Klasyczny Burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny Burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
600 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

6 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pomieszaj razem z przyprawą do grilla, wyrób ręką, uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Klasyczny Burger - Krok 1

Krok 2

Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony.

Klasyczny Burger - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj bułki, przekrój je na pół i opiecz na grillu. Posmaruj z obu stron sosem, który powstanie z pomieszania ketchupu i majonezu.

Klasyczny Burger - Krok 3

Krok 4

Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera, następnie ułóż liść sałaty lodowej, gruby plaster pomidora oraz plaster cebuli.

Klasyczny Burger - Krok 4

Krok 5

Kanapkę przykryj górną częścią bułki posmarowaną sosem. Aby kanapka się nie rozleciała, przekłuj ją wykałaczką z nabitymi korniszonami i oliwką.

Klasyczny Burger - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze tego dnia, którego zamierzasz je grillować.

6

Opinie o przepisie

  • danka.ropucha@wp.pl

    danka.ropucha@wp.pl , 24.06.2021

    TAK. Klasyka nigdy nie wychodzi z mody. A pamiętacie makaron smażony w jajku...? Gdy jest gorąco i nudno łączę te dwa kultowe dania. Jak? Zamiast bułki jako bazy i przykrycia używam właśnie placuszków z makaronu. Chrupiące, lżejsze, ciekawsze i pyyyyyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Klasyczny burger – tradycyjnie indykiem zastępuję, a w środku – jako aksamitny dodatek – mój ulubiony serek ricotta ląduje. Gdy jego biel chcę NATURĄ pokolorować – już kilka kropli soku z buraka - powinno różowym wydaniem zaskutkować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia

    Julia , 18.06.2021

    TAK. Burgery w lato to rzecz doskonała, smakują świetnie z wieczora i rana, można je grillować z bliskimi dookoła, radość dla wszystkich na pewno będzie spora, jak lato to i ser hallumi z grilla świetnie smakuje, w tym przepisie bardzo mi go brakuje, więc moją propozycją jest dodanie hallumi sera, na tacki na grill przy końcowym etapie smażenia, potem bułkę składamy w sposób oczywisty, na mięso kładziemy ser hallumi soczytsy, resztę według przepisu składamy, no i nareszcie pysznego burgera zajadamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 14.06.2021

    TAK. Klasyczny burger z mięsem wołowym ale przekładany masłem orzechowym! Może się wydawać, że nie to nie pasuje Ale mówię Wam, genialnie smakuje! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. W tym przepisie musztardy mi brakuje, Zamiast majonezu właśnie ją stosuję, Zdrowiej burgera zjemy, Gdy z majonezu zrezygnujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 07.06.2021

    TAK. Ja wołowinę najpierw zmielę w maszynce do mięsa. Dodam małą cebulę i poszatkuję dokładnie. Dodam też sól i pieprz. Uformuje burgery. Następnie ok. 15 minut będę smażyła na grillu. Bułeczki do burgerów wcześniej podpiekę chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Na bułkę do burgera położę ser przed włożeniem do piekarnika, aby trochę się roztopił. W burgerze obok sałaty, pomidora i cebuli dorzucę jeszcze ogórka. Ja zamiast majonezu będę używała sosu czosnkowego własnej roboty. To mój sposób na burgery. 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny BurgerKlasyczny Burger

Mięso pomieszaj razem z przyprawą do grilla, wyrób ręką, uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.