
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
null szczypt
3 pęczki
null szczypt
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
0.5 szklanki
1 kilogram
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.

Krok 3
Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.

Krok 4
Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.

Krok 5
Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.

Krok 6
Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.

Krok 7
Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej