Pasta al Salmone Affumicato:
Czas: 25 minut
2 porcje
Składniki:
- 200 g makaronu, może być krótki w rodzaju penne lub długi np. tagliatelle lub linguine
- 100 g wędzonego łososia w plastrach, pokrojonego w paski
- 1 szalotka, pokrojona drobno
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka wódki lub brandy (opcjonalnie)
- 120 ml śmietanki 12%
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
Przygotowanie:
Gotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowanie sosu zajmie ok. 7-8 minut, więc zwróć uwagę, aby skoordynować czas gotowania makaronu. Usmaż lekko szalotkę na margarynie, dodaj łososia i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę, mieszając. Wędzony łosoś podczas podgrzewania stanie się jaśniejszy. Następnie dodaj alkohol i gotuj przez kolejną minutę aż odparuje. Dodaj śmietankę i pieprz. Doprowadź sos do wrzenia i wyłącz ogień. Makaron powinien być już gotowy. Podawaj makaron z sosem, udekorowany pietruszką lub koperkiem.
Sałatka nicejska z łososiem wędzonym:
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia pokrojonego w nieregularne kawałki
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
- 100 g bobu, świeżego lub mrożonego, obranego ze skórki (opcjonalnie)
- 300 g niewielkich ziemniaków
- 4 średnie pomidory
- 2 cykorie, podzielone na listki
- garść sałat np. masłowej, rukoli, roszponki
- 100 g czarnych oliwek
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w cienki plasterki
- 1 opakowanie sosu sałatkowego vinaigrette Knorr
- 4 jajka, ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 2 łyżki stołowe musztardy ziarnistej
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki, po ochłodzeniu, obierz ze skóry. Pokrój ziemniaki na plasterki. Usuń skórkę z pomidorów zanurzając je na chwilę we wrzątku i delikatnie nacinając nożem u nasady. Podziel na ćwiartki. Ugotuj fasolkę szparagową i bób lub rozmroź, jeżeli używasz mrożonych warzyw. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj. Na talerzu układaj liście cykorii, następnie liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, następnie plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu ułóż fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami. Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz kawałkami wędzonego łososia.
Komentarze (0)