Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 mililitrów

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, smaż przez chwilę, a następnie zalej białym winem i trzymaj na ogniu do momentu, gdy wino zupełnie odparuje.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Owoce morza rozmroź i odsącz z wody. Przygotuj Fix Leczo Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce morza wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmaż chwilę i zalej Fixem Knorr. Gotuj całość przez kilka minut.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj posiekaną bazylię oraz pietruszkę, wymieszaj i podawaj nałożone w zagłębieniach makaronu.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Syl Wia

    Syl Wia

    jedno z moich ulubionych dań , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Ozzy Capekova

    Martina Ozzy Capekova

    je to super jedlo, odporucam vyskusajte. dobru chut!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    @Marzena: bardzo nam miło. :) Również pozdrawiamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Force Przybysz

    Marzena Force Przybysz

    czesto korzystam z waszych przepisow,sa latwe w wykonaniu i bardzo smaczne:)pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morzaConchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makaron, który przypomina je swoim kształtem. Włochy są kolebką wszelkiego rodzaju makaronów – od przeróżnych smaków i kolorów, po fikuśne kształty i wielkości. Makaronowe muszle z aksamitnym sosem prezentują się na talerzu wyjątkowo pięknie – wyglądają tak, jakby postawił je na stole kucharz z włoskiej restauracji. Tymczasem przygotowanie dania nie wymaga ani umiejętności szefa kuchni, ani dużo czasu spędzonego przy kuchennym blacie. Najważniejszy składnik tego dania to conchiglie, czyli makaron w kształcie dużych muszelek. Ugotuj go al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Cebulę i czosnek podsmaż i zalej białym winem – takie połączenie wydobędzie niezwykły aromat. Teraz dodaj do tego mrożone owoce morza, które lubisz najbardziej – mogą to być krewetki, krab, ostrygi lub inne, które przypadną ci do gustu. Zalej całość sosem i połącz z makaronem. Możesz przystroić świeżą bazylią.