
Składniki
1 sztuka
40 gramów
null
0.5 szklanki
null
30 gramów
null
1 szklanka
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie.
Krok 2
Kapustę sparz we wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy, wytnij głąb i zetnij twarde nerwy liści.
Krok 3
Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Zdejmij z patelni, wymieszaj z grzybami i zmiel przez maszynkę.
Krok 4
Ryż ugotuj na sypko, aby nie był zbyt miękki i wymieszaj ze zmielonymi składnikami. Dopraw do smaku.
Krok 5
Liście kapusty rozłóż i na każdy nałóż odrobinę farszu. Złóż brzegi kapusty do środka i zwiń w rulony. Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż brytfankę i ułóż na nich zawinięte gołąbki.
Krok 6
Podlej rosołem Knorr i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.
Krok 7
Wywar z grzybów zagęść mąką rozmieszaną ze śmietaną i zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj razem ze smacznymi gołąbkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej