Tort z bitą śmietaną i mascarpone na biszkoptach | Przepisy.pl pixel

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

heart
256 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

450 osób wydrukowało

Pobierz pdf

819 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

do nasączenia:

1 szklanka

2 łyżki

0.5 sztuki

krem:

0.5 litra

250 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

0.5 sztuki

dodatki:

0.5 opakowania

0.5 kilograma

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.

Krok 2

Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Krok 3

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta.

Krok 4

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. Zagotuj składniki do nasączania, odstaw na bok i ostudź. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Chwilę miksuj wszystko razem.

Krok 5

Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszą dolną część połóż na tortownicy, skrop równomiernie przygotowanym ponczem, nałóż krem i owoce. Przykryj środkowym blatem i wykonaj te same kroki co przy pierwszym blacie. Połóż górny blat, skop go delikatnie ponczem, wierzch ciasta i boki obłóż pozostałym kremem, obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i borówkami. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto możesz udekorować swoimi ulubionymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarponeTorcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Deser nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Każdy jubilat będzie zachwycony, widząc na stole torcik z mascarpone podczas hucznej imprezy urodzinowej. Przepis wykorzystaj przy każdej okazji, który wymaga szczególnej oprawy kulinarnej.

Dla kogo? Deser zrobi wrażenie nawet na tych osobach, które nie uważają się za wielkich fanów słodyczy. Stopień trudności jego wykonania określiliśmy jako średni, lecz wystarczy trochę uwagi, a dzięki naszym instrukcjom z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Na jaką okazję? Przyjęcie urodzinowe bez tortu? Nie ma mowy! Torcik z mascarpone, bazujący na puszystym biszkopcie i delikatnym kremie pogodzi przy stole wszystkich gości, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Planujesz inną ważną uroczystość? Przepis będzie jak znalazł!

Czy wiesz, że? Ser mascarpone pochodzi z Włoch, dokładniej rzecz ujmując: z Lombardii.

Dla urozmaicenia: Torcik będzie wyglądać jeszcze bardziej szykownie, jeśli udekorujesz go jadalnymi kwiatami.