Sos waniliowy z budyniu - szybki i prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Sos waniliowy Kaiserschmarn

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrach zimnego mleka.

Krok 2

Pozostałe mleko zagotuj, dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.

Krok 3

Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, cały czas mieszając dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.

Krok 4

Sos podawaj zimny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos waniliowy Kaiserschmarn - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos waniliowy KaiserschmarnSos waniliowy Kaiserschmarn

Jeżeli chcesz wprowadzić do swojego menu odrobinę słodyczy, to sos waniliowy z budyniu będzie strzałem w dziesiątkę. Zaserwuj go do ulubionych wypieków, naleśników czy placków i ciesz się smakiem, który podbije podniebienia wszystkich łasuchów. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania? 

Dla kogo?

Odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła, więc polecamy szybki sos waniliowy z budyniu każdej osobie! Ten specjał charakteryzuje się delikatnym smakiem, więc pasuje do wielu potraw. Wiesz już, z czym zaserwujesz sos budyniowy Kaiserschmarn? Daj znać w komentarzu!

Na jaką okazję?

Przygotuj sos budyniowy do naleśników lub innych dań obiadowych i ciesz się pysznym posiłkiem. Możesz również polać nim lody i zaserwować je w takiej formie na większej uroczystości, np. urodzinach lub imieninach. Jesteśmy pewni, że wszyscy goście zjedzą taki deser z wielkim uśmiechem na twarzy. 

Czy wiesz, że?

Jeżeli chcesz, by sos waniliowy miał idealną konsystencję, często mieszaj go podczas gotowania. W ten sposób zapobiegniesz przypaleniu specjału i dokładnie połączysz ze sobą składniki. Spodziewaj się puszystej masy o idealnej konsystencji i wyjątkowym smaku, który zachwyci wszystkich krytyków kulinarnych. 

Dla urozmaicenia:

Gdy skończysz przygotowania, to odczekaj chwilę, aby sos waniliowy Kaiserschmarn zdążył ostygnąć. Serwuj przysmak z ulubionymi daniami, my w szczególności polecamy słodkie placki lub naleśniki, ale możesz komponować go według własnych preferencji. Później podziel się opinią o przepisie w komentarzu!