Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami
łatwe
142 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
8 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
80 mililitrów
3 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia oprósz Delikatem warzywnym z obu stron, odstaw na bok w chłodne miejsce.

Krok 2
W żaroodpornym naczyniu ułóż pokrojony w plastry koper włoski i przekrojone na pół pomidorki, na nich ułóż łososia.

Krok 3
Całość podlej podgrzanym wcześniej wermutem zmieszanym ze śmietaną i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Dodaj kapary i posiekane anchois.

Krok 4
Tak przygotowaną potrawę wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30-40 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami
Łosoś to ostatnio jedna z najpopularniejszych ryb. Nic dziwnego, da się go przyrządzić szybko i na wiele sposobów. Może być samodzielnym daniem i dodatkiem do potraw np. sałatek. W naszym prostym przepisie proponujemy upieczenie łososia z kaparami, pomidorami, anchois, papryczkami chili i koprem włoskim. Koper włoski, zwany również fenkułem, jest warzywem, o którym mogłaś nie słyszeć, warto jednak mieć go w swojej kuchni – jest smaczne i ma wiele zastosowań. Co ciekawe, wszystkie części fenkułu – łodyga, korzeń i liście – są jadalne. W kuchni śródziemnomorskiej jest często stosowany także jako przyprawa (którą uzyskuje się z jego nasion) np. do sosów jak i do podkreślania smaku ryb i mięs, a nawet ciast i słodyczy. W naszym przepisie połączenie łososia z koprem włoskim i warzywami daje niezwykle smaczny efekt. Taki obiad z pewności zachwyci domowników. Smacznego!