Chyba wszyscy lubią wędzonego łososia. Jest łatwo dostępny i właściwie nie potrzebuje wiele dodatków, aby stać się elegancką przekąską. Z chlebem, kilkoma kroplami cytryny i dodatkiem świeżych ziół np. koperku. Nic dodać nic ująć. Lubię wędzonego łososia w sałatkach, ale także w postaci pasty z kremowym serkiem na śniadaniowej kanapce.
Ciekawy, kanadyjski, przepis zakłada dodatek miodu lub syropu klonowego do marynaty. Wędzony łosoś to idealne rozwiązanie na wypadek niespodziewanych gości. Można wzbogacić prostą sałatkę ziemniaczaną dodatkiem łososia i np. ogórka kiszonego. A może spróbujecie przygotować odrobinę bardziej skomplikowaną roladę z kremowym serkiem i ziołami? Albo makaron z wędzonym łososiem. Czy wiecie, że to klasyczne włoskie danie na Dzień Zakochanych, czyli św. Walentego? Bez większego wysiłku możecie zrobić niezapomniane wrażenie na ukochanej osobie. A poniżej moja propozycja jak podbić serce takim daniem:

Pasta al Salmone Affumicato:
Czas: 25 minut
2 porcje

Składniki:
- 200 g makaronu, może być krótki w rodzaju penne lub długi np. tagliatelle lub linguine
- 100 g wędzonego łososia w plastrach, pokrojonego w paski
- 1 szalotka, pokrojona drobno
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka wódki lub brandy (opcjonalnie)
- 120 ml śmietanki 12%
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku

Przygotowanie:

Gotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowanie sosu zajmie ok. 7-8 minut, więc zwróć uwagę, aby skoordynować czas gotowania makaronu. Usmaż lekko szalotkę na margarynie, dodaj łososia i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę, mieszając. Wędzony łosoś podczas podgrzewania stanie się jaśniejszy. Następnie dodaj alkohol i gotuj przez kolejną minutę aż odparuje. Dodaj śmietankę i pieprz. Doprowadź sos do wrzenia i wyłącz ogień. Makaron powinien być już gotowy. Podawaj makaron z sosem, udekorowany pietruszką lub koperkiem.

Wędzony łosoś jest także doskonałym dodatkiem do sałaty, jeżeli chcemy przemienić ją w większe danie. Mam w repertuarze przepis na klasyczną sałatkę nicejską z łososiem zamiast tuńczyka. Spróbujcie koniecznie.

Sałatka nicejska z łososiem wędzonym:

Składniki:
- 200 g wędzonego łososia pokrojonego w nieregularne kawałki
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
- 100 g bobu, świeżego lub mrożonego, obranego ze skórki (opcjonalnie)
- 300 g niewielkich ziemniaków
- 4 średnie pomidory
- 2 cykorie, podzielone na listki
- garść sałat np. masłowej, rukoli, roszponki
- 100 g czarnych oliwek
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w cienki plasterki
- 1 opakowanie sosu sałatkowego vinaigrette Knorr
- 4 jajka, ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 2 łyżki stołowe musztardy ziarnistej

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki, po ochłodzeniu, obierz ze skóry. Pokrój ziemniaki na plasterki. Usuń skórkę z pomidorów zanurzając je na chwilę we wrzątku i delikatnie nacinając nożem u nasady. Podziel na ćwiartki. Ugotuj fasolkę szparagową i bób lub rozmroź, jeżeli używasz mrożonych warzyw. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj. Na talerzu układaj liście cykorii, następnie liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, następnie plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu ułóż fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami. Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz kawałkami wędzonego łososia.