Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżki
2 sztuki
3 ziarna
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj także kminek wcześniej posiekany z masłem. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj pozostałe przyprawy.
Krok 2
Gotuj powoli przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.
Krok 3
Pokrój drobno cebulę i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę, wszystko razem przesmaż.
Krok 4
Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj pieprz oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Dobra rada:
W niektórych rejonach do potrawy dodawany jest również groch albo fasola, ale warzywa te należy dzień wcześniej namoczyć i, najlepiej trochę podgotować, przed dodaniem do kapusty.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grzybami
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigilijna to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Jest mocno ziołowa i dobrze przyprawiona, dzięki odpowiedniej mieszance ziół. Sprawia to, że można ją jeść zarówno samą, jak i traktować jako dodatek do mięs, ryb, pierogów czy krokietów. Ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Pamiętaj, że suszone grzyby, które stanowią jeden z jej głównych składników, musisz namoczyć odpowiednio wcześniej. Podobnie jest z grochem, z którym często serwuje się tę potrawę. Jeśli więc lubisz kapustę z jego dodatkiem, namocz go wtedy, kiedy będziesz przygotowywać również grzyby. Świąteczny specjał podaje się solo na wigilijny stole i w takiej wersji możesz go ozdobić zielonymi dodatkami – natką pietruszki, rukolą, szpinakiem, świeżym tymiankiem. Dobrze będzie się także prezentował ułożony na liściach karbowanej sałaty. Jeszcze przed świętami dowiedz się, jak przygotować wyśmienitą kapustę wigilijną. Zobacz nasz przepis na to danie!