Groch z kapustą na wigilię – przepis na gęsto | Przepisy.pl pixel

Wigilijny groch z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
424 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i kapustę gotuj oddzielnie. Kapustę krótko smaż w garnku pod przykryciem z dodatkiem masła oraz ziela angielskiego i liścia laurowego.

Wigilijny groch z kapustą - Krok 1

Krok 2

Groch uprzednio namoczony, gotuj do miękkości z dodatkiem masła, majeranku oraz pieprzu i ewentualnie soli do smaku, a także czosnku i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Wigilijny groch z kapustą - Krok 2

Krok 3

Groch i kapustę można spożywać osobno lub wymieszać razem.

Wigilijny groch z kapustą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijny groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijny groch z kapustąWigilijny groch z kapustą

Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różny w zależności od konkretnego regionu, ale trzeba przyznać, że groch z kapustą wygląda na jedną z najciekawszych propozycji. Pyszne pomieszanie z poplątaniem, które tworzy wyborną i spójną całość. Gotowi na degustację?

Dla kogo?

Sięganie do korzeni i starodawnych tradycji może być naprawdę dobrą zabawą! Dla wielu osób przepis na wigilijny groch z kapustą okaże się kulinarnym odkryciem, do którego wraca się z dużym apetytem.

Na jaką okazję?

Nie czekajcie na ten rarytas do grudnia. Groch z kapustą sprawdza się świetnie jako aromatyczne i rozgrzewające danie – w sam raz na jesienne i zimowe chłody.

Czy wiesz, że?

Mimo że obecnie kapusta wigilijna z grochem jednoznacznie kojarzona jest z Bożym Narodzeniem, w przeszłości była szalenie popularną potrawą na przyjęciach weselnych.

Dla urozmaicenia:

Interesujący, słodki posmak dania uzyskacie za pomocą dodatku suszonych śliwek, goździków, jabłek lub świeżo wyciskanego soku jabłkowego.