
Składniki
3 sztuki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka rozbij z mlekiem lub wodą.
Krok 2
Dodaj macę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj cukier i sól.
Krok 3
W głębokim naczyniu rozgrzej olej, wrzucaj łyżeczką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placki podawaj posypane cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cynamonem
Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu. W oryginalnym przepisie do wykonania tych placuszków potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą. Placuszki smaży się na oleju rzepakowym. Niezbędnym dodatkiem jest cynamon, którego zapach będzie się unosił w domu jeszcze długo po ich zjedzeniu. Placuszki możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kawą zbożową zjeść. Idealnie pasuje do nich dodatek serka homogenizowanego, łyżka miodu lub jogurt naturalny. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.