Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
828 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

463 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

762 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

0.5 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje. Oprósz je przyprawą Knorr.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo). Następnie delikatnie przestudź i pokrój w ćwiartki.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz, cebule pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie usmaż ziemniaki. Dodaj boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 4

Krok 5

W tym samym czasie usmaż przyprawionego dorsza. Podawaj z aromatycznymi ziemniakami i lekką sałatą.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Justyna

    Justyna , 13.12.2020

    TAK, to zdecydowanie mój ulubiony przepis na dorsza. Jest przepyszny, łatwy w pezygotowaniu i niesamowicie smaczny. Dorsz z innych przepisów wychodził mi zawsze średni, ten przepis natomiast sprawia, że nawet kompletny laik w temacie ryb, poradzi sobie świetnie w przygotowaniu pysznej, rozplywajacej się w ustach rybki. Polecam spróbować każdemu, rewelacyjny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gacek

    Małgorzata Gacek , 19.05.2015

    Nie rozumiem - w składnikach napisane jest, żeby dodać przyprawę do kurczaka. Na zdjęciu, do ryb. Więc co mam dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakamiSmażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, które przygotujesz w prosty sposób, stosując się do wskazówek z tego przepisu. Podsmaż je z boczkiem, zmiażdżonym czosnkiem, cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki takiemu połączeniu składników otrzymasz wyjątkowo smaczne warzywa, które idealnie sprawdzą się do serwowania z rybnymi filetami. Jak przyrządzić jednak główny element proponowanego obiadu? Kawałki mięsa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody przy pomocy jednorazowych papierowych ręczników kuchennych i oprósz przyprawami. Następnie usmaż je na oliwie z oliwek. Do tak skomponowanego dania świetnie pasować będą sałatki, w szczególności te, które przyrządzisz ze świeżych warzyw i miksu sałat. Potrawa sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad. Z powodzeniem podasz ją również na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i podziel się swoją opinią o daniu, które dzięki niemu przygotujesz.