
Składniki
250 gramów
2 plastry
2 łyżeczki
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
30 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
sos chili:
4 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż na grillu, bądź patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera.
Krok 2
Usmaż dwa jajka sadzone.
Krok 3
Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by wszystko razem się udusiło.
Krok 4
Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem.
Krok 5
Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann's, ułóż na jednej sałatę , następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z jajkiem sadzonym
Burgery – zarówno domowe, jak i te z modnych food trucków – są niezwykle popularną potrawą, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Danie to ma ogromną zaletę – składniki, jakich potrzebujecie, są niemal dowolne. Jedną z ciekawszych propozycji na nowoczesną bułkę w amerykańskim stylu jest nasz przepis na burger z jajkiem sadzonym. Co go wyróżnia? Przede wszystkim idealne połączenie składników! Słodki smak miodu w hamburgerze z jajkiem świetnie komponuje się z majonezem i pikantnym sosem chili. Na początek wymieszaj chudą wołowinę z pieprzem oraz musztardą, a potem uformuj podobnej wielkości kotlety i smaż je na grillu lub patelni grillowej. Pamiętaj, by po przełożeniu ich na drugą stronę, ułożyć na wierzchu każdego kotleta po plasterku sera cheshire. Następnie usmaż jajka sadzone i przygotuj sos chili z pomidorów, pikantnych papryczek, cebuli, cukru oraz limonki. Posmaruj połówki bułek majonezem, ułóż na nich sałatę, kotleta oraz sadzone jajko polane sosem. Złóż bułki i burger z jajkiem sadzonym gotowy! Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.
Dla kogo?
Przepis na burgery z jajkiem sadzonym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie świeżych warzyw i dobrze doprawionego mięsa.
Na jaką okazję?
Burger z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na szybki obiad. Sprawdzi się również w porze kolacji oraz gdy szukasz inspiracji na pyszną przekąskę dla znajomych.
Czy wiesz, że?
Burgery to jedno ze sztandarowych dań kuchni amerykańskiej. Są obowiązkowym elementem menu typowego barbecue, gdy kotlety smaży się na zewnętrznym grillu.
Dla urozmaicenia:
Hamburger z jajkiem świetnie smakuje z grubymi frytkami oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Jeśli lubisz pikantne dania, jajko do burgera możesz dodatkowo przyprawić mieloną papryczką chili.



































