Kapusta z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżki

2 sztuki

3 ziarna

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj także kminek wcześniej posiekany z masłem. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj pozostałe przyprawy.

Krok 2

Gotuj powoli przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.

Krok 3

Pokrój drobno cebulę i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę, wszystko razem przesmaż.

Krok 4

Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj pieprz oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, jeśli zachodzi taka potrzeba.

przepisy.pl

Dobra rada:

W niektórych rejonach do potrawy dodawany jest również groch albo fasola, ale warzywa te należy dzień wcześniej namoczyć i, najlepiej trochę podgotować, przed dodaniem do kapusty.

3

Opinie o przepisie

  • Pikalina

    Pikalina , 25.12.2022

    WOW co za pomysły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LESZEK

    LESZEK , 15.12.2022

    Tak. Dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Aromatyczna, smakuje obłędnie. Na dobre zagościła w moim menu świątecznym. Kubki smakowe są pozytywnie rozpieszczane. Trudno oprzeć się przed zjedzeniem kolejnej porcji. Pyszna jest i już! Dodaję fasolę białą, która sprawia że danie jest bardziej sycące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 15.12.2022

    Tak .Bigos to potrawa z tradycją i rodzinną recepturą. W smaku bardzo dobry ,grzybowy z odpowiednią ilością przypraw ,które nadają smak .By bigos się nie przypalił smaruję dno garnka słoniną. Dodaję kapustę oraz suszone wędzone śliwki ,czasami też niewielką ilość żurawiny lub czerwone wino. Pod koniec gotowania ścieram na tarce jedną marchew i dodaję do garnka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybamiKapusta z grzybami

Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigilijna to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Jest mocno ziołowa i dobrze przyprawiona, dzięki odpowiedniej mieszance ziół. Sprawia to, że można ją jeść zarówno samą, jak i traktować jako dodatek do mięs, ryb, pierogów czy krokietów. Ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Pamiętaj, że suszone grzyby, które stanowią jeden z jej głównych składników, musisz namoczyć odpowiednio wcześniej. Podobnie jest z grochem, z którym często serwuje się tę potrawę. Jeśli więc lubisz kapustę z jego dodatkiem, namocz go wtedy, kiedy będziesz przygotowywać również grzyby. Świąteczny specjał podaje się solo na wigilijny stole i w takiej wersji możesz go ozdobić zielonymi dodatkami – natką pietruszki, rukolą, szpinakiem, świeżym tymiankiem. Dobrze będzie się także prezentował ułożony na liściach karbowanej sałaty. Jeszcze przed świętami dowiedz się, jak przygotować wyśmienitą kapustę wigilijną. Zobacz nasz przepis na to danie!