Adzymka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Adzymka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
1393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników wyrabiamy takie ciasto, jak na pierogi.

Krok 2

Dzielimy je na 10 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości 1 centymetra.

Krok 3

Pieczemy placki z obu stron na płycie kuchennej lub na żeliwnej patelni.

Krok 4

Podajemy na ciepło lub na zimno z masłem albo miodem.

2

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 19.09.2025

    Kiedyś moja babcia piekła te placuszki (zwane u nas proziakami) na blasze pieca kaflowego. Były cudowne, przeepyszne! Z wielkim sentymentem sięgnęłam po ten przepis. Najlepiej smakują mi na ciepło, posmarowane masłem. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Czyż

    Wiktoria Czyż , 04.10.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Adzymka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej