Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

masa:

300 mililitrów

5 łyżek

250 gramów

2 opakowania

polewa:

100 gramów

3 łyżki

20 mililitrów

2 gramy

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Krok 2

Masę wylać do tortownicy (posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką) . Piec 30 min w temp. 160 stopni (termoobieg).

Krok 3

Masa: ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i śmietan-fix .

Krok 4

Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Jedną część biszkoptu posmarować połową masy, wyłożyć owoce, przykryć drugą połową biszkopta.

Krok 5

Cały torcik posmarować pozostałą masą. Na wierzch wyłożyć owoce. Czekoladę rozpuścić z wodą Kasią i ewentualnie wódką. Przestudzić. Polać ciasto. Udekorować wg uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej