Chowder z małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder z małżami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

null szczypt

3 pęczki

null szczypt

1 sztuka

150 gramów

3 sztuki

0.5 szklanki

1 kilogram

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.

Chowder z małżami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.

Chowder z małżami - Krok 2

Krok 3

Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.

Chowder z małżami - Krok 3

Krok 4

Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.

Chowder z małżami - Krok 4

Krok 5

Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.

Chowder z małżami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.

Chowder z małżami - Krok 6

Krok 7

Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.

Chowder z małżami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej