Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, smaż przez chwilę, a następnie zalej białym winem i trzymaj na ogniu do momentu, gdy wino zupełnie odparuje.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Owoce morza rozmroź i odsącz z wody. Przygotuj Fix Leczo Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce morza wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmaż chwilę i zalej Fixem Knorr. Gotuj całość przez kilka minut.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj posiekaną bazylię oraz pietruszkę, wymieszaj i podawaj nałożone w zagłębieniach makaronu.

Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Syl Wia

    Syl Wia , 03.08.2015

    jedno z moich ulubionych dań , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Ozzy Capekova

    Martina Ozzy Capekova , 31.10.2011

    je to super jedlo, odporucam vyskusajte. dobru chut!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 31.10.2011

    @Marzena: bardzo nam miło. :) Również pozdrawiamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Force Przybysz

    Marzena Force Przybysz , 31.10.2011

    czesto korzystam z waszych przepisow,sa latwe w wykonaniu i bardzo smaczne:)pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morzaConchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makaron, który przypomina je swoim kształtem. Włochy są kolebką wszelkiego rodzaju makaronów – od przeróżnych smaków i kolorów, po fikuśne kształty i wielkości. Makaronowe muszle z aksamitnym sosem prezentują się na talerzu wyjątkowo pięknie – wyglądają tak, jakby postawił je na stole kucharz z włoskiej restauracji. Tymczasem przygotowanie dania nie wymaga ani umiejętności szefa kuchni, ani dużo czasu spędzonego przy kuchennym blacie. Najważniejszy składnik tego dania to conchiglie, czyli makaron w kształcie dużych muszelek. Ugotuj go al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Cebulę i czosnek podsmaż i zalej białym winem – takie połączenie wydobędzie niezwykły aromat. Teraz dodaj do tego mrożone owoce morza, które lubisz najbardziej – mogą to być krewetki, krab, ostrygi lub inne, które przypadną ci do gustu. Zalej całość sosem i połącz z makaronem. Możesz przystroić świeżą bazylią.