Kapusta z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj także kminek wcześniej posiekany z masłem. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj pozostałe przyprawy.

Krok 2

Gotuj powoli przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.

Krok 3

Pokrój drobno cebulę i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę, wszystko razem przesmaż.

Krok 4

Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj pieprz oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, jeśli zachodzi taka potrzeba.

przepisy.pl

Dobra rada:

W niektórych rejonach do potrawy dodawany jest również groch albo fasola, ale warzywa te należy dzień wcześniej namoczyć i, najlepiej trochę podgotować, przed dodaniem do kapusty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybamiKapusta z grzybami

Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigilijna to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Jest mocno ziołowa i dobrze przyprawiona, dzięki odpowiedniej mieszance ziół. Sprawia to, że można ją jeść zarówno samą, jak i traktować jako dodatek do mięs, ryb, pierogów czy krokietów. Ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Pamiętaj, że suszone grzyby, które stanowią jeden z jej głównych składników, musisz namoczyć odpowiednio wcześniej. Podobnie jest z grochem, z którym często serwuje się tę potrawę. Jeśli więc lubisz kapustę z jego dodatkiem, namocz go wtedy, kiedy będziesz przygotowywać również grzyby. Świąteczny specjał podaje się solo na wigilijny stole i w takiej wersji możesz go ozdobić zielonymi dodatkami – natką pietruszki, rukolą, szpinakiem, świeżym tymiankiem. Dobrze będzie się także prezentował ułożony na liściach karbowanej sałaty. Jeszcze przed świętami dowiedz się, jak przygotować wyśmienitą kapustę wigilijną. Zobacz nasz przepis na to danie!