Ciasto na łazanki – przepis na makaron: tradycyjny | Przepisy.pl pixel

Ciasto na łazanki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą sitka przesiej mąkę.

Ciasto na łazanki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj jaja, żółtko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie.

Ciasto na łazanki  - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Za pomocą noża nacinaj paski wzdłuż ciasta, następnie wszerz na krzyż tak, aby powstały małe romby. Odstaw ciasto, aby wyschło.

Ciasto na łazanki  - Krok 3

Krok 4

Łazanki gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do zup lub jako składnik wielu potraw mięsnych, warzywnych, a także deserów.

Ciasto na łazanki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na łazanki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na łazanki Ciasto na łazanki

Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obowiązkowych pozycji wigilijnego jadłospisu, lecz dobry przepis na ciasto na łazanki przyda się niezależnie od daty w kalendarzu.

Dla kogo?

Doskonały sposób na to, by przekonać wszystkich niedowiarków, że smaczne, domowe gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Makaron do łazanek przygotujecie w zaledwie pół godziny. Jeśli chodzi o kuchenne sprzęty, potrzebne są tylko nóż, sitko i duży garnek.

Na jaką okazję?

W czasie wigilijnej kolacji łazanki z kapustą i leśnymi grzybami będą ozdobą stołu. Na co dzień warto próbować różnych dodatków, np. boczku, kiełbasy, pieczarek, cukinii, mięsa mielonego.

Czy wiesz, że?

Przepis na makaron łazanki przyda się, gdy szukacie alternatywy na apetyczny dodatek do zupy. Łazanki świetnie pasują do fasolowej, pomidorowej, jarzynowej i grzybowej.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując ciasto na łazanki, pamiętajcie, że można podawać je także na słodko. Tradycyjnie z makiem i bakaliami, z owocowym musem, orzechami, migdałami lub miodem. Będzie pysznie!