Składniki
3 sztuki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka rozbij z mlekiem lub wodą.
Krok 2
Dodaj macę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj cukier i sól.
Krok 3
W głębokim naczyniu rozgrzej olej, wrzucaj łyżeczką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placki podawaj posypane cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cynamonem
Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu. W oryginalnym przepisie do wykonania tych placuszków potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą. Placuszki smaży się na oleju rzepakowym. Niezbędnym dodatkiem jest cynamon, którego zapach będzie się unosił w domu jeszcze długo po ich zjedzeniu. Placuszki możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kawą zbożową zjeść. Idealnie pasuje do nich dodatek serka homogenizowanego, łyżka miodu lub jogurt naturalny. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.