Pyszne kruche lub półkruche ciasto i wyśmienite owoce – najczęściej jabłka. Jak upiec szarlotkę i z czym ją podać, aby była najsmaczniejsza?

Jak upiec szarlotkę z jabłkami?

Jak upiec szarlotkę w klasycznej wersji? Mimo, że przepisów na szarlotkę jest naprawdę mnóstwo, na początek sprawdź jeden z łatwiejszych!

Będziesz potrzebować:

- 2 kostki masła

- 500 g mąki

- 150 g cukru

- 30 g cukru waniliowego

- 6 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 20 g cynamonu

- kilograma jabłek, najlepiej kwaśnych, czyli szarych renet albo papierówek

Sposób przygotowania:

- Utrzyj składniki na ciasto (czyli wszystkie z wymienionych oprócz jabłek i cynamonu) za pomocą miksera, a następnie wyjmij je z misy i szybko zagnieć. Ważne jest, aby proces wyrabiania masy trwał krótko. Ciepło może bowiem sprawić, że ciasto po upieczeniu nie będzie odpowiednio kruche.

- Podziel masę na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkuj, wyłóż w tortownicy, a następnie ponakłuwaj widelcem – dzięki temu ciasto nie będzie się wybrzuszało podczas pieczenia.

- Wyłóż na ciasto plasterki obranych jabłek – najlepsze będą kwaśne gatunki, które będą kontrastowały ze słodkim spodem. Wybierz np. szare renety lub papierówki. Owoce posyp cukrem waniliowym i cynamonem – najlepiej świeżo zmielonym.

- Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią owoce.

- Szarlotka będzie gotowa po ok. godzinnym pieczeniu w temperaturze 180 °C.

- Szarlotkę po przestudzeniu posyp cukrem pudrem, albo przygotuj do niej sos waniliowy. Pyszna będzie, jeśli zaserwujesz ją z lodami waniliowymi.

Jeśli wiesz już, jak upiec szarlotkę w wersji klasycznej, spróbuj przyrządzić też wyśmienitą szarlotkę bezglutenową – wybierz tylko odpowiednią mieszankę mąk. Lubisz ciasta z kruszonką? Polecamy szarlotkę z kruszonką. Miłego pieczenia!