
Składniki
3 plastry
null szczypt
2 łyżki
null szczypt
null szczypt
0.5 sztuki
12 sztuk
1 pęczek
1 pęczek
null szczypt
12 sztuk
12 sztuk
4 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo obierz i przekrój wzdłuż na połowy.
Krok 2
Listki cykorii umyj i osusz. 12 z nich cienko posmaruj majonezem. Na każdym posmarowanym listku połóż połówkę jaja.
Krok 3
W żółtka wciśnij po oliwce.
Krok 4
Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Jajka z oliwkami posyp papryką i szczypiorkiem. Udekoruj pozostałymi listkami cykorii.
Krok 6
Plastry łososia przekrój na połowy, po czym owiń nimi pozostałe połówki jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać.
Krok 7
Majonez wymieszaj ze śmietaną. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Krok 8
Na łososiu połóż po łyżce sosu i po małej gałązce kopru. Udekoruj kawałkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej