Jak usmażyć boczek surowy na chrupko?
Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż zapach chrupiącego, złocistego boczku unoszący się w powietrzu? Boczek surowy to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które można przyrządzić na wiele sposobów, ale osiągnięcie idealnej chrupkości i soczystości może wymagać pewnej wprawy. Jeśli zastanawiacie się, jak usmażyć boczek, żeby był chrupiący, to trafiliście do odpowiedniego miejsca!
Jak usmażyć boczek na chrupko?
Jak usmażyć boczek? Najlepszym sojusznikiem przy smażeniu boczku będzie zdecydowanie patelnia. To tutaj możecie dać się ponieść wyobraźni. Jednak jak usmażyć boczek surowy? Rozłóżcie plastry boczku na zimnej patelni i rozpocznijcie smażenie od niskiej temperatury. Następnie powoli zwiększajcie ciepło. Gdy boczek zacznie uwalniać tłuszcz i wyginać się, przewróćcie kawałek na drugą stronę. A jak długo smażyć boczek na patelni? Tak długo, aż lekko zbrązowieje z obu stron. Gdy będzie gotowy, przełóżcie go na ręcznik papierowy, by pozbyć się namiaru tłuszczu.
A jak usmażyć boczek w piekarniku? Rozgrzejcie piekarnik do 200°C i rozłóżcie boczek w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie przez około 15 minut i minimum raz odwróćcie na drugą stronę w trakcie pieczenia.
Zastosowanie boczku w kuchni
Skoro już wiecie, jak smażyć boczek, pora na sprawdzenie do czego się przyda w kuchni! Z pewnością świetnie spisze się jako kompan śniadań, ale również możecie dołożyć go do smażonego dorsza z aromatycznymi ziemniakami, a nawet do szybkiej fasolki w wersji angielskiej. Miłego eksperymentowania!
Komentarze (0)