Ciasto na łazanki – przepis na makaron | Przepisy.pl pixel

Ciasto na łazanki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

274 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą sitka przesiej mąkę.

Ciasto na łazanki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jaja, żółtko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie.

Ciasto na łazanki  - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Za pomocą noża nacinaj paski wzdłuż ciasta, następnie wszerz na krzyż tak, aby powstały małe romby. Odstaw ciasto, aby wyschło.

Ciasto na łazanki  - Krok 3

Krok 4

Łazanki gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do zup lub jako składnik wielu potraw mięsnych, warzywnych, a także deserów.

Ciasto na łazanki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na łazanki Ciasto na łazanki

Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obowiązkowych pozycji wigilijnego jadłospisu, lecz dobry przepis na ciasto na łazanki przyda się niezależnie od daty w kalendarzu.

Dla kogo?

Doskonały sposób na to, by przekonać wszystkich niedowiarków, że smaczne, domowe gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Makaron do łazanek przygotujecie w zaledwie pół godziny. Jeśli chodzi o kuchenne sprzęty, potrzebne są tylko nóż, sitko i duży garnek.

Na jaką okazję?

W czasie wigilijnej kolacji łazanki z kapustą i leśnymi grzybami będą ozdobą stołu. Na co dzień warto próbować różnych dodatków, np. boczku, kiełbasy, pieczarek, cukinii, mięsa mielonego.

Czy wiesz, że?

Przepis na makaron łazanki przyda się, gdy szukacie alternatywy na apetyczny dodatek do zupy. Łazanki świetnie pasują do fasolowej, pomidorowej, jarzynowej i grzybowej.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując ciasto na łazanki, pamiętajcie, że można podawać je także na słodko. Tradycyjnie z makiem i bakaliami, z owocowym musem, orzechami, migdałami lub miodem. Będzie pysznie!