
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 kilogram
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i kapustę gotuj oddzielnie. Kapustę krótko smaż w garnku pod przykryciem z dodatkiem masła oraz ziela angielskiego i liścia laurowego.

Krok 2
Groch uprzednio namoczony, gotuj do miękkości z dodatkiem masła, majeranku oraz pieprzu i ewentualnie soli do smaku, a także czosnku i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3
Groch i kapustę można spożywać osobno lub wymieszać razem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijny groch z kapustą
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różny w zależności od konkretnego regionu, ale trzeba przyznać, że groch z kapustą wygląda na jedną z najciekawszych propozycji. Pyszne pomieszanie z poplątaniem, które tworzy wyborną i spójną całość. Gotowi na degustację?
Dla kogo?
Sięganie do korzeni i starodawnych tradycji może być naprawdę dobrą zabawą! Dla wielu osób przepis na wigilijny groch z kapustą okaże się kulinarnym odkryciem, do którego wraca się z dużym apetytem.
Na jaką okazję?
Nie czekajcie na ten rarytas do grudnia. Groch z kapustą sprawdza się świetnie jako aromatyczne i rozgrzewające danie – w sam raz na jesienne i zimowe chłody.
Czy wiesz, że?
Mimo że obecnie kapusta wigilijna z grochem jednoznacznie kojarzona jest z Bożym Narodzeniem, w przeszłości była szalenie popularną potrawą na przyjęciach weselnych.
Dla urozmaicenia:
Interesujący, słodki posmak dania uzyskacie za pomocą dodatku suszonych śliwek, goździków, jabłek lub świeżo wyciskanego soku jabłkowego.