
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
3 szczypty
3 szczypty
100 mililitrów
1 sztuka
2 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oleju podsmażamy mięso z indyka pokrojone w grubą kostkę i posiekaną cebulkę, nastepnie doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Podlewamy wrzącą wodą, dodajemy bulionetkę pieczeniową i dusimy do miękkości.
Krok 2
W rondelku na 1/2 łyżeczce oleju lekko podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak by nie straciła swojej kruchości. Nastepnie dodajemy ją do miękkiego indyka.
Krok 3
Doprawiamy suszonymi pomidorami, wlewamy śmietanę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej