Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, smaż przez chwilę, a następnie zalej białym winem i trzymaj na ogniu do momentu, gdy wino zupełnie odparuje.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Owoce morza rozmroź i odsącz z wody. Przygotuj Fix Leczo Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce morza wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmaż chwilę i zalej Fixem Knorr. Gotuj całość przez kilka minut.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj posiekaną bazylię oraz pietruszkę, wymieszaj i podawaj nałożone w zagłębieniach makaronu.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Syl Wia

    Syl Wia , 03.08.2015

    jedno z moich ulubionych dań , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Ozzy Capekova

    Martina Ozzy Capekova , 31.10.2011

    je to super jedlo, odporucam vyskusajte. dobru chut!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 31.10.2011

    @Marzena: bardzo nam miło. :) Również pozdrawiamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Force Przybysz

    Marzena Force Przybysz , 31.10.2011

    czesto korzystam z waszych przepisow,sa latwe w wykonaniu i bardzo smaczne:)pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morzaConchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makaron, który przypomina je swoim kształtem. Włochy są kolebką wszelkiego rodzaju makaronów – od przeróżnych smaków i kolorów, po fikuśne kształty i wielkości. Makaronowe muszle z aksamitnym sosem prezentują się na talerzu wyjątkowo pięknie – wyglądają tak, jakby postawił je na stole kucharz z włoskiej restauracji. Tymczasem przygotowanie dania nie wymaga ani umiejętności szefa kuchni, ani dużo czasu spędzonego przy kuchennym blacie. Najważniejszy składnik tego dania to conchiglie, czyli makaron w kształcie dużych muszelek. Ugotuj go al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Cebulę i czosnek podsmaż i zalej białym winem – takie połączenie wydobędzie niezwykły aromat. Teraz dodaj do tego mrożone owoce morza, które lubisz najbardziej – mogą to być krewetki, krab, ostrygi lub inne, które przypadną ci do gustu. Zalej całość sosem i połącz z makaronem. Możesz przystroić świeżą bazylią.