Burger z jajkiem sadzonym – wołowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Burger z jajkiem sadzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 plastry

2 łyżeczki

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

30 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

sos chili:

4 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż na grillu, bądź patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera.

Krok 2

Usmaż dwa jajka sadzone.

Krok 3

Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by wszystko razem się udusiło.

Krok 4

Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem.

Krok 5

Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann's, ułóż na jednej sałatę , następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.

1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Przybysz

    Grzegorz Przybysz , 08.11.2016

    Oj muszę zbadać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z jajkiem sadzonymBurger z jajkiem sadzonym

Burgery – zarówno domowe, jak i te z modnych food trucków – są niezwykle popularną potrawą, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Danie to ma ogromną zaletę – składniki, jakich potrzebujecie, są niemal dowolne. Jedną z ciekawszych propozycji na nowoczesną bułkę w amerykańskim stylu jest nasz przepis na burger z jajkiem sadzonym. Co go wyróżnia? Przede wszystkim idealne połączenie składników! Słodki smak miodu w hamburgerze z jajkiem świetnie komponuje się z majonezem i pikantnym sosem chili. Na początek wymieszaj chudą wołowinę z pieprzem oraz musztardą, a potem uformuj podobnej wielkości kotlety i smaż je na grillu lub patelni grillowej. Pamiętaj, by po przełożeniu ich na drugą stronę, ułożyć na wierzchu każdego kotleta po plasterku sera cheshire. Następnie usmaż jajka sadzone i przygotuj sos chili z pomidorów, pikantnych papryczek, cebuli, cukru oraz limonki. Posmaruj połówki bułek majonezem, ułóż na nich sałatę, kotleta oraz sadzone jajko polane sosem. Złóż bułki i burger z jajkiem sadzonym gotowy! Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.

Dla kogo?

Przepis na burgery z jajkiem sadzonym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie świeżych warzyw i dobrze doprawionego mięsa.

Na jaką okazję?

Burger z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na szybki obiad. Sprawdzi się również w porze kolacji oraz gdy szukasz inspiracji na pyszną przekąskę dla znajomych.

Czy wiesz, że?

Burgery to jedno ze sztandarowych dań kuchni amerykańskiej. Są obowiązkowym elementem menu typowego barbecue, gdy kotlety smaży się na zewnętrznym grillu.

Dla urozmaicenia:

Hamburger z jajkiem świetnie smakuje z grubymi frytkami oraz sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Jeśli lubisz pikantne dania, jajko do burgera możesz dodatkowo przyprawić mieloną papryczką chili.