Smaczne gołąbki

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

40 gramów

0

0.5 szklanki

0

30 gramów

0

400 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie.

Krok 2

Kapustę sparz we wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy, wytnij głąb i zetnij twarde nerwy liści.

Krok 3

Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Zdejmij z patelni, wymieszaj z grzybami i zmiel przez maszynkę.

Krok 4

Ryż ugotuj na sypko, aby nie był zbyt miękki i wymieszaj ze zmielonymi składnikami. Dopraw do smaku.

Krok 5

Liście kapusty rozłóż i na każdy nałóż odrobinę farszu. Złóż brzegi kapusty do środka i zwiń w rulony. Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż brytfankę i ułóż na nich zawinięte gołąbki.

Krok 6

Podlej rosołem Knorr i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

Krok 7

Wywar z grzybów zagęść mąką rozmieszaną ze śmietaną i zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj razem ze smacznymi gołąbkami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej