Szarlotka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

312

863 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

70 gramów

350 gramów

1 sztuka

masa jabłkowa:

1.5 kilograma

4 łyżki

0.5 łyżeczki

dodatkowo:

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, posiekaną Kasię, cukier puder i jajko.

Szarlotka - Krok 1

Krok 2

Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę.

Szarlotka - Krok 2

Krok 3

Podziel na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki, pozostałe ciasto również zawiń w folię i schowaj do lodówki.

Szarlotka - Krok 3

Krok 4

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i upraż z cukrem i cynamonem. Wystudź.

Szarlotka - Krok 4

Krok 5

Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Ciastem z lodówki wyłóż dno i boki tortownicy.

Szarlotka - Krok 5

Krok 6

Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki. Całość piecz około 50 minut w 200 st.C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Szarlotka - Krok 6
18

Opinie o przepisie

  • Weronika Deklawi

    Weronika Deklawi

    Wszystko zrobione zgodnie z przepisem ciasto po upieczeniu rozwalające się nie da się kroić, wygląda jak zakalec, za dużo margaryny, w składzie brak PDP.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aneta Ratajewska

    Aneta Ratajewska

    Rewelacja! Najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam. Zmniejszę odrobinę ilość cukru do jabłek następnym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Eilmes

    Anna Eilmes

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Galysa

    Justyna Galysa

    szarlotka jest zaskakująco pyszna jak na tak banalny przepis. Do jabłek dodałam kardamon i sok z pomarańczy oraz kilka goździków. Ciasto przepysznie kruche i nie zmięknie nawet po 2-3 dniach od jabłek. Idealne do kawy, lodów czy solo. Naprawdę warto upiec.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena jarzyna

    magdalena jarzyna

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika B

    Monika B

    Dobre ale ciasto jest sucha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pietroń

    Małgorzata Pietroń

    Zrobiona ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Witkowska

    Kazimiera Witkowska

    Pyszna,lubie upiec i pojesc w dobrym towarzystwie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Pawelko

    Miroslawa Pawelko

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Płachta

    Lucyna Płachta

    Pięknie podane:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Flügge

    Ewa Flügge

    Ile gram jest w "kostka do pieczenia kasia "?????? 200 czy 250 ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Szymczak

    Violetta Szymczak

    Wlasnie pieke teraz, mysle ze bedzie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska

    Super wyglada musze zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Szymanska

    Ula Szymanska

    Dobry wybór lody ja dodam jeszcze bitą śmietanę !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luaksz Swiatek

    Luaksz Swiatek

    Ja już zrobiłem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jodkowska

    Magdalena Jodkowska

    kolejny przepis na ciasto i nie wyszło. W przepisie brakuje proszku do pieczenia i mleka bądź śmietany do ciasta...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Popkowska-Sumera

    Sylwia Popkowska-Sumera

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Szarlotka pachnie cynamonem oraz jabłkami. Sekret jej niesamowitego smaku kryje się w odpowiednim przyrządzeniu jabłek. Praż je z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym w gorącej wodzie, aż nadmiar soku odparuje, a owoce staną się miękkie. Możesz także podsmażyć je na patelni, pod koniec doprawiając odpowiednią ilością cynamonu. Zbyt słodką masę doskonale zrównoważy kwaśny, wyciśnięty z cytryny lub limonki, sok. Poza cynamonem, sięgnij również po pokruszoną laskę wanilii. Do szarlotki przygotuj kruche ciasto. Aby wyszło złociste, wykorzystaj same żółtka. Biała ubite na sztywną pianę później możesz dodać do jabłek. Ciasto podziel na dwie nierówne połowy – większa będzie spodem, z mniejszej zrobisz dekorację. Przed rozwałkowaniem, dobrze je schłodź. Szarlotkę piecz w dowolnej formie. Ciekawie zaprezentuje się przyrządzona w tortownicy. Udekoruj ją starym kruchym ciastem. Zastąpić je możesz słodką kruszonką. Podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z kleksem bitej śmietany albo gałką lodów waniliowych.