Sos beszamelowy – śmietanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos beszamelowy – śmietanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

40 gramów

40 gramów

0.5 litra

1 szklanka

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść w ciepłej wodzie kostkę Rosół z kury Knorr i wymieszaj z wcześniej przygotowaną zasmażką. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 2

Krok 3

Połącz żółtka z serem i dodaj do przestudzonego sosu. Tak przygotowany sos podawaj jako dodatek do makaronów i zapiekanek.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy – śmietanowySos beszamelowy – śmietanowy

Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do różnych dań. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakowi świetnie komponuje się z mięsem oraz rybami. Wypróbuj np. jego połączenia z piersią z kurczaka zamarynowaną w suszonych ziołach, indykiem grillowanym w słodkiej papryce lub białą rybą gotowaną na parze. Sos sprawdza się również jako dodatek do makaronów. Wykorzystaj go do przygotowania zapiekanki makaronowej lub lasagne, zestawiając jego smak z pieczarkami, szynką i serem żółtym. Będzie również pyszny w daniach warzywnych. Polej nim gotowane lub pieczone warzywa, takie jak: szparagi, brokuły, kalafior czy marchewka. Sekret jego uniwersalności kryje się w dość neutralnym smaku i niewielkiej liczbie potrzebnych składników. Sos beszamelowy z tego przepisu przygotuj na bazie jasnej zasmażki z mąki, zaprawionej wyrazistym bulionem mięsnym (np. drobiowym) lub warzywnym. Jego jasny kolor uzyskasz dzięki użyciu mleka oraz śmietany, a aksamitną konsystencję oraz serowy posmak dzięki żółtkom roztrzepanym z serem gruyère. Do czego Ty używasz sosu beszamelowego? Podziel się z nami swoimi pomysłami w komentarzu poniżej.