Placuszki z owocami
Tortitas de carnaval
łatwe
258 osób zapisało
Składniki
150 mililitrów
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
250 mililitrów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon z mlekiem i startą skórką z cytryny. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
Po upływie tego czasu, smaż powoli na rozgrzanym oleju do zarumienienia, z obu stron, kilka minut. Masło dodaj pod koniec smażenia, do smaku.
Krok 3
Placuszki podawaj z jogurtem, świeżymi owocami, skropione rumem i posypane cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z owocami
Ten przepis na placuszki z owocami pochodzi z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich, na których zwane są one jako „tortitas de carnaval”. Jak wskazuje nazwa oryginału, przyrządza się je w okresie karnawału, mogą więc stanowić ciekawe urozmaicenie dla pączków i karnawałowych róż. Podawaj je także jako słodkie śniadanie albo drugie danie, np. zamiast racuchów czy naleśników. Są chrupiące, miękkie w środku, o delikatnym cytrynowym smaku i zapachu. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni. Przygotujesz je w prosty sposób – po połączeniu składników na ciasto, odstaw na chwilę surową masę, żeby nabrała lepszej konsystencji, a następnie nakładaj porcje na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki smaż na neutralnym oleju, np. rzepakowym (sprawdzi się też rafinowany olej kokosowy, który jest bezzapachowy). Gotowe placuszki z owocami serwuj na wiele sposobów. Z jogurtem i truskawkami, z malinami i sosem waniliowym albo z dżemem. Pasować będzie też cukier puder, jak w klasycznych racuchach. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!