Klasyczny Burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny Burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

671 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

6 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pomieszaj razem z przyprawą do grilla, wyrób ręką, uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Klasyczny Burger - Krok 1

Krok 2

Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony.

Klasyczny Burger - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj bułki, przekrój je na pół i opiecz na grillu. Posmaruj z obu stron sosem, który powstanie z pomieszania ketchupu i majonezu.

Klasyczny Burger - Krok 3

Krok 4

Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera, następnie ułóż liść sałaty lodowej, gruby plaster pomidora oraz plaster cebuli.

Klasyczny Burger - Krok 4

Krok 5

Kanapkę przykryj górną częścią bułki posmarowaną sosem. Aby kanapka się nie rozleciała, przekłuj ją wykałaczką z nabitymi korniszonami i oliwką.

Klasyczny Burger - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze tego dnia, którego zamierzasz je grillować.

6

Opinie o przepisie

  • danka.ropucha@wp.pl

    danka.ropucha@wp.pl , 24.06.2021

    TAK. Klasyka nigdy nie wychodzi z mody. A pamiętacie makaron smażony w jajku...? Gdy jest gorąco i nudno łączę te dwa kultowe dania. Jak? Zamiast bułki jako bazy i przykrycia używam właśnie placuszków z makaronu. Chrupiące, lżejsze, ciekawsze i pyyyyyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Klasyczny burger – tradycyjnie indykiem zastępuję, a w środku – jako aksamitny dodatek – mój ulubiony serek ricotta ląduje. Gdy jego biel chcę NATURĄ pokolorować – już kilka kropli soku z buraka - powinno różowym wydaniem zaskutkować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia

    Julia , 18.06.2021

    TAK. Burgery w lato to rzecz doskonała, smakują świetnie z wieczora i rana, można je grillować z bliskimi dookoła, radość dla wszystkich na pewno będzie spora, jak lato to i ser hallumi z grilla świetnie smakuje, w tym przepisie bardzo mi go brakuje, więc moją propozycją jest dodanie hallumi sera, na tacki na grill przy końcowym etapie smażenia, potem bułkę składamy w sposób oczywisty, na mięso kładziemy ser hallumi soczytsy, resztę według przepisu składamy, no i nareszcie pysznego burgera zajadamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 14.06.2021

    TAK. Klasyczny burger z mięsem wołowym ale przekładany masłem orzechowym! Może się wydawać, że nie to nie pasuje Ale mówię Wam, genialnie smakuje! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. W tym przepisie musztardy mi brakuje, Zamiast majonezu właśnie ją stosuję, Zdrowiej burgera zjemy, Gdy z majonezu zrezygnujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 07.06.2021

    TAK. Ja wołowinę najpierw zmielę w maszynce do mięsa. Dodam małą cebulę i poszatkuję dokładnie. Dodam też sól i pieprz. Uformuje burgery. Następnie ok. 15 minut będę smażyła na grillu. Bułeczki do burgerów wcześniej podpiekę chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Na bułkę do burgera położę ser przed włożeniem do piekarnika, aby trochę się roztopił. W burgerze obok sałaty, pomidora i cebuli dorzucę jeszcze ogórka. Ja zamiast majonezu będę używała sosu czosnkowego własnej roboty. To mój sposób na burgery. 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny BurgerKlasyczny Burger

Mięso pomieszaj razem z przyprawą do grilla, wyrób ręką, uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.