
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
1 szklanka
50 gramów
8 plastrów
200 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 2
Dynię obierz ze skóry, posmaruj miodem i upiecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 170 °C. Plastry boczku rozłóż na pergaminie i również upiecz w piekarniku.
Krok 3
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną w rondelku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut.
Krok 4
Upieczoną dynię pokrój w kawałki i dodaj do sosu.
Krok 5
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, przełóż na talerze. Na wierzchu połóż plastry chrupiącego boczku i posyp pokruszonym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z dynią
Makaron z dynią to sposób na szybki obiad dla większej liczby osób. Jego wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Na początek makaron (oprócz sugerowanego rodzaju możesz wybrać też penne) ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Dynię obierz ze skóry – najlepsza będzie hokkaido, ponieważ jest odpowiednio miękka i kremowa. Pokrój ją na mniejsze kawałki, posmaruj słodkim miodem, który przełamie smak pozostałych składników, i wstaw do piekarnika razem z plastrami boczku. Piecz przez czas sugerowany w przepisie, a potem przyrządź sos. Zawartość torebki rozmieszaj z wodą i śmietaną – zagotuj i trzymaj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Upieczoną do miękkości dynię pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sosu. Tak przygotowane składniki wymieszaj dokładnie i wyłóż na duże talerze, a na wierzchu ułóż plastry pieczonego boczku. Jaki dodatek skomponuje się z makaronem z dynią? Sprawdzi się ser, np. grana padano czy cheddar. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując najbliższy obiad. Smacznego!