Placuszki z cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

520 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka rozbij z mlekiem lub wodą.

Placuszki z cynamonem - Krok 1

Krok 2

Dodaj macę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj cukier i sól.

Placuszki z cynamonem - Krok 2

Krok 3

W głębokim naczyniu rozgrzej olej, wrzucaj łyżeczką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placki podawaj posypane cukrem i cynamonem.

Placuszki z cynamonem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cynamonemPlacuszki z cynamonem

Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu. W oryginalnym przepisie do wykonania tych placuszków potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą. Placuszki smaży się na oleju rzepakowym. Niezbędnym dodatkiem jest cynamon, którego zapach będzie się unosił w domu jeszcze długo po ich zjedzeniu. Placuszki możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kawą zbożową zjeść. Idealnie pasuje do nich dodatek serka homogenizowanego, łyżka miodu lub jogurt naturalny. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.