Chowder z małżami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

3 pęczki

0.5 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

3 szklanki

1 kilogram

0 szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.

Chowder z małżami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.

Chowder z małżami - Krok 2

Krok 3

Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.

Chowder z małżami - Krok 3

Krok 4

Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.

Chowder z małżami - Krok 4

Krok 5

Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.

Chowder z małżami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.

Chowder z małżami - Krok 6

Krok 7

Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.

Chowder z małżami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej