
Składniki
3 sztuki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wbij kurze jajka, dodaj mleko oraz wodę, a następnie rozbij składniki za pomocą trzepaczki lub kuchennego mieszadła, do momentu dokładnego połączenia się.

Krok 2
Do jajecznej mikstury dodaj mąkę macę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Dopraw do smaku solą i cukrem.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placuszki z cynamonu wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się z nich nadmiaru tłuszczu. Placki cynamonowe podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.


Dobra rada:
Pyszne placuszki cynamonowe możesz zaserwować w towarzystwie miodu lub syropu klonowego. Jeśli lubisz lżejszą odsłonę tego dania, placki z cynamonem podawaj z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, np. malin czy truskawek i bitej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cynamonem
Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Racuchy z cynamonem są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu.
Dla kogo?
Domowej roboty placki z cynamonem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości i tradycyjnych smaków.
Na jaką okazję?
Placuszki z cynamonem możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kubkiem kawy zbożowej.
Czy wiesz, że?
W oryginalnym przepisie na placuszki cynamonowe potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale jeśli nie masz jej w domu, możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą.
Dla urozmaicenia:
Racuchy z cynamonem będą jeszcze smaczniejsze, kiedy podasz je z dodatkiem serka homogenizowanego, łyżki miodu lub jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.