
Składniki
3 plastry
null szczypt
2 łyżki
null szczypt
null szczypt
0.5 sztuki
12 sztuk
1 pęczek
1 pęczek
null szczypt
12 sztuk
12 sztuk
4 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo obierz i przekrój wzdłuż na połowy.
Krok 2
Listki cykorii umyj i osusz. 12 z nich cienko posmaruj majonezem. Na każdym posmarowanym listku połóż połówkę jaja.
Krok 3
W żółtka wciśnij po oliwce.
Krok 4
Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Jajka z oliwkami posyp papryką i szczypiorkiem. Udekoruj pozostałymi listkami cykorii.
Krok 6
Plastry łososia przekrój na połowy, po czym owiń nimi pozostałe połówki jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać.
Krok 7
Majonez wymieszaj ze śmietaną. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Krok 8
Na łososiu połóż po łyżce sosu i po małej gałązce kopru. Udekoruj kawałkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























