Sos beszamelowy ze śmietaną - na rosole: serowy | Przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy – śmietanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

40 gramów

40 gramów

0.5 litra

1 szklanka

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść w ciepłej wodzie kostkę Rosół z kury Knorr i wymieszaj z wcześniej przygotowaną zasmażką. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 2

Krok 3

Połącz żółtka z serem i dodaj do przestudzonego sosu. Tak przygotowany sos podawaj jako dodatek do makaronów i zapiekanek.

Sos beszamelowy – śmietanowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy – śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy – śmietanowySos beszamelowy – śmietanowy

Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do różnych dań. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakowi świetnie komponuje się z mięsem oraz rybami. Wypróbuj np. jego połączenia z piersią z kurczaka zamarynowaną w suszonych ziołach, indykiem grillowanym w słodkiej papryce lub białą rybą gotowaną na parze. Sos sprawdza się również jako dodatek do makaronów. Wykorzystaj go do przygotowania zapiekanki makaronowej lub lasagne, zestawiając jego smak z pieczarkami, szynką i serem żółtym. Będzie również pyszny w daniach warzywnych. Polej nim gotowane lub pieczone warzywa, takie jak: szparagi, brokuły, kalafior czy marchewka. Sekret jego uniwersalności kryje się w dość neutralnym smaku i niewielkiej liczbie potrzebnych składników. Sos beszamelowy z tego przepisu przygotuj na bazie jasnej zasmażki z mąki, zaprawionej wyrazistym bulionem mięsnym (np. drobiowym) lub warzywnym. Jego jasny kolor uzyskasz dzięki użyciu mleka oraz śmietany, a aksamitną konsystencję oraz serowy posmak dzięki żółtkom roztrzepanym z serem gruyère. Do czego Ty używasz sosu beszamelowego? Podziel się z nami swoimi pomysłami w komentarzu poniżej.