
Składniki
1 sztuka
40 gramów
null
0.5 szklanki
null
30 gramów
null
1 szklanka
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie.
Krok 2
Kapustę sparz we wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy, wytnij głąb i zetnij twarde nerwy liści.
Krok 3
Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Zdejmij z patelni, wymieszaj z grzybami i zmiel przez maszynkę.
Krok 4
Ryż ugotuj na sypko, aby nie był zbyt miękki i wymieszaj ze zmielonymi składnikami. Dopraw do smaku.
Krok 5
Liście kapusty rozłóż i na każdy nałóż odrobinę farszu. Złóż brzegi kapusty do środka i zwiń w rulony. Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż brytfankę i ułóż na nich zawinięte gołąbki.
Krok 6
Podlej rosołem Knorr i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.
Krok 7
Wywar z grzybów zagęść mąką rozmieszaną ze śmietaną i zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj razem ze smacznymi gołąbkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































