Sernik Izaura

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

2 szklanki

2 szklanki

3 łyżki

3 łyżeczki

1 opakowanie

4 sztuki

5 łyżek

masa serowa:

70 dekagramów

4 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie ciasta: Kasia, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić razem w garnku, robiąc polewę. Gotować 5 minut, mieszając. Ostudzić. Ubić pianę z białek.

Krok 2

Gdy polewa ostygła, dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę, następnie odlać 1/2 szklanki masy (polewa do ciasta). Do pozostałej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka, razem mieszać i wylewać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (27 x 38).

Krok 3

Masa serowa: Ser biały rozbijamy widelcem, dodajemy cukier, żółtka, 1/2 kostki Kasi i budyń, po czym miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy do gładkiej masy serowej, razem delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Krok 4

Gotową masę serową wykładamy łyżką na ciasto na blaszce (nie wyrównywać !).

Krok 5

Całość piec w 180 st przez około 50 min.

Krok 6

Upieczone i ostudzone ciasto, polać pozostawioną wcześniej masą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto serowo-kokosowe
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik IzauraSernik Izaura

Ciasto ”Izaura” zostało nazwane na cześć bohaterki popularnego kiedyś serialu. Jest to połączenie wypieku czekoladowego, podobnego do murzynka, z wybornym klasycznym sernikiem. Jest proste w przygotowaniu i nie jest zbyt pracochłonne jak na ciasto złożone z dwóch warstw. Zacznij od części czekoladowej. Rozpuść kostkę do pieczenia z cukrem i kakao, a po przestudzeniu dodaj także żółtko. Odlej część masy – wykorzystasz ją później jako polewę. Resztę połącz z mąką i ubitymi na sztywną pianę jajkami, po czym wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotuj warstwę serową. Twaróg wymieszaj z jajkami, tłuszczem, cukrem i budyniem, a potem miksuj do momentu, aż uzyska gładką konsystencję. Wylej go na ciasto czekoladowe. Nie wyrównuj jego powierzchni – powinna pozostać lekko nierówna, dzięki czemu całość będzie wyglądała efektowniej. Upiecz sernik „Izaura”, po przestudzeniu polej pozostawioną masą, a na końcu posyp wiórkami kokosowymi. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje sernik „Izaura” – będzie odpowiednie na wiele okazji.