Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
220 mililitrów
20 gramów
20 gramów
20 mililitrów
20 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr przesyp do miseczki. Dodaj mleko, wymieszaj i odstaw, aby zgęstniało.
Krok 2
Gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Następnie przełóż ją do miski, dodaj migdały i rodzynki, a całość zalej alkoholem.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlej gorący tłuszcz i nalej pokaźną część ciasta, formując jeden duży placek (wielkości całej patelni).
Krok 4
Na wierzch placka nałóż odrobinę masła (lub margaryny) oraz garść zamarynowanej w alkoholu gruszki z migdałami i rodzynkami, rozsypując ją równomiernie na całej płaszczyźnie.
Krok 5
Placek smaż przez około 3 minuty, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
Krok 6
Usmażony placek porwij na mniejsze kawałki, posyp je cukrem pudrem i podawaj na talerzu z sosem waniliowym.
Dobra rada:
Oddzielny przepis na sos waniliowy znajdziesz tutaj - https://www.przepisy.pl/przepis/sos-waniliowy-kaiserschmarn
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej