Makaron z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

1 szklanka

50 gramów

8 plastrów

200 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Krok 2

Dynię obierz ze skóry, posmaruj miodem i upiecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 170 °C. Plastry boczku rozłóż na pergaminie i również upiecz w piekarniku.

Krok 3

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną w rondelku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut.

Krok 4

Upieczoną dynię pokrój w kawałki i dodaj do sosu.

Krok 5

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, przełóż na talerze. Na wierzchu połóż plastry chrupiącego boczku i posyp pokruszonym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z dyniąMakaron z dynią

Makaron z dynią to sposób na szybki obiad dla większej liczby osób. Jego wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Na początek makaron (oprócz sugerowanego rodzaju możesz wybrać też penne) ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Dynię obierz ze skóry – najlepsza będzie hokkaido, ponieważ jest odpowiednio miękka i kremowa. Pokrój ją na mniejsze kawałki, posmaruj słodkim miodem, który przełamie smak pozostałych składników, i wstaw do piekarnika razem z plastrami boczku. Piecz przez czas sugerowany w przepisie, a potem przyrządź sos. Zawartość torebki rozmieszaj z wodą i śmietaną – zagotuj i trzymaj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Upieczoną do miękkości dynię pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sosu. Tak przygotowane składniki wymieszaj dokładnie i wyłóż na duże talerze, a na wierzchu ułóż plastry pieczonego boczku. Jaki dodatek skomponuje się z makaronem z dynią? Sprawdzi się ser, np. grana padano czy cheddar. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując najbliższy obiad. Smacznego!