
Składniki
300 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrach zimnego mleka.
Krok 2
Pozostałe mleko zagotuj, dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.
Krok 3
Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, cały czas mieszając dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.
Krok 4
Sos podawaj zimny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos waniliowy Kaiserschmarn
Jeżeli chcesz wprowadzić do swojego menu odrobinę słodyczy, to sos waniliowy z budyniu będzie strzałem w dziesiątkę. Zaserwuj go do ulubionych wypieków, naleśników czy placków i ciesz się smakiem, który podbije podniebienia wszystkich łasuchów. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania?
Dla kogo?
Odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła, więc polecamy szybki sos waniliowy z budyniu każdej osobie! Ten specjał charakteryzuje się delikatnym smakiem, więc pasuje do wielu potraw. Wiesz już, z czym zaserwujesz sos budyniowy Kaiserschmarn? Daj znać w komentarzu!
Na jaką okazję?
Przygotuj sos budyniowy do naleśników lub innych dań obiadowych i ciesz się pysznym posiłkiem. Możesz również polać nim lody i zaserwować je w takiej formie na większej uroczystości, np. urodzinach lub imieninach. Jesteśmy pewni, że wszyscy goście zjedzą taki deser z wielkim uśmiechem na twarzy.
Czy wiesz, że?
Jeżeli chcesz, by sos waniliowy miał idealną konsystencję, często mieszaj go podczas gotowania. W ten sposób zapobiegniesz przypaleniu specjału i dokładnie połączysz ze sobą składniki. Spodziewaj się puszystej masy o idealnej konsystencji i wyjątkowym smaku, który zachwyci wszystkich krytyków kulinarnych.
Dla urozmaicenia:
Gdy skończysz przygotowania, to odczekaj chwilę, aby sos waniliowy Kaiserschmarn zdążył ostygnąć. Serwuj przysmak z ulubionymi daniami, my w szczególności polecamy słodkie placki lub naleśniki, ale możesz komponować go według własnych preferencji. Później podziel się opinią o przepisie w komentarzu!