Pyszne kruche lub półkruche ciasto i wyśmienite owoce – najczęściej jabłka. Jak upiec szarlotkę i z czym ją podać, aby była najsmaczniejsza?
Jak upiec szarlotkę z jabłkami?
Jak upiec szarlotkę w klasycznej wersji? Mimo, że przepisów na szarlotkę jest naprawdę mnóstwo, na początek sprawdź jeden z łatwiejszych!
Będziesz potrzebować:
- 2 kostki masła
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g cynamonu
- kilograma jabłek, najlepiej kwaśnych, czyli szarych renet albo papierówek
Sposób przygotowania:
- Utrzyj składniki na ciasto (czyli wszystkie z wymienionych oprócz jabłek i cynamonu) za pomocą miksera, a następnie wyjmij je z misy i szybko zagnieć. Ważne jest, aby proces wyrabiania masy trwał krótko. Ciepło może bowiem sprawić, że ciasto po upieczeniu nie będzie odpowiednio kruche.
- Podziel masę na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkuj, wyłóż w tortownicy, a następnie ponakłuwaj widelcem – dzięki temu ciasto nie będzie się wybrzuszało podczas pieczenia.
- Wyłóż na ciasto plasterki obranych jabłek – najlepsze będą kwaśne gatunki, które będą kontrastowały ze słodkim spodem. Wybierz np. szare renety lub papierówki. Owoce posyp cukrem waniliowym i cynamonem – najlepiej świeżo zmielonym.
- Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią owoce.
- Szarlotka będzie gotowa po ok. godzinnym pieczeniu w temperaturze 180 °C.
- Szarlotkę po przestudzeniu posyp cukrem pudrem, albo przygotuj do niej sos waniliowy. Pyszna będzie, jeśli zaserwujesz ją z lodami waniliowymi.
Jeśli wiesz już, jak upiec szarlotkę w wersji klasycznej, spróbuj przyrządzić też wyśmienitą szarlotkę bezglutenową – wybierz tylko odpowiednią mieszankę mąk. Lubisz ciasta z kruszonką? Polecamy szarlotkę z kruszonką. Miłego pieczenia!
Komentarze (1)