
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 kilogram
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i kapustę gotuj oddzielnie. Kapustę krótko smaż w garnku pod przykryciem z dodatkiem masła oraz ziela angielskiego i liścia laurowego.
Krok 2
Groch uprzednio namoczony, gotuj do miękkości z dodatkiem masła, majeranku oraz pieprzu i ewentualnie soli do smaku, a także czosnku i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Groch i kapustę można spożywać osobno lub wymieszać razem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijny groch z kapustą
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różny w zależności od konkretnego regionu, ale trzeba przyznać, że groch z kapustą wygląda na jedną z najciekawszych propozycji. Pyszne pomieszanie z poplątaniem, które tworzy wyborną i spójną całość. Gotowi na degustację?
Dla kogo?
Sięganie do korzeni i starodawnych tradycji może być naprawdę dobrą zabawą! Dla wielu osób przepis na wigilijny groch z kapustą okaże się kulinarnym odkryciem, do którego wraca się z dużym apetytem.
Na jaką okazję?
Nie czekajcie na ten rarytas do grudnia. Groch z kapustą sprawdza się świetnie jako aromatyczne i rozgrzewające danie – w sam raz na jesienne i zimowe chłody.
Czy wiesz, że?
Mimo że obecnie kapusta wigilijna z grochem jednoznacznie kojarzona jest z Bożym Narodzeniem, w przeszłości była szalenie popularną potrawą na przyjęciach weselnych.
Dla urozmaicenia:
Interesujący, słodki posmak dania uzyskacie za pomocą dodatku suszonych śliwek, goździków, jabłek lub świeżo wyciskanego soku jabłkowego.