Ciasto na łazanki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto na łazanki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą sitka przesiej mąkę.

Ciasto na łazanki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jaja, żółtko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie.

Ciasto na łazanki  - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Za pomocą noża nacinaj paski wzdłuż ciasta, następnie wszerz na krzyż tak, aby powstały małe romby. Odstaw ciasto, aby wyschło.

Ciasto na łazanki  - Krok 3

Krok 4

Łazanki gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do zup lub jako składnik wielu potraw mięsnych, warzywnych, a także deserów.

Ciasto na łazanki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na łazanki Ciasto na łazanki

Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obowiązkowych pozycji wigilijnego jadłospisu, lecz dobry przepis na ciasto na łazanki przyda się niezależnie od daty w kalendarzu.

Dla kogo?

Doskonały sposób na to, by przekonać wszystkich niedowiarków, że smaczne, domowe gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Makaron do łazanek przygotujecie w zaledwie pół godziny. Jeśli chodzi o kuchenne sprzęty, potrzebne są tylko nóż, sitko i duży garnek.

Na jaką okazję?

W czasie wigilijnej kolacji łazanki z kapustą i leśnymi grzybami będą ozdobą stołu. Na co dzień warto próbować różnych dodatków, np. boczku, kiełbasy, pieczarek, cukinii, mięsa mielonego.

Czy wiesz, że?

Przepis na makaron łazanki przyda się, gdy szukacie alternatywy na apetyczny dodatek do zupy. Łazanki świetnie pasują do fasolowej, pomidorowej, jarzynowej i grzybowej.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując ciasto na łazanki, pamiętajcie, że można podawać je także na słodko. Tradycyjnie z makiem i bakaliami, z owocowym musem, orzechami, migdałami lub miodem. Będzie pysznie!