Grillowane roladki ze schabu zawijane w wędzony boczek
łatwe
544 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
12 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbij cienko, oprósz przyprawą Knorr i posmaruj z jednej strony sosem Hellmann's Czosnkowym. Posyp majerankiem.

Krok 2
Ogórki oraz paprykę pokrój w cienkie paski i ułóż na kotletach. Następnie mięso zwiń w roladki.

Krok 3
Roladki ułóż na trzech plastrach boczku, a następnie zwiń je w boczek. Następnie każdą roladkę zawiń w arkusz folii aluminiowej posmarowanej oliwą.

Krok 4
Roladki w folii ułóż na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 20 minut przewracając co jakiś czas.

Krok 5
Pomieszaj jogurt z majonezem i roztartym czosnkiem. Gotowe roladki odwiń ostrożnie z folii i pokrój w grube plastry. Podawaj np. z kaszą, sałatą i sosem czosnkowym.


Dobra rada:
Roladki po upieczeniu możesz odwinąć z folii i obsmażyć jeszcze chwile na grillu – boczek będzie rumiany i chrupiący.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane roladki ze schabu zawijane w wędzony boczek
Grillowane roladki ze schabu, zawijane w wędzony boczek, są propozycją idealną na przyjęcia. Efektownie prezentują się na talerzu, szczególnie kiedy są dodatkowo udekorowane liśćmi rukoli, jarmużu lub szpinaku. Ich przyrządzenie, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Potrzebujesz do tego przede wszystkim mięsa schabowego. Aby łatwo się zwijało, rozbij je dobrze tłuczkiem. Jeśli chcesz podkreślić smak mięsa, natrzyj je czosnkiem, ostrą lub słodką papryką albo gotową mieszanką przypraw do mięs. W schabie umieść pokrojone w cienkie paski warzywa: paprykę oraz ogórka. Do dania możesz dodać także pomidory, seler naciowy czy cukinię. Na koniec roladki zawiń i dodatkowo owiń plastrem wędzonego boczku. Zabezpiecz je folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Ewentualnie, wędzony boczek zastąp inną wędliną o wyrazistym smaku. Przed podaniem roladki pokrój w grube plastry. Świetnie będą smakowały ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi oraz sałatą z dodatkiem świeżych seznowych warzyw. Życzymy smacznego.