Placuszki z owocami

Tortitas de carnaval

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

298 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

250 mililitrów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon z mlekiem i startą skórką z cytryny. Odstaw na 10 minut.

Placuszki z owocami - Krok 1

Krok 2

Po upływie tego czasu, smaż powoli na rozgrzanym oleju do zarumienienia, z obu stron, kilka minut. Masło dodaj pod koniec smażenia, do smaku.

Placuszki z owocami - Krok 2

Krok 3

Placuszki podawaj z jogurtem, świeżymi owocami, skropione rumem i posypane cukrem pudrem.

Placuszki z owocami - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Malec (Carina Cesincton)

    Karolina Malec (Carina Cesincton)

    Można dodać owoce do ciasta przed smazeniem. Ja użyłam bananów nie trzeba było nawet rumu ani jogurtu. Wyszły super. (trzeba jeszcze trochę cukru do smaku)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Matuszewska

    Wiktoria Matuszewska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z owocamiPlacuszki z owocami

Ten przepis na placuszki z owocami pochodzi z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich, na których zwane są one jako „tortitas de carnaval”. Jak wskazuje nazwa oryginału, przyrządza się je w okresie karnawału, mogą więc stanowić ciekawe urozmaicenie dla pączków i karnawałowych róż. Podawaj je także jako słodkie śniadanie albo drugie danie, np. zamiast racuchów czy naleśników. Są chrupiące, miękkie w środku, o delikatnym cytrynowym smaku i zapachu. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni. Przygotujesz je w prosty sposób – po połączeniu składników na ciasto, odstaw na chwilę surową masę, żeby nabrała lepszej konsystencji, a następnie nakładaj porcje na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki smaż na neutralnym oleju, np. rzepakowym (sprawdzi się też rafinowany olej kokosowy, który jest bezzapachowy). Gotowe placuszki z owocami serwuj na wiele sposobów. Z jogurtem i truskawkami, z malinami i sosem waniliowym albo z dżemem. Pasować będzie też cukier puder, jak w klasycznych racuchach. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!