Placuszki z owocami

Tortitas de carnaval

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

250 mililitrów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon z mlekiem i startą skórką z cytryny. Odstaw na 10 minut.

Placuszki z owocami - Krok 1

Krok 2

Po upływie tego czasu, smaż powoli na rozgrzanym oleju do zarumienienia, z obu stron, kilka minut. Masło dodaj pod koniec smażenia, do smaku.

Placuszki z owocami - Krok 2

Krok 3

Placuszki podawaj z jogurtem, świeżymi owocami, skropione rumem i posypane cukrem pudrem.

Placuszki z owocami - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Malec (Carina Cesincton)

    Karolina Malec (Carina Cesincton) , 13.02.2019

    Można dodać owoce do ciasta przed smazeniem. Ja użyłam bananów nie trzeba było nawet rumu ani jogurtu. Wyszły super. (trzeba jeszcze trochę cukru do smaku)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Matuszewska

    Wiktoria Matuszewska , 06.02.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z owocamiPlacuszki z owocami

Ten przepis na placuszki z owocami pochodzi z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich, na których zwane są one jako „tortitas de carnaval”. Jak wskazuje nazwa oryginału, przyrządza się je w okresie karnawału, mogą więc stanowić ciekawe urozmaicenie dla pączków i karnawałowych róż. Podawaj je także jako słodkie śniadanie albo drugie danie, np. zamiast racuchów czy naleśników. Są chrupiące, miękkie w środku, o delikatnym cytrynowym smaku i zapachu. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni. Przygotujesz je w prosty sposób – po połączeniu składników na ciasto, odstaw na chwilę surową masę, żeby nabrała lepszej konsystencji, a następnie nakładaj porcje na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki smaż na neutralnym oleju, np. rzepakowym (sprawdzi się też rafinowany olej kokosowy, który jest bezzapachowy). Gotowe placuszki z owocami serwuj na wiele sposobów. Z jogurtem i truskawkami, z malinami i sosem waniliowym albo z dżemem. Pasować będzie też cukier puder, jak w klasycznych racuchach. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!