Risotto z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

1840 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

844 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 plastry

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, paprykę, kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Przesmaż w garnku zaczynając od boczku i kiełbasy.

Risotto z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Wsyp ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj pomidory, wlej szklankę wody i dodaj kostkę Bulionu na wędzonym boczku Knorr, który nada całemu daniu wyrazistego smaku.

Risotto z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.

Risotto z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Przykryj garnek i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i wymieszaj. Jeśli ryż będzie jeszcze lekko twardy, dolej wrzącej wody, garnek ponownie przykryj i pozostaw na kilka minut.

Risotto z pomidorami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na koniec do ryżu możesz dodać trochę startego sera.

38

Opinie o przepisie

  • Kamil Karton

    Kamil Karton, 16.11.2015

    Bardzo smaczne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kreft

    Ewa Kreft, 01.07.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Matyszewski

    Tomek Matyszewski, 01.07.2015

    smakuje oookropnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Oryś

    Ola Oryś, 01.07.2015

    Ja uwielbiam i naturalnie robię najlepsze!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wiktorowicz

    Zbigniew Wiktorowicz, 01.07.2015

    Dobre ( ale ja się pytam gdzie jest bigos)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Ziętkowska

    Cecylia Ziętkowska, 01.07.2015

    Skorzystam napewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mirosław

    Piotr Mirosław, 30.06.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Szczepański

    Robert Szczepański, 30.06.2015

    Jak takie dziewczyny przyzadzaja to musi byc pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Piechaczek

    Eugeniusz Piechaczek, 30.06.2015

    Napewno to są mniamuśne mniamuśności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Klimkowska

    Renata Klimkowska, 30.06.2015

    Bardzo lubię szczególnie jak ktoś ugotuje i zaprosi .;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Błaszkiewicz

    Hanna Błaszkiewicz, 30.06.2015

    nqjgorsze, że cały czas trzeba mieszać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mizerska Lakomiak

    Katarzyna Mizerska Lakomiak, 30.06.2015

    B. Lubię skorzystam z przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pasternak

    Małgorzata Pasternak, 30.06.2015

    Uwielbiam jeść dobre żeczy ., może być ciekawie ...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Mika

    Henryk Mika, 30.06.2015

    Niam niam coś dla mnie proszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Koziolkiewicz

    Marcin Koziolkiewicz, 30.06.2015

    po tej porcji dwa okrazenia jeziora suskiego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lefkothea Lefki Śmigielska

    Lefkothea Lefki Śmigielska, 30.06.2015

    Przepadam!!!!!!!! Miłego dnia!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin, 30.06.2015

    Dawać to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz, 30.06.2015

    jednak będę obstawał przy swoim - dwa podstawowe składniki każdego risotta to ryż i bulion

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok, 30.06.2015

    Oczywiście w tym przypadku, jedną szklanką płynu są pomidory z puszki, więc trzeba o tym pamiętać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok, 30.06.2015

    1 szklanka ryżu - 2 szklanki wody, Włosi posmażają ryż z dodatkami, a na końcu dodają wodę właśnie w tych proporcjach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 30.06.2015

    Michał, nadmair wody wyparuje podczas gotowania, a tym sposobem mamy pewność, że ryż nie będzie zbyt twardy. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz, 30.06.2015

    trochę taki dziwny przepis - woda? do risotto, ale może , może. To czy podsmażać ryż to inna kwestia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Trojniak

    Piotr Trojniak, 30.06.2015

    Przepyszne, palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak, 02.11.2014

    A ja nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jaworski

    Andrzej Jaworski, 02.11.2014

    Aniu Beatko kiedy zapraszacie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dulewicz

    Andrzej Dulewicz, 01.11.2014

    WŁOSKA KUCHNIA TAK FANTASTYCZNA , ale nie w Polskim WYDANIU !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Piskor

    Grazyna Piskor, 01.11.2014

    A risotto z szafran na białym winie ktoś próbował? Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Piskor

    Grazyna Piskor, 01.11.2014

    Co ty za bzdury gadasz Robercie! !!! Byłeś kiedyś na południu Włoch? Tam dopiero skosztować pyszności a jak pasta tzn makaron to nie kluski coś ci się pomieszało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kulka

    Robert Kulka, 01.11.2014

    Gówno prawda, w czerwcu przejechałem całe Włochy i wszędzie dają tą samo zasraną pastę z takimi samymi kluskami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Piecuch

    Wanda Piecuch, 01.11.2014

    spam mający na celu wyciąganie kasy - uważajcie !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pomidorami Risotto z pomidorami

Risotto, jak sama nazwa wskazuje, to danie na bazie ryżu. Jest popularne we wszystkich włoskich restauracjach i domach, zwłaszcza w okolicach Mediolanu. Można przyrządzać je na wiele sposobów i używać do niego szerokiej gamy dodatków. Klasyczny przepis mówi o smażeniu ryżu wraz z cebulą i czosnkiem na oliwie i stopniowym dolewaniu do niego wina, które gdy odparuje, zastępowane jest bulionem. Ryż powinien wchłonąć każdą porcję cieczy, dopiero wtedy można dolewać kolejną. Tak przygotowywany ryż gotuje się ponad 20 minut. Na końcu miesza się go z masłem, aby był bardziej kremowy i posypuje parmezanem. Oczywiście danie przygotować można szybciej, wlewając od razu całość wody niezbędnej do ugotowania ryżu. Pominąć można również dodatek białego wina. Risotto nabierze nieco polskiego charakteru, jeśli dodasz do niego kiełbasę i boczek oraz dojrzałe pomidory. Przenieś się w świat gorącej Italii i wypróbuj kremowe risotto.