Risotto z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

1815 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

844 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

250 mililitrów

100 gramów

2 plastry

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, paprykę, kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Przesmaż w garnku zaczynając od boczku i kiełbasy.

Risotto z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Wsyp ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj pomidory, wlej szklankę wody i dodaj kostkę Bulionu na wędzonym boczku Knorr, który nada całemu daniu wyrazistego smaku.

Risotto z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.

Risotto z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Przykryj garnek i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i wymieszaj. Jeśli ryż będzie jeszcze lekko twardy, dolej wrzącej wody, garnek ponownie przykryj i pozostaw na kilka minut.

Risotto z pomidorami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na koniec do ryżu możesz dodać trochę startego sera.

38

Opinie o przepisie

  • Kamil Karton

    Kamil Karton

    Bardzo smaczne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kreft

    Ewa Kreft

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Matyszewski

    Tomek Matyszewski

    smakuje oookropnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Oryś

    Ola Oryś

    Ja uwielbiam i naturalnie robię najlepsze!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wiktorowicz

    Zbigniew Wiktorowicz

    Dobre ( ale ja się pytam gdzie jest bigos)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Ziętkowska

    Cecylia Ziętkowska

    Skorzystam napewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mirosław

    Piotr Mirosław

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Szczepański

    Robert Szczepański

    Jak takie dziewczyny przyzadzaja to musi byc pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Piechaczek

    Eugeniusz Piechaczek

    Napewno to są mniamuśne mniamuśności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Klimkowska

    Renata Klimkowska

    Bardzo lubię szczególnie jak ktoś ugotuje i zaprosi .;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Błaszkiewicz

    Hanna Błaszkiewicz

    nqjgorsze, że cały czas trzeba mieszać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mizerska Lakomiak

    Katarzyna Mizerska Lakomiak

    B. Lubię skorzystam z przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pasternak

    Małgorzata Pasternak

    Uwielbiam jeść dobre żeczy ., może być ciekawie ...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Mika

    Henryk Mika

    Niam niam coś dla mnie proszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Koziolkiewicz

    Marcin Koziolkiewicz

    po tej porcji dwa okrazenia jeziora suskiego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lefkothea Lefki Śmigielska

    Lefkothea Lefki Śmigielska

    Przepadam!!!!!!!! Miłego dnia!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin

    Dawać to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz

    jednak będę obstawał przy swoim - dwa podstawowe składniki każdego risotta to ryż i bulion

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok

    Oczywiście w tym przypadku, jedną szklanką płynu są pomidory z puszki, więc trzeba o tym pamiętać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok

    1 szklanka ryżu - 2 szklanki wody, Włosi posmażają ryż z dodatkami, a na końcu dodają wodę właśnie w tych proporcjach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Michał, nadmair wody wyparuje podczas gotowania, a tym sposobem mamy pewność, że ryż nie będzie zbyt twardy. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz

    trochę taki dziwny przepis - woda? do risotto, ale może , może. To czy podsmażać ryż to inna kwestia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Trojniak

    Piotr Trojniak

    Przepyszne, palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak

    A ja nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jaworski

    Andrzej Jaworski

    Aniu Beatko kiedy zapraszacie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dulewicz

    Andrzej Dulewicz

    WŁOSKA KUCHNIA TAK FANTASTYCZNA , ale nie w Polskim WYDANIU !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Piskor

    Grazyna Piskor

    A risotto z szafran na białym winie ktoś próbował? Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Piskor

    Grazyna Piskor

    Co ty za bzdury gadasz Robercie! !!! Byłeś kiedyś na południu Włoch? Tam dopiero skosztować pyszności a jak pasta tzn makaron to nie kluski coś ci się pomieszało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kulka

    Robert Kulka

    Gówno prawda, w czerwcu przejechałem całe Włochy i wszędzie dają tą samo zasraną pastę z takimi samymi kluskami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Piecuch

    Wanda Piecuch

    spam mający na celu wyciąganie kasy - uważajcie !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Esencja do duszonych mięs Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do duszonych mięs Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pomidorami Risotto z pomidorami

Risotto, jak sama nazwa wskazuje, to danie na bazie ryżu. Jest popularne we wszystkich włoskich restauracjach i domach, zwłaszcza w okolicach Mediolanu. Można przyrządzać je na wiele sposobów i używać do niego szerokiej gamy dodatków. Klasyczny przepis mówi o smażeniu ryżu wraz z cebulą i czosnkiem na oliwie i stopniowym dolewaniu do niego wina, które gdy odparuje, zastępowane jest bulionem. Ryż powinien wchłonąć każdą porcję cieczy, dopiero wtedy można dolewać kolejną. Tak przygotowywany ryż gotuje się ponad 20 minut. Na końcu miesza się go z masłem, aby był bardziej kremowy i posypuje parmezanem. Oczywiście danie przygotować można szybciej, wlewając od razu całość wody niezbędnej do ugotowania ryżu. Pominąć można również dodatek białego wina. Risotto nabierze nieco polskiego charakteru, jeśli dodasz do niego kiełbasę i boczek oraz dojrzałe pomidory. Przenieś się w świat gorącej Italii i wypróbuj kremowe risotto.