Placuszki z cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placuszki z cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

506 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka rozbij z mlekiem lub wodą.

Placuszki z cynamonem - Krok 1

Krok 2

Dodaj macę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj cukier i sól.

Placuszki z cynamonem - Krok 2

Krok 3

W głębokim naczyniu rozgrzej olej, wrzucaj łyżeczką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placki podawaj posypane cukrem i cynamonem.

Placuszki z cynamonem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cynamonemPlacuszki z cynamonem

Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu. W oryginalnym przepisie do wykonania tych placuszków potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą. Placuszki smaży się na oleju rzepakowym. Niezbędnym dodatkiem jest cynamon, którego zapach będzie się unosił w domu jeszcze długo po ich zjedzeniu. Placuszki możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kawą zbożową zjeść. Idealnie pasuje do nich dodatek serka homogenizowanego, łyżka miodu lub jogurt naturalny. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.