Szarlotka z galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

215

758 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1798 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1.3 kilograma

3 sztuki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Owoce włóż do garnka, wlej 1/3 szklanki wody i upraż pod przykryciem.

Szarlotka z galaretką - Krok 1

Krok 2

Dwie galaretki rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj Kasię i mieszaj, aż się rozpuści.

Szarlotka z galaretką - Krok 2

Krok 3

Rozpuszczone galaretki z Kasią dodaj do musu jabłkowego i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

Szarlotka z galaretką - Krok 3

Krok 4

Tortownicę o średnicy 21 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na jej dnie warstwę biszkoptów.

Szarlotka z galaretką - Krok 4

Krok 5

Wystudzoną masę jabłkową wyłóż na biszkopty w formie i odstaw do lodówki by masa stężała.

Szarlotka z galaretką - Krok 5

Krok 6

Ostatnią galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i wystudź. Lekko tężejącą galaretkę wylej na wierzch szarlotki. Odstaw ponownie do lodówki.

Szarlotka z galaretką - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • anna pawlowska

    anna pawlowska, 15.10.2018

    super szybki i smaczny przepis dzięki (zawsze cos można dodać swojego np:ozdobę na wierzchu)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Spaltabaka

    Ania Spaltabaka, 24.07.2018

    Niedługo test

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Gajewska

    Elżbieta Gajewska, 24.05.2018

    Ja bym na to jeszcze położyła bitą śmietankę,pychotka:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • luiza figura

    luiza figura, 24.05.2018

    fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Żuławnik

    Małgosia Żuławnik, 06.05.2018

    Pyszne mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek  Gruza

    Tomek Gruza , 27.08.2017

    pyszne super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gg Gg

    Gg Gg, 15.08.2017

    Całkiem proste wykonanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Makoś

    Małgorzata Makoś, 05.03.2017

    Łatwe na pewno wypróbuj:-) dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna piórkowska

    Joanna piórkowska, 16.02.2017

    dopiero wypróbuję i wtedy napiszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edmund Wilk

    Edmund Wilk, 09.11.2016

    Smaczna szarlotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Adaśko

    Adam Adaśko, 27.10.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Drobig

    Agnieszka Drobig, 09.10.2016

    yyy, wyszła pięknie ale to przekombinowana szarlotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z galaretkąSzarlotka z galaretką

Lubisz wypieki z jabłkami, ale szukasz alternatywy dla ich popularnych wersji z ciastem biszkoptowym i kruchym? Dobrą propozycją będzie dla Ciebie szarlotka z galaretką. Przygotowana na bazie jabłkowego musu, jest delikatna i bardzo owocowa. Ma też apetyczny różowy kolor. Możesz go modyfikować, dodając inny rodzaj galaretki, np. cytrynową. Spód stanowią puszyste biszkopty. Wylewa się na nie jabłkowy mus i odstawia na jakiś czas do lodówki, aby odpowiednio stężał. Do galaretki na wierzchu, którą polewa się ciasto na końcu, warto dodać też świeże owoce. Sprawdzą się pokrojone w plasterki jabłka, truskawki czy maliny. Przed podaniem warto udekorować szarlotkę z galaretką bitą śmietaną lub gęstym kremem, na przykład na bazie budyniu lub mascarpone. Można posypać wtedy całość startą czekoladą lub odrobiną kakao. Tak przygotowaną słodką przekąskę podawaj jako deser, gdy odwiedzą Cię goście lub zaserwuj do popołudniowej kawy. Z podanego przepisu dowiesz się, jak krok po kroku ją przygotować. Wypróbuj go!