Grzyby, kapusta i pierogi
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Grzyby, kapusta i pierogi
Pierogi na Wigilię to zazwyczaj te z nadzieniem z kapusty albo grzybów. Sprawdź jednak również inne propozycje, czerpiące ze zwyczajów wielu regionów Polski. Zanim przyrządzisz nadzienie, przygotuj ciasto na pierogi. Powinno mieć elastyczną konsystencję i nie może lepić się do rąk ani stolnicy. Oderwij część do rozwałkowania, a pozostałą przykryj naczyniem lub czystą ściereczką, by nie wysychało. Wytnij kółka z rozwałkowanego ciasta i nadziewaj je. Dobrym farszem do wigilijnych pierogów będą suszone śliwki. Namocz je wcześniej w wodzie, by były miękkie. Do pierogów w tej wersji podaj sos miodowy albo cukier puder. Innym słodkim świątecznym składnikiem jest mak, który według dawnych wierzeń, miał zapewniać dobrobyt. Ugotuj go i połącz z miodem i mielonymi migdałami. Szukasz alternatywy dla typowo świątecznych produktów? Zastąp groch zieloną soczewicą i przyrządź z niej wigilijne pierogi. Dopraw cebulą, majerankiem i tymiankiem. Są smaczne nie tylko tuż po ugotowaniu, ale także podsmażone. Soczewica dobrze wypada także w połączeniu z mielonym mięsem i kolendrą. Dobrym zamiennikiem dla grochu będzie również ciecierzyca, czyli włoski groch. Jest dość neutralna w smaku, więc dopraw ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, na przykład cebulą, czosnkiem i pietruszką. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pierogów pachnących grzybami, sięgnij po przepis na farsz z kaszą gryczaną. Jej charakterystyczny smak i zapach doskonale pasuje do aromatu suszonych grzybów leśnych. Do pierogów z kaszą dobrze sprawdzi się także dodatek twarogu albo podsmażonego boczku. Z kolei nadzienie do klasycznych ruskich, czyli ziemniaki z twarogiem i cebulką, podaj w zupełnie innej niż do tej pory odsłonie. Upiecz je w drożdżowym cieście, takim jak na pizzę. Miękkie w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz – będą smakowały doskonale. Osobom szukającym kompromisu pomiędzy klasyką a nowością, polecić można pierogi z twarogiem i szpinakiem – pyszne i delikatne w smaku. Sprawdź nasze propozycje na inne wigilijne pierogi.