
Składniki
100 gramów
1 sztuka
2 plastry
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, paprykę, kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Przesmaż w garnku zaczynając od boczku i kiełbasy.

Krok 2
Wsyp ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj pomidory, wlej szklankę wody i dodaj kostkę rosołową wołową Knorr, który nada całemu daniu wyrazistego smaku.

Krok 3
Wszystko razem zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.

Krok 4
Przykryj garnek i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i wymieszaj. Jeśli ryż będzie jeszcze lekko twardy, dolej wrzącej wody, garnek ponownie przykryj i pozostaw na kilka minut.


Dobra rada:
Na koniec do ryżu możesz dodać trochę startego sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pomidorami
Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Zapowiada się naprawdę szykowny posiłek! Przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Zaczynasz czuć apetyczny aromat? To dopiero początek! Risotto z pomidorami jeszcze niejednym cię zaskoczy.
Dla kogo? Danie jest bardzo stylowe, ale do jego zrobienia nie potrzeba szczególnie egzotycznych produktów. Zanim wybierzesz się na zakupy, chcesz wykorzystać wszystkie swoje zapasy? Przygotuj więc risotto z pomidorami z puszki – ten składnik znajdzie się w prawie każdej kuchni.
Na jaką okazję? Chociaż włoskie risotto jest wyjątkowo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Chcesz zaimponować swojej drugiej połówce? A może zrobić wrażenie na rodzicach albo teściach? Z przepisem na risotto z pomidorami spodziewaj się wyłącznie pochwał.
Czy wiesz, że? W risotto najlepiej sprawdza się ryż arborio o dużej zawartości skrobi. Po jego podsmażeniu, dodaj martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Do garnka przełóż lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki.
Dla urozmaicenia: Po zdjęciu garnka z ognia, do potrawy wsyp starty parmezan. Włoski przysmak podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi bazylii. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić to pyszne danie. Risotto z warzywami i pomidorami będzie jeszcze bardziej zachęcające, jeśli dodasz do niego czerwoną, żółtą i zieloną paprykę.