Składniki
100 gramów
1 sztuka
2 plastry
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, paprykę, kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Przesmaż w garnku zaczynając od boczku i kiełbasy.
Krok 2
Wsyp ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj pomidory, wlej szklankę wody i dodaj kostkę Bulionu na wędzonym boczku Knorr, który nada całemu daniu wyrazistego smaku.
Krok 3
Wszystko razem zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.
Krok 4
Przykryj garnek i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i wymieszaj. Jeśli ryż będzie jeszcze lekko twardy, dolej wrzącej wody, garnek ponownie przykryj i pozostaw na kilka minut.
Dobra rada:
Na koniec do ryżu możesz dodać trochę startego sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pomidorami
Risotto, jak sama nazwa wskazuje, to danie na bazie ryżu. Jest popularne we wszystkich włoskich restauracjach i domach, zwłaszcza w okolicach Mediolanu. Można przyrządzać je na wiele sposobów i używać do niego szerokiej gamy dodatków. Klasyczny przepis mówi o smażeniu ryżu wraz z cebulą i czosnkiem na oliwie i stopniowym dolewaniu do niego wina, które gdy odparuje, zastępowane jest bulionem. Ryż powinien wchłonąć każdą porcję cieczy, dopiero wtedy można dolewać kolejną. Tak przygotowywany ryż gotuje się ponad 20 minut. Na końcu miesza się go z masłem, aby był bardziej kremowy i posypuje parmezanem. Oczywiście danie przygotować można szybciej, wlewając od razu całość wody niezbędnej do ugotowania ryżu. Pominąć można również dodatek białego wina. Risotto nabierze nieco polskiego charakteru, jeśli dodasz do niego kiełbasę i boczek oraz dojrzałe pomidory. Przenieś się w świat gorącej Italii i wypróbuj kremowe risotto.