
Składniki
250 gramów
2 sztuki
2 łyżki
20 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obsmaż szybko łososia i dopraw go solą i pieprzem. Odłóż patelnię z łososiem na bok.
Krok 2
Pokrój łososia i figi na kawałki i glazuruj miodem. Jeśli to możliwe, szybko obsmaż figi.
Krok 3
Posiekaj kapustę na wąskie paski, obsmaż na patelni i dodaj sos sojowy.
Krok 4
Zmieszaj majonez z pastą wasabi na kremową masę i dopraw sokiem z limonki. Posmaruj pastą bułkę i ułóż pozostałe składniki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z łososiem
Dla wszystkich fanów niespotykanych połączeń smakowych przedstawiamy przepis na burgera z łososiem. Dlaczego niespotykanych? Ryba oraz figi glazurowane miodem w towarzystwie podsmażonej kapusty i starannie przyrządzonego sosu na bazie majonezu – musicie przyznać, że takiego połączenia trudno doświadczyć w polskiej kuchni. My jednak łamiemy schematy i prezentujemy przepis na burgery z łososiem.
Dla kogo?
Burger z łososiem jest propozycja dla wszystkich fanów „innych” potraw. Innych, bo rzadko spotykanych na naszych stołach. Jeśli więc lubicie eksperymentować ze składnikami, koniecznie wypróbujcie prezentowane przez nas połączenie.
Na jaką okazję?
Przepis na burgery z łososiem są świetnym przykładem na łamanie schematów smakowych. Przygotujcie go na drugie śniadanie, lunch do pracy lub kolację. Burger z łososiem świetnie sprawdzi się również w roli obiadu.
Czy wiesz, że?
Łososie w swojej standardowej wielkości mogą mierzyć nawet do 1,5 m długości i ważyć ok. 24 kg. Spotykane są również osobniki, które osiągają do 42 kg! Jest to niebywała waga dla ryb, która zależy głównie od gatunku łososia.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując sos na bazie majonezu, możecie eksperymentować z proporcjami składników. Jeśli chcecie uzyskać ostry i wyrazisty smak, dodajcie więcej pasty wasabi. Jeśli z kolei zależy Wam na delikatnym wykończeniu, w sosie powinien przeważać majonez, który dana kanapce aksamitnej struktury i urozmaici smak.