Łosoś to wyjątkowo wdzięczny produkt, po który warto sięgać niezależnie od okazji. Sprawdzi się doskonale, gdy w planach jest zorganizowanie wystawnej i uroczystej kolacji. Jednocześnie istnieje wiele przepisów, dzięki którym pieczenie łososia okazuje się sposobem na szybki, a zarazem smakowity obiad. Brzmi zachęcająco? W takim razie sprawdź, jak długo oraz w jakiej temperaturze piec łososia, by mięso było miękkie i soczyste.
Łosoś z piekarnika dla każdego
Wiedza związana z tym, jak długo piec łososia przyda się każdemu szefowi kuchni. Zaczynając od smakoszów, którzy przepadają za rybnymi frykasami, jak i osobami, które dopiero się do nich przekonują i szukają prostego sposobu na podanie delikatnego mięsa. W przeciwieństwie do smażenia, łososia w piekarniku nie trzeba cały czas doglądać i można zaryzykować stwierdzenie, że po odpowiednim przyprawieniu mięsa i rozgrzaniu urządzenia, posiłek robi się sam. Pieczenie łososia pozwala również uniknąć dodawania obfitej porcji tłuszczu, co z pewnością doceni każdy, kto skrupulatnie wylicza liczbę spożywanych kalorii.
Jak upiec łososia i na co zwrócić uwagę?
Zastanawiasz się, ile piec łososia, by wyszedł smaczny i soczysty? Dokładny czas pieczenia łososia zależy od wielkości porcji i zastosowanych akcesoriów. Jak łatwo się domyślić, większe i grubsze kawałki (np. filet w całości) będą wymagały dłuższej obróbki niż np. dzwonek lub filet łososia podzielony na niewielkie części. Inaczej wygląda również przygotowanie ryby na blasze czy naczyniu żaroodpornym, inaczej w rękawie do pieczenia albo folii aluminiowej. W ogólnych zasadach odnośnie do tego, ile piec łososia w piekarniku, zakłada się, że nie powinno trwać to więcej niż 40 minut. Temperatury, w których najczęściej przyrządzany jest łosoś, mieszczą się w przedziale 170-220°C.
Ile piec łososia w folii?
Przygotowanie łososia w folii aluminiowej pozwala na przyrządzenie aromatycznego i soczystego mięsa oraz zmniejszenie ryzyka wysuszenia czy przypalenia. Zatem jak piec łososia w ten sposób? Mięso należy przełożyć na folię i zwinąć jej końce, by ryba była w niej szczelnie zamknięta. Nie trzeba jednak owijać mięsa bardzo ciasno. Dobrze jest zostawić trochę przestrzeni, w której podczas pieczenia zgromadzi się para wodna. W jakiej temperaturze piec łososia przygotowanego w ten sposób? Włóż go do piekarnika nagrzanego do 200°C i pozostaw na 25-40 minut.
Inne sposoby pieczenia łososia
- Najszybszą metodą przygotowania ryby jest umieszczenie jej na blasze wyłożonej pergaminem – bez przykrycia. Pieczenie łososia potrwa około 10-15 minut, lecz trzeba być bardzo uważnym i obserwować mięso, by po przeniesieniu na talerze nie okazało się suche.
- Ile piec łososia w naczyniu żaroodpornym z pokrywką? Zajmie to 25-30 minut.
Przepisy szefa kuchni
Mięso o zachęcającym kolorze i delikatnym smaku świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Zapiekane ziemniaki, ryż, makaron, warzywa gotowane na parze… Bez trudu znajdziesz odpowiednie towarzystwo dla smacznej ryby. Spróbuj łososia w papilotach z porami i ziołami, wśród których nie powinno zabraknąć kolendry i tymianku. Bardzo kuszącego aromatu możesz spodziewać się także po łososiu pieczonym z koprem włoskim i pomidorami – wyłóż go na stół w tym samym naczyniu, w którym był przyrządzany. Zapiekanka pierwsza klasa! Po przekąskę pod postacią łososia w cieście francuskim ze szpinakiem każdy sięgnie z zaciekawieniem. Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką jest przepisem, który kapitalnie rozszerzy twój obiadowy repertuar. Jeśli potrzebujesz dania na specjalną okazję, pieczony łosoś z sosem pomarańczowym sprawdzi się idealnie. Swoich gości zaskoczysz również łososiem pieczonym w boczku z sosem musztardowo-miodowym, czyli potrawą pasującą do ważnych uroczystości. Gdy nie chcesz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem stanie się apetycznym wybawieniem.
Komentarze (0)