcie nasz sposób
Wybierzcie swój ulubiony smak. Truskawka, malina czy wiśnia? Z ich użyciem każda galaretka owocowa będzie pyszna!
- Jakiej ilości składników potrzeba? Polecamy zachowanie następujących proporcji: 1,5 łyżki żelatyny na 250 ml soku.
- Do żelatyny dodaj niewielką porcję chłodnej wody i odstaw na około 10 minut, by napęczniała.
- Ten czas wykorzystaj na podgrzanie owocowego soku. Dodaj wybrany słodzik, lecz pamiętaj, że może okazać się to zbędne. Zwłaszcza jeśli korzystasz z soku z bardzo słodkich owoców.
- Podgrzany płyn zdejmij z ognia i dodaj do niego żelatynę. Mieszaj energicznie, by składniki połączyły się.
- Gotową domową galaretkę przelej do foremek, szklanek lub pucharków. Gdy ostygnie, włóż naczynia do lodówki. Deser wyjmij, gdy całkowicie stężeje.
Galaretka – jak zrobić deser przy użyciu owoców?
Wiosną, latem i wczesną jesienią warto korzystać z sezonowych darów natury. Wiśnie, poziomki, truskawki, gruszki i porzeczki to tylko kilka z produktów, które z łatwością zamienicie w domową galaretkę owocową. Jak to zrobić?
- Owoce dokładnie umyj i pozbądź się niechcianych części – pestek i szypułek.
- Następnie zmiksuj owoce, otrzymując gęsty mus.
- Żelatynę, podobnie jak podczas przygotowania galaretki z soku, zalej wodą i poczekaj kilka minut, aż napęcznieje.
- Na niedużym ogniu podgrzej 1/3 musu wraz z wodą (kieruj się wspomnianymi wcześniej proporcjami) i cukrem.
- Odstaw naczynie z kuchenki, dodaj resztę musu oraz żelatynę.
- Wymieszaj, przełóż do foremek, a po ostygnięciu przełóż galaretkę do lodówki.
Galaretka na różne sposoby
Dodatek soku z cytryny albo limonki sprawi, że deser będzie miał bardziej orzeźwiający charakter. Pamiętajcie o tym zwłaszcza podczas letnich upałów. Do zrobienia galaretki możecie wykorzystać dowolne owoce leśne. W przepisie na galaretkę bardzo dobrze sprawdzą się borówka amerykańska i agrest. Spróbujcie galaretki brzoskwiniowej albo arbuzowej. Dla wzbogacenia smaku owocowej galaretki wykorzystajcie bakalie, ricottę lub serek mascarpone.
Kolorowe inspiracje
Wielobarwne domowe galaretki to jeden z najprostszych sposobów na to, by wprowadzić do kuchni i jadalni większą ilość kolorów. Wiecie już jak zrobić galaretkę owocową, więc do dzieła! Obok tarty z melonem nie można przejść obojętnie. Serce każdego łasucha zabije mocniej na widok gruszkowego smakołyku z lodami, więc polecamy zaplanować dokładki. Zastanawiacie się jaki kolor będzie najmodniejszy w tym sezonie? My stawiamy na różowy placek z galaretką, pasujący do dowolnej okazji. Chcecie zaskoczyć domowników? Podajcie szarlotkę z galaretką, która wygląda zdecydowanie inaczej niż jej klasyczna wersja, ale smakuje tak samo dobrze. Z kolorowym przekładańcem nuda w kuchni Wam nie grozi.
Komentarze (0)