Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

80 mililitrów

3 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia oprósz Delikatem warzywnym z obu stron, odstaw na bok w chłodne miejsce.

Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - Krok 1

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu ułóż pokrojony w plastry koper włoski i przekrojone na pół pomidorki, na nich ułóż łososia.

Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Całość podlej podgrzanym wcześniej wermutem zmieszanym ze śmietaną i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Dodaj kapary i posiekane anchois.

Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną potrawę wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30-40 minut.

Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami

Łosoś to ostatnio jedna z najpopularniejszych ryb. Nic dziwnego, da się go przyrządzić szybko i na wiele sposobów. Może być samodzielnym daniem i dodatkiem do potraw np. sałatek. W naszym prostym przepisie proponujemy upieczenie łososia z kaparami, pomidorami, anchois, papryczkami chili i koprem włoskim. Koper włoski, zwany również fenkułem, jest warzywem, o którym mogłaś nie słyszeć, warto jednak mieć go w swojej kuchni – jest smaczne i ma wiele zastosowań. Co ciekawe, wszystkie części fenkułu – łodyga, korzeń i liście – są jadalne. W kuchni śródziemnomorskiej jest często stosowany także jako przyprawa (którą uzyskuje się z jego nasion) np. do sosów jak i do podkreślania smaku ryb i mięs, a nawet ciast i słodyczy. W naszym przepisie połączenie łososia z koprem włoskim i warzywami daje niezwykle smaczny efekt. Taki obiad z pewności zachwyci domowników. Smacznego!