
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
null szczypt
3 pęczki
null szczypt
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
0.5 szklanki
1 kilogram
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.

Krok 3
Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.

Krok 4
Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.

Krok 5
Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.

Krok 6
Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.

Krok 7
Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej