Placuszki z cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

587 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka rozbij z mlekiem lub wodą.

Placuszki z cynamonem - Krok 1

Krok 2

Dodaj macę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj cukier i sól.

Placuszki z cynamonem - Krok 2

Krok 3

W głębokim naczyniu rozgrzej olej, wrzucaj łyżeczką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placki podawaj posypane cukrem i cynamonem.

Placuszki z cynamonem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cynamonemPlacuszki z cynamonem

Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu. W oryginalnym przepisie do wykonania tych placuszków potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą. Placuszki smaży się na oleju rzepakowym. Niezbędnym dodatkiem jest cynamon, którego zapach będzie się unosił w domu jeszcze długo po ich zjedzeniu. Placuszki możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kawą zbożową zjeść. Idealnie pasuje do nich dodatek serka homogenizowanego, łyżka miodu lub jogurt naturalny. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.