Składniki
150 gramów
null szczypt
3 pęczki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
3 szklanki
1 kilogram
null szczypt
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.
Krok 3
Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.
Krok 4
Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.
Krok 5
Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.
Krok 6
Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.
Krok 7
Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej