Burger z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

20 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obsmaż szybko łososia i dopraw go solą i pieprzem. Odłóż patelnię z łososiem na bok.

Krok 2

Pokrój łososia i figi na kawałki i glazuruj miodem. Jeśli to możliwe, szybko obsmaż figi.

Krok 3

Posiekaj kapustę na wąskie paski, obsmaż na patelni i dodaj sos sojowy.

Krok 4

Zmieszaj majonez z pastą wasabi na kremową masę i dopraw sokiem z limonki. Posmaruj pastą bułkę i ułóż pozostałe składniki.

5

Opinie o przepisie

  • Sara

    Sara , 29.06.2021

    TAK. Podczas naszego majowego weekendowego pobytu w Ustroniu Morskim, mój mąż zamówił sobie burgera rybnego,szczerze mówiąc myślałam że będzie nie dobry i rozkoszowałam się moją rybą podaną na talerzu w towarzystwie frytek i sałaty. Jak na mojego męża przystało zaproponował, żebym spróbowała jego danie, trochę pokręciłam nosem, ale zaryzykowałam, jak to mówią kto nie ryzykuje to nie pije szampana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej

    Maciej , 25.06.2021

    TAK. Burger z łososiem powinien być serwowany we wszystkich smażalniach nad polskim morzem! W końcu połączenie burgera i ryby, to coś wspaniałego.. Jednak by było bardziej smacznie i patriotycznie, do zamiast łososia zaproponował bym burgery z dorszem z Bałtyku - myślę, że był by to hit tego sezonu! Dla miłośników sera, warto by było dodać ze dwa plasterki..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Łosoś to jest genialna ryba, która w naszej rodzince należy do najbardziej ulubionych – chyba. W wersji solo, w warzywnej sałatce, ale i w burgerze, ja w moc zawartych w niej nienasyconych kwasów tłuszczowych wierzę. W moim wariancie figi – podgotowanymi SZPARAGAMI zastępuję, w sezonie – tym warzywem swój żołądek raduję. Ale na tym nie koniec moich kulinarnych wariacji, zastosuję sos z dodatkiem musu z moreli, które dostępne są podczas wakacji. MAX radości - przy burgerowej uczcie u nas zagości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nic dodać, nic ująć! ... No może kawior dla mnie zbędny, choć dla niektórych jest n obłędny :) A tak poza tym, uwielbiam burgera rybnego i właśnie spałaszowałabym jednego! :D MNIAM na MAXa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Łosoś to nasza ulubiona rybka, która króluje - jak swoją wersję zaraz zaproponuję. Łososia obsmażę - solą i pieprzem będę go doprawiała, moja rodzina będzie wniebowzięta cała. Pokroję łososia, daktyle na kawałki, miodem zaglazuruje - cudny obiad się szykuje! Paprykę posiekam na paski, na patelni obsmażę, sosem sojowym będę polewała i moje danie czekała. Zmieszam ketchup i majonez, a następnie bułkę posmaruje, potem reszta składników w bułce wyląduje. Burgery z łososiem będą pyszne, chrupiące - uwielbiam takie latem, gdy świeci słońce!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś w panierce
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z łososiemBurger z łososiem

Dla wszystkich fanów niespotykanych połączeń smakowych przedstawiamy przepis na burgera z łososiem. Dlaczego niespotykanych? Ryba oraz figi glazurowane miodem w towarzystwie podsmażonej kapusty i starannie przyrządzonego sosu na bazie majonezu – musicie przyznać, że takiego połączenia trudno doświadczyć w polskiej kuchni. My jednak łamiemy schematy i prezentujemy przepis na burgery z łososiem.

Dla kogo?

Burger z łososiem jest propozycja dla wszystkich fanów „innych” potraw. Innych, bo rzadko spotykanych na naszych stołach. Jeśli więc lubicie eksperymentować ze składnikami, koniecznie wypróbujcie prezentowane przez nas połączenie.

Na jaką okazję?

Przepis na burgery z łososiem są świetnym przykładem na łamanie schematów smakowych. Przygotujcie go na drugie śniadanie, lunch do pracy lub kolację. Burger z łososiem świetnie sprawdzi się również w roli obiadu.

Czy wiesz, że?

Łososie w swojej standardowej wielkości mogą mierzyć nawet do 1,5 m długości i ważyć ok. 24 kg. Spotykane są również osobniki, które osiągają do 42 kg! Jest to niebywała waga dla ryb, która zależy głównie od gatunku łososia.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując sos na bazie majonezu, możecie eksperymentować z proporcjami składników. Jeśli chcecie uzyskać ostry i wyrazisty smak, dodajcie więcej pasty wasabi. Jeśli z kolei zależy Wam na delikatnym wykończeniu, w sosie powinien przeważać majonez, który dana kanapce aksamitnej struktury i urozmaici smak.