Tort z bitą śmietaną i mascarpone na biszkoptach | Przepisy.pl pixel

Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

126 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

do nasączenia:

1 szklanka

2 łyżki

0.5 sztuki

krem:

0.5 litra

250 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

0.5 sztuki

dodatki:

0.5 opakowania

0.5 kilograma

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.

Krok 2

Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Krok 3

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta.

Krok 4

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. Zagotuj składniki do nasączania, odstaw na bok i ostudź. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Chwilę miksuj wszystko razem.

Krok 5

Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszą dolną część połóż na tortownicy, skrop równomiernie przygotowanym ponczem, nałóż krem i owoce. Przykryj środkowym blatem i wykonaj te same kroki co przy pierwszym blacie. Połóż górny blat, skop go delikatnie ponczem, wierzch ciasta i boki obłóż pozostałym kremem, obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i borówkami. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto możesz udekorować swoimi ulubionymi owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Snikers
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarponeTorcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Deser nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Każdy jubilat będzie zachwycony, widząc na stole torcik z mascarpone podczas hucznej imprezy urodzinowej. Przepis wykorzystaj przy każdej okazji, który wymaga szczególnej oprawy kulinarnej.

Dla kogo? Deser zrobi wrażenie nawet na tych osobach, które nie uważają się za wielkich fanów słodyczy. Stopień trudności jego wykonania określiliśmy jako średni, lecz wystarczy trochę uwagi, a dzięki naszym instrukcjom z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Na jaką okazję? Przyjęcie urodzinowe bez tortu? Nie ma mowy! Torcik z mascarpone, bazujący na puszystym biszkopcie i delikatnym kremie pogodzi przy stole wszystkich gości, niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Planujesz inną ważną uroczystość? Przepis będzie jak znalazł!

Czy wiesz, że? Ser mascarpone pochodzi z Włoch, dokładniej rzecz ujmując: z Lombardii.

Dla urozmaicenia: Torcik będzie wyglądać jeszcze bardziej szykownie, jeśli udekorujesz go jadalnymi kwiatami.