Burger z jajkiem sadzonym – wołowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Burger z jajkiem sadzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 plastry

2 łyżeczki

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

30 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

sos chili:

4 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż na grillu, bądź patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera.

Krok 2

Usmaż dwa jajka sadzone.

Krok 3

Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by wszystko razem się udusiło.

Krok 4

Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem.

Krok 5

Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann’s, ułóż na jednej sałatę , następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.

1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Przybysz

    Grzegorz Przybysz , 08.11.2016

    Oj muszę zbadać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z jajkiem sadzonymBurger z jajkiem sadzonym

Burgery – zarówno domowe, jak i te z modnych food trucków – są niezwykle popularną potrawą, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Danie to ma ogromną zaletę – składniki, jakich potrzebujecie, są niemal dowolne. Jedną z ciekawszych propozycji na nowoczesną bułkę w amerykańskim stylu jest nasz przepis na burger z jajkiem sadzonym. Co go wyróżnia? Przede wszystkim idealne połączenie składników! Słodki smak miodu w hamburgerze z jajkiem świetnie komponuje się z majonezem i pikantnym sosem chili. Na początek wymieszaj chudą wołowinę z pieprzem oraz musztardą, a potem uformuj podobnej wielkości kotlety i smaż je na grillu lub patelni grillowej. Pamiętaj, by po przełożeniu ich na drugą stronę, ułożyć na wierzchu każdego kotleta po plasterku sera cheshire. Następnie usmaż jajka sadzone i przygotuj sos chili z pomidorów, pikantnych papryczek, cebuli, cukru oraz limonki. Posmaruj połówki bułek majonezem, ułóż na nich sałatę, kotleta oraz sadzone jajko polane sosem. Złóż bułki i burger z jajkiem sadzonym gotowy! Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.

Dla kogo?

Przepis na burgery z jajkiem sadzonym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie świeżych warzyw i dobrze doprawionego mięsa.

Na jaką okazję?

Burger z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na szybki obiad. Sprawdzi się również w porze kolacji oraz gdy szukasz inspiracji na pyszną przekąskę dla znajomych.

Czy wiesz, że?

Burgery to jedno ze sztandarowych dań kuchni amerykańskiej. Są obowiązkowym elementem menu typowego barbecue, gdy kotlety smaży się na zewnętrznym grillu.

Dla urozmaicenia:

Hamburger z jajkiem świetnie smakuje z grubymi frytkami oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Jeśli lubisz pikantne dania, jajko do burgera możesz dodatkowo przyprawić mieloną papryczką chili.