Smaczne gołąbki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczne gołąbki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

40 gramów

null

0.5 szklanki

null

30 gramów

null

1 szklanka

400 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie.

Krok 2

Kapustę sparz we wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy, wytnij głąb i zetnij twarde nerwy liści.

Krok 3

Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Zdejmij z patelni, wymieszaj z grzybami i zmiel przez maszynkę.

Krok 4

Ryż ugotuj na sypko, aby nie był zbyt miękki i wymieszaj ze zmielonymi składnikami. Dopraw do smaku.

Krok 5

Liście kapusty rozłóż i na każdy nałóż odrobinę farszu. Złóż brzegi kapusty do środka i zwiń w rulony. Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż brytfankę i ułóż na nich zawinięte gołąbki.

Krok 6

Podlej rosołem Knorr i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

Krok 7

Wywar z grzybów zagęść mąką rozmieszaną ze śmietaną i zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj razem ze smacznymi gołąbkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej