Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza
łatwe
78 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
500 gramów
1 sztuka
3 sztuki
200 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Krok 2
Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, smaż przez chwilę, a następnie zalej białym winem i trzymaj na ogniu do momentu, gdy wino zupełnie odparuje.

Krok 3
Owoce morza rozmroź i odsącz z wody. Przygotuj Fix Leczo Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce morza wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmaż chwilę i zalej Fixem Knorr. Gotuj całość przez kilka minut.

Krok 4
Na końcu dodaj posiekaną bazylię oraz pietruszkę, wymieszaj i podawaj nałożone w zagłębieniach makaronu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza
Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makaron, który przypomina je swoim kształtem. Włochy są kolebką wszelkiego rodzaju makaronów – od przeróżnych smaków i kolorów, po fikuśne kształty i wielkości. Makaronowe muszle z aksamitnym sosem prezentują się na talerzu wyjątkowo pięknie – wyglądają tak, jakby postawił je na stole kucharz z włoskiej restauracji. Tymczasem przygotowanie dania nie wymaga ani umiejętności szefa kuchni, ani dużo czasu spędzonego przy kuchennym blacie. Najważniejszy składnik tego dania to conchiglie, czyli makaron w kształcie dużych muszelek. Ugotuj go al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Cebulę i czosnek podsmaż i zalej białym winem – takie połączenie wydobędzie niezwykły aromat. Teraz dodaj do tego mrożone owoce morza, które lubisz najbardziej – mogą to być krewetki, krab, ostrygi lub inne, które przypadną ci do gustu. Zalej całość sosem i połącz z makaronem. Możesz przystroić świeżą bazylią.