Kapusta z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

513 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1945 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 łyżka

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiszoną kapustę wypłucz, gotuj nie dłużej niż pół godziny.

Kapusta z grochem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokruszone grzyby, kminek, majeranek i przyprawę Knorr.

Kapusta z grochem - Krok 2

Krok 3

Osobno ugotuj biały groch z kaszą jaglaną. Wymieszaj.

Kapusta z grochem - Krok 3
15

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 16.04.2023

    Nic dodać nic ująć. Przepis na siłę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Jestem mile zaskoczona dodatkiem kaszy jaglanej. Muszę wypróbować danie w tej wersji. Zastanawiam się też, nad zamianą grochu na soczewicę. Może być ciekawie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 15.12.2022

    Tak. Zawsze wychodzi i smakuje „jak u babci”. Danie obowiązkowe na wigilii. Zachwyca smakiem i aromatem szczególnie podczas wieczerzy wigilijnej, każdy prosi o dokładkę. Danie odpowiednio doprawione- dla ludzi ze smakiem. Groch chętnie zamieniam na ciecierzycę, która bardzo smakuje całej rodzinie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 15.12.2022

    To danie zawsze musi być u nas na stole wigilijnym. Nie dodaję kaszy ani innych zagęszczaczy. Jest tylko kapusta, pieczarki smażone z cebulką, papryka, majeranek i przyprawy. To wszystko na wywarze warzywnym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • inka

    inka , 10.12.2021

    Dlatego ja dodaję susz warzywny zmielony i koperek suszony z ogródka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 13.12.2020

    TAK. Kapusta z grochem, jedno z moich ulubionych dań wigilijnych, jako pierwsze znika ze stołu. Podczas przygotowywania jej z mamą zawsze podjadam łyżkami, w rezultacie na stole wigilijnym jest jej o wiele mniej. Sam przepis prosty i szybki, przy tym wszystkim smakowity, od razu czuć ten świąteczny klimat :).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  C

    Ewelina C , 12.12.2020

    TAK. Przepis na kapustę z grochem co roku z babcią bierzemy z przepisy.pl i dzięki tym przepisom nasze święta są zawsze smaczne! Ważne aby mieć dobrą kapustę, ja z babcią sadzimy i pielęgnujemy swoją w ogródku aby była na święta :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz

    Grzegorz , 12.12.2020

    TAK*. Robię co roku, jest jednym z prostszych dań, ale za to jednym z lepszych na stole ;)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 06.12.2020

    Prosta do przygotowania postna, tradycyjna wigilijna potrawa. Obecna u mnie w domu i przekazywana od pokoleń. To połączenie ugotowanej kiszonej kapusty, grochu i kaszy jaglanej jest rewelacyjne. Naprawdę przepyszne i wyjątkowe danie dzięki dodatkowi ulubionych i niezastąpionych przypraw Knorr, które goszczą u mnie w domu od lat. Ta potrawa to mój faworyt. Robiłam w zeszłym roku i w tym tygodniu zrobię na Wigilię. To danie obowiązkowo wchodzi w skład 12 potraw na świątecznym wigilijnym stole. Przepis jest sprawdzony i bardzo prosty, a danie genialne, które przywołuje magię świąt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Rogut

    Marcin Rogut , 01.12.2020

    TAK. Wspaniały to jest przepis, nie zapomnę go nigdy. Kapustka wyszła wyśmienicie. Po takiej kapuście jak ta robi się dobrze i ciepło w żołądku. Na pewno przygotuje ją ponownie na Święta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Nigdy nie robiłem. Może w tym roku, bo święta tylko w dwójkę spędzamy, więc trzeba skompletować te 12 potraw. A to może być ciekawy debiut!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Nowak

    Iwona Nowak , 03.12.2017

    Kapusta z grochem - bardzo dobre jedzonko ale uwaga na wątrobę . Dwa składniki rozdymające.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Sawaryński

    Mariusz Sawaryński , 08.12.2016

    Delikat Przyprawa uniwersalna składa się głównie z soli jodowanej, cukru, wzmacniaczy smaku (aż trzech!), marchwi (4,8%) i maltodekstryny. Oprócz warzyw, ziół i przypraw zawiera barwnik, aromaty i tłuszcz palmowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Sawaryński

    Mariusz Sawaryński , 08.12.2016

    Przerażają mnie takie przepisy na potrawy, w których używa się preparatów smakopodobnych. Tutaj akurat DELIKAT marki Knorr. Generalnie, używając podczas gotowania takich związków chemicznych, trudno takie zajęcie nazwać gotowanie. Zajrzałem do owego DELIKAT - składa się głównie z soli jodowanej, cukru, wzmacniaczy smaku (aż trzech!), marchwi (4,8%) i maltodekstryny. Oprócz warzyw, ziół i przypraw zawiera barwnik, aromaty i tłuszcz palmowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Sołtysiak

    Aleksandra Sołtysiak , 08.12.2015

    Uwielbiam tą kapuche jest przepyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną może być smaczną, całoroczną potrawą wegetariańską. To świetną propozycja na obiad lub lunch w pracy. O jej ciekawym smaku decydują zwłaszcza suszone grzyby i kiszona kapusta. Ich intensywność łagodzi dodatek kaszy, zamieniając kapustę z grochem w samodzielne danie. Kapusta z grochem i kaszą może być również serwowana jako smaczny dodatek do mięs. Dobrze współgra z panierowanym kotletem schabowym, pieczenią czy golonką. Można posypać ją także ulubioną zieleniną i podać jako ciepłą kolację, która zwłaszcza w chłodniejsze jesienne wieczory i zimą, będzie przyjemną, rozgrzewającą propozycją. Spróbuj zrobić kapustę z grochem w naszym wydaniu i przekonaj się, jak smaczne mogą być proste dania wegetariańskie.