Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
null szczypt
3 pęczki
null szczypt
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
0.5 szklanki
1 kilogram
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.
Krok 3
Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.
Krok 4
Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.
Krok 5
Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.
Krok 6
Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.
Krok 7
Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej