Groch z kapustą na wigilię – przepis na gęsto | Przepisy.pl pixel

Wigilijny groch z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
424 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i kapustę gotuj oddzielnie. Kapustę krótko smaż w garnku pod przykryciem z dodatkiem masła oraz ziela angielskiego i liścia laurowego.

Wigilijny groch z kapustą - Krok 1

Krok 2

Groch uprzednio namoczony, gotuj do miękkości z dodatkiem masła, majeranku oraz pieprzu i ewentualnie soli do smaku, a także czosnku i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Wigilijny groch z kapustą - Krok 2

Krok 3

Groch i kapustę można spożywać osobno lub wymieszać razem.

Wigilijny groch z kapustą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijny groch z kapustąWigilijny groch z kapustą

Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różny w zależności od konkretnego regionu, ale trzeba przyznać, że groch z kapustą wygląda na jedną z najciekawszych propozycji. Pyszne pomieszanie z poplątaniem, które tworzy wyborną i spójną całość. Gotowi na degustację?

Dla kogo?

Sięganie do korzeni i starodawnych tradycji może być naprawdę dobrą zabawą! Dla wielu osób przepis na wigilijny groch z kapustą okaże się kulinarnym odkryciem, do którego wraca się z dużym apetytem.

Na jaką okazję?

Nie czekajcie na ten rarytas do grudnia. Groch z kapustą sprawdza się świetnie jako aromatyczne i rozgrzewające danie – w sam raz na jesienne i zimowe chłody.

Czy wiesz, że?

Mimo że obecnie kapusta wigilijna z grochem jednoznacznie kojarzona jest z Bożym Narodzeniem, w przeszłości była szalenie popularną potrawą na przyjęciach weselnych.

Dla urozmaicenia:

Interesujący, słodki posmak dania uzyskacie za pomocą dodatku suszonych śliwek, goździków, jabłek lub świeżo wyciskanego soku jabłkowego.