Lasagne z beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z beszamelem

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

30 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

10 dekagramów

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron obgotować ok 2-3 minuty w osolonym wrzątku.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulkę i czosnek pokrojone w kostkę. Potem dodać pieczarki pokrojone w półplasterki ( lekko posolić by szybciej zmiękły), przesmażyć. Na koniec dodać mięso mielone, pieprz, oregano i puszkę pomidorów. Smażyć razem ok 12 minut, aby wszystko się połaczyło.

Krok 3

Margarynę rozpuścić, dodać mąę i wymieszać. Potem dodać mleko, pieprz i jedną kostkę rosołową. Zagotować.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Wyłożyć porcję makarony i sosu. Postępować tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być makarom. Posypać tartym serem i zalać beszamelem. Zapiekać ok 40 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej