Klasyczny Burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny Burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

485 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

516 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

6 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pomieszaj razem z przyprawą do grilla, wyrób ręką, uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Klasyczny Burger - Krok 1

Krok 2

Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony.

Klasyczny Burger - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj bułki, przekrój je na pół i opiecz na grillu. Posmaruj z obu stron sosem, który powstanie z pomieszania ketchupu i majonezu.

Klasyczny Burger - Krok 3

Krok 4

Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera, następnie ułóż liść sałaty lodowej, gruby plaster pomidora oraz plaster cebuli.

Klasyczny Burger - Krok 4

Krok 5

Kanapkę przykryj górną częścią bułki posmarowaną sosem. Aby kanapka się nie rozleciała, przekłuj ją wykałaczką z nabitymi korniszonami i oliwką.

Klasyczny Burger - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze tego dnia, którego zamierzasz je grillować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny Burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej