Ciasto na łazanki – przepis na makaron | Przepisy.pl pixel

Ciasto na łazanki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
280 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą sitka przesiej mąkę.

Ciasto na łazanki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jaja, żółtko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie.

Ciasto na łazanki  - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Za pomocą noża nacinaj paski wzdłuż ciasta, następnie wszerz na krzyż tak, aby powstały małe romby. Odstaw ciasto, aby wyschło.

Ciasto na łazanki  - Krok 3

Krok 4

Łazanki gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do zup lub jako składnik wielu potraw mięsnych, warzywnych, a także deserów.

Ciasto na łazanki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na łazanki Ciasto na łazanki

Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obowiązkowych pozycji wigilijnego jadłospisu, lecz dobry przepis na ciasto na łazanki przyda się niezależnie od daty w kalendarzu.

Dla kogo?

Doskonały sposób na to, by przekonać wszystkich niedowiarków, że smaczne, domowe gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Makaron do łazanek przygotujecie w zaledwie pół godziny. Jeśli chodzi o kuchenne sprzęty, potrzebne są tylko nóż, sitko i duży garnek.

Na jaką okazję?

W czasie wigilijnej kolacji łazanki z kapustą i leśnymi grzybami będą ozdobą stołu. Na co dzień warto próbować różnych dodatków, np. boczku, kiełbasy, pieczarek, cukinii, mięsa mielonego.

Czy wiesz, że?

Przepis na makaron łazanki przyda się, gdy szukacie alternatywy na apetyczny dodatek do zupy. Łazanki świetnie pasują do fasolowej, pomidorowej, jarzynowej i grzybowej.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując ciasto na łazanki, pamiętajcie, że można podawać je także na słodko. Tradycyjnie z makiem i bakaliami, z owocowym musem, orzechami, migdałami lub miodem. Będzie pysznie!