Szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szarlotka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

312

1011 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

30 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

ciasto właściwe:

400 gramów

250 gramów

170 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać i drobno pokroić jabłka. Otrzeć na nie skórkę z cytryny i posypać cynamonem. W garnku roztopić masło. Wsypać jabłka. Dusić bez przykrycia aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudzić.

Szarlotka - Krok 1

Krok 2

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (wywinąć papier także na boki). W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W garnku rozpuścić masło i zalać nim zawartości miski. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żółtko. Szybko zagnieść.

Szarlotka - Krok 2

Krok 3

Połową ciasta wylepić tortownicę robiąc rant o wysokości ok. 1 cm. Tortownicę oraz pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na godzinę.

Szarlotka - Krok 3

Krok 4

Włączyć piekarnik na 180 C. Na ciasto w tortownicy wyłożyć wystudzone jabłka, wysypać pozostałą część ciasta. Piec 1 h. Przed pokrojeniem wystudzić.

Szarlotka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Aga Walczak

    Aga Walczak , 26.05.2020

    Wcześniej był inny przepis :/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka bezglutenowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, a aromat korzennych przypraw, wydobywający się z piekarnika sprawia, że z niecierpliwością patrzy się na kuchenny zegar. Nie warto zwlekać – tym bardziej, że nasza, prosta szarlotka zawsze się udaje!

Dla kogo?

Deser uniwersalny, który jest w stanie pogodzić przy stole smakoszy o najbardziej zróżnicowanych gustach kulinarnych. Szarlotka ponad podziałami!

Na jaką okazję?

Trudno będzie znaleźć sytuację, do której nie pasuje szarlotka na kruchym cieście. Jest mile widziana na stołach na co dzień, ale też śmiało może wystąpić w roli deseru na wykwintnym bankiecie czy przyjęciu weselnym.

Czy wiesz, że?

Swojskie ciasto z jabłkami swoją karierę rozpoczęło we Francji na początku XIX wieku. Za autora pierwszej receptury uznaje się cukiernika Marie-Antoine'a Carême'a. 

Dla urozmaicenia:

Spróbujcie szarlotki na gorąco – koniecznie z dodatkiem lodów waniliowych.