Składniki
250 gramów
2 plastry
2 łyżeczki
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
30 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
sos chili:
4 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż na grillu, bądź patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera.
Krok 2
Usmaż dwa jajka sadzone.
Krok 3
Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by wszystko razem się udusiło.
Krok 4
Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem.
Krok 5
Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann’s, ułóż na jednej sałatę , następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejInne przepisy
Burger z jajkiem sadzonym
Burgery – zarówno domowe, jak i te z modnych food trucków – są niezwykle popularnym daniem, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Podany przepis na burgery z jajkiem sadzonym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie świeżych warzyw i dobrze doprawionego mięsa. Słodki smak miodu świetnie łączy się w tej potrawie z majonezem i pikantnym sosem chili. Na początek wymieszaj chudą wołowinę z pieprzem oraz musztardą, a potem uformuj podobnej wielkości kotlety i smaż je na grillu lub patelni grillowej. Pamiętaj, by po przełożeniu ich na drugą stronę, ułożyć na wierzchu każdego kotleta po plasterku sera cheshire. Następnie usmaż jajka sadzone i przygotuj sos chili z pomidorów, pikantnych papryczek, cebuli, cukru oraz limonki. Posmaruj połówki bułek majonezem, ułóż na nich sałatę, kotleta oraz sadzone jajko polane sosem. Złóż bułki i gotowe! Domowe burgery z jajkiem sadzonym podawaj z grubymi frytkami oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.