Składniki
biszkopt:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
do nasączenia:
1 szklanka
2 łyżki
0.5 sztuki
krem:
0.5 litra
250 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
0.5 sztuki
dodatki:
0.5 opakowania
0.5 kilograma
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.
Krok 2
Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.
Krok 3
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta.
Krok 4
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. Zagotuj składniki do nasączania, odstaw na bok i ostudź. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Chwilę miksuj wszystko razem.
Krok 5
Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszą dolną część połóż na tortownicy, skrop równomiernie przygotowanym ponczem, nałóż krem i owoce. Przykryj środkowym blatem i wykonaj te same kroki co przy pierwszym blacie. Połóż górny blat, skop go delikatnie ponczem, wierzch ciasta i boki obłóż pozostałym kremem, obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i borówkami. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Dobra rada:
Ciasto możesz udekorować swoimi ulubionymi owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
Deser nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Każdy jubilat będzie zachwycony, widząc na stole torcik z mascarpone podczas hucznej imprezy urodzinowej. Przepis wykorzystaj przy każdej okazji, który wymaga szczególnej oprawy kulinarnej.
Dla kogo? Deser zrobi wrażenie nawet na tych osobach, które nie uważają się za wielkich fanów słodyczy. Stopień trudności jego wykonania określiliśmy jako średni, lecz wystarczy trochę uwagi, a dzięki naszym instrukcjom z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Na jaką okazję? Przyjęcie urodzinowe bez tortu? Nie ma mowy! Torcik z mascarpone, bazujący na puszystym biszkopcie i delikatnym kremie pogodzi przy stole wszystkich gości, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Planujesz inną ważną uroczystość? Przepis będzie jak znalazł!
Czy wiesz, że? Ser mascarpone pochodzi z Włoch, dokładniej rzecz ujmując: z Lombardii.
Dla urozmaicenia: Torcik będzie wyglądać jeszcze bardziej szykownie, jeśli udekorujesz go jadalnymi kwiatami.