Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami

- Krok 1Filety z łososia oprósz Delikatem warzywnym z obu stron, odstaw na bok w chłodne miejsce.
- Krok 2W żaroodpornym naczyniu ułóż pokrojony w plastry koper włoski i przekrojone na pół pomidorki, na nich ułóż łososia.
- Krok 3Całość podlej podgrzanym wcześniej wermutem zmieszanym ze śmietaną i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Dodaj kapary i posiekane anchois.
- Krok 4Tak przygotowaną potrawę wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30-40 minut.

Łosoś to ostatnio jedna z najpopularniejszych ryb. Nic dziwnego, da się go przyrządzić szybko i na wiele sposobów. Może być samodzielnym daniem i dodatkiem do potraw np. sałatek. W naszym prostym przepisie proponujemy upieczenie łososia z kaparami, pomidorami, anchois, papryczkami chili i koprem włoskim. Koper włoski, zwany również fenkułem, jest warzywem, o którym mogłaś nie słyszeć, warto jednak mieć go w swojej kuchni – jest smaczne i ma wiele zastosowań. Co ciekawe, wszystkie części fenkułu – łodyga, korzeń i liście – są jadalne. W kuchni śródziemnomorskiej jest często stosowany także jako przyprawa (którą uzyskuje się z jego nasion) np. do sosów jak i do podkreślania smaku ryb i mięs, a nawet ciast i słodyczy. W naszym przepisie połączenie łososia z koprem włoskim i warzywami daje niezwykle smaczny efekt. Taki obiad z pewności zachwyci domowników. Smacznego!