Sernik Izaura: przepis krok po kroku na ciasto z sera | Przepisy.pl pixel

Sernik Izaura

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1746 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1622 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa czekoladowa:

280 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

200 gramów

4 sztuki

5 łyżek

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

180 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj masę czekoladową. Do garnka dodaj masło i wodę. Wsyp też kakao oraz cukier i całość rozpuść. Odstaw do wystudzenia.

Sernik Izaura - Krok 1

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Dodaj następnie ubite białka i całość wymieszaj szpatułką.

Sernik Izaura - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i ekstraktem z wanilii. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.

Sernik Izaura - Krok 3

Krok 4

¾ masy czekoladowej wyłóż na dno tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia. Przełóż następnie masę twarogową, a na koniec pozostałą ¼ część masy czekoladowej. Za pomocą wykałaczki utwórz wzorki. Włóż sernik do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni, na ok. 70 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe – jeśli nie, piecz jeszcze kilka minut). Przed podaniem sernik można opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Sernik Izaura - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tiramisu
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik IzauraSernik Izaura

Sernik to ciasto zaliczane do kanonu tradycyjnych deserów, które spotkacie w wielu odmianach i wersjach smakowych. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na klasyczny sernik Izaura, jaki znacie zapewne z dawnych lat. To placek bardzo łatwy w przygotowaniu. Potrzebujecie jedynie kilku podstawowych składników, które połączone ze sobą stworzą wyjątkowy, twarogowe ciasto Izaura. Smacznego!

Dla kogo?

Sernik Izaura to propozycja dla każdego, kto ceni klasyczny smak deserów, znanych od dawna. Placek przypadnie także do gustu osobom poszukującym inspiracji na ciasta proste i szybkie w wykonaniu.

Na jaką okazję?

Sernik Izaura sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jest idealnym pomysłem na porcję domowych słodkości, a także urozmaiceniem menu eleganckiego przyjęcia, czy klasycznej domówki.

Czy wiesz, że?

Nazwa sernika Izaura wzięła się od imienia bohaterki popularnego brazylijskiego serialu, emitowanego w Polsce od 1985 roku.

Dla urozmaicenia:

Sernik Izaura doskonale komponuje się z polewą czekoladową. Dla kontrastu kolorystycznego oraz wzmocnienia smaku gotowe ciasto posypcie wiórkami kokosowymi.