
Składniki
250 gramów
2 sztuki
2 łyżki
20 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obsmaż szybko łososia i dopraw go solą i pieprzem. Odłóż patelnię z łososiem na bok.
Krok 2
Pokrój łososia i figi na kawałki i glazuruj miodem. Jeśli to możliwe, szybko obsmaż figi.
Krok 3
Posiekaj kapustę na wąskie paski, obsmaż na patelni i dodaj sos sojowy.
Krok 4
Zmieszaj majonez z pastą wasabi na kremową masę i dopraw sokiem z limonki. Posmaruj pastą bułkę i ułóż pozostałe składniki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z łososiem
Dla wszystkich fanów niespotykanych połączeń smakowych przedstawiamy przepis na burgera z łososiem. Dlaczego niespotykanych? Ryba oraz figi glazurowane miodem w towarzystwie podsmażonej kapusty i starannie przyrządzonego sosu na bazie majonezu – musicie przyznać, że takiego połączenia trudno doświadczyć w polskiej kuchni. My jednak łamiemy schematy i prezentujemy przepis na burgery z łososiem.
Dla kogo?
Burger z łososiem jest propozycja dla wszystkich fanów „innych” potraw. Innych, bo rzadko spotykanych na naszych stołach. Jeśli więc lubicie eksperymentować ze składnikami, koniecznie wypróbujcie prezentowane przez nas połączenie.
Na jaką okazję?
Przepis na burgery z łososiem są świetnym przykładem na łamanie schematów smakowych. Przygotujcie go na drugie śniadanie, lunch do pracy lub kolację. Burger z łososiem świetnie sprawdzi się również w roli obiadu.
Czy wiesz, że?
Łososie w swojej standardowej wielkości mogą mierzyć nawet do 1,5 m długości i ważyć ok. 24 kg. Spotykane są również osobniki, które osiągają do 42 kg! Jest to niebywała waga dla ryb, która zależy głównie od gatunku łososia.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując sos na bazie majonezu, możecie eksperymentować z proporcjami składników. Jeśli chcecie uzyskać ostry i wyrazisty smak, dodajcie więcej pasty wasabi. Jeśli z kolei zależy Wam na delikatnym wykończeniu, w sosie powinien przeważać majonez, który dana kanapce aksamitnej struktury i urozmaici smak.