Placuszki cynamonowe - placki z cynamonem | Przepisy.pl pixel

Placuszki z cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
689 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

663 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki wbij kurze jajka, dodaj mleko oraz wodę, a następnie rozbij składniki za pomocą trzepaczki lub kuchennego mieszadła, do momentu dokładnego połączenia się.

Placuszki z cynamonem - Krok 1

Krok 2

Do jajecznej mikstury dodaj mąkę macę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Dopraw do smaku solą i cukrem.

Placuszki z cynamonem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placuszki z cynamonu wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się z nich nadmiaru tłuszczu. Placki cynamonowe podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Placuszki z cynamonem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne placuszki cynamonowe możesz zaserwować w towarzystwie miodu lub syropu klonowego. Jeśli lubisz lżejszą odsłonę tego dania, placki z cynamonem podawaj z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, np. malin czy truskawek i bitej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cynamonemPlacuszki z cynamonem

Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Racuchy z cynamonem są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu.

Dla kogo?

Domowej roboty placki z cynamonem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości i tradycyjnych smaków.

Na jaką okazję?

Placuszki z cynamonem możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kubkiem kawy zbożowej.

Czy wiesz, że?

W oryginalnym przepisie na placuszki cynamonowe potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale jeśli nie masz jej w domu, możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą.

Dla urozmaicenia:

Racuchy z cynamonem będą jeszcze smaczniejsze, kiedy podasz je z dodatkiem serka homogenizowanego, łyżki miodu lub jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.