Placuszki z owocami
Tortitas de carnaval
łatwe
468 osób zapisało

Składniki
150 mililitrów
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
250 mililitrów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj jajko oraz cynamon z mlekiem i startą skórką z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Miskę odstaw na 10 minut.

Krok 2
Po upływie tego czasu, na patelnię wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj ciasto łyżką i formuj niewielkie, okrągłe placuszki. Zmniejsz trochę ogień i smaż placuszki z obu stron, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Niedługo przed zdjęciem z ognia dodaj trochę masła dla smaku.

Krok 3
Usmażone placuszki wykładaj na moment na papierowy ręcznik kuchenny, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem, świeżymi owocami, skropione rumem i posypane cukrem pudrem.


Dobra rada:
Jeśli masz ochotę na kolorowe placuszki z owocami leśnymi, tuż przed smażeniem do gotowego ciasta dodaj garść świeżych lub mrożonych jagód i lekko zamieszaj. Przygotowane w ten sposób placki możesz zaserwować z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z owocami
Ten przepis na placuszki z owocami pochodzi z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich, na których zwane są one jako „tortitas de carnaval”. Jak wskazuje nazwa oryginału, przyrządza się je w okresie karnawału, mogą więc stanowić ciekawe urozmaicenie dla pączków i smażonych okazjonalnie róż. Soczyste, truskawki, aromatyczne owoce leśne, słodkie figi albo słodki mus jabłeczny… placuszki z owocami można podawać na mnóstwo sposobów, a każdy z nich jest smaczny i kusząco słodki.
Dla kogo?
Kto może mieć największą ochotę na chrupiące placuszki z owocami? Przepis na pewno pokochają zarówno dorośli jak i najmłodsi wielbiciele słodkich dań z dodatkiem świeżych owoców. Ta prosta w przygotowaniu potrawa szybko zagości na stałe w domowym menu.
Na jaką okazję?
Podawaj je jako słodkie śniadanie albo drugie danie, np. zamiast racuchów czy naleśników. Świetnie się sprawdzą również w roli rodzinnego podwieczorku. Są chrupiące, miękkie w środku, o delikatnym cytrynowym smaku i zapachu. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni.
Czy wiesz, że?
Hiszpańskie tortitas de carnaval w oryginalnej wersji podaje się najczęściej z kilkoma łyżkami miodu, ewentualnie oprószone przesianym cukrem pudrem. Jednak ciasto na słodkie placuszki jest tak uniwersalne, że świetnie komponuje się również z innymi dodatkami.
Dla urozmaicenia:
Gotowe placuszki z owocami serwuj na wiele sposobów. Z jogurtem i truskawkami, z malinami i sosem waniliowym albo z ulubionym dżemem. Pasować będzie również syrop klonowy albo cukier puder, jak w klasycznych racuchach. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!































