Składniki
100 gramów
1 sztuka
2 plastry
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, paprykę, kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Przesmaż w garnku zaczynając od boczku i kiełbasy.
Krok 2
Wsyp ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj pomidory, wlej szklankę wody i dodaj kostkę rosołową wołową Knorr, który nada całemu daniu wyrazistego smaku.
Krok 3
Wszystko razem zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.
Krok 4
Przykryj garnek i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i wymieszaj. Jeśli ryż będzie jeszcze lekko twardy, dolej wrzącej wody, garnek ponownie przykryj i pozostaw na kilka minut.
Dobra rada:
Na koniec do ryżu możesz dodać trochę startego sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pomidorami
Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Zapowiada się naprawdę szykowny posiłek! Przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Zaczynasz czuć apetyczny aromat? To dopiero początek! Risotto z pomidorami jeszcze niejednym cię zaskoczy.
Dla kogo? Danie jest bardzo stylowe, ale do jego zrobienia nie potrzeba szczególnie egzotycznych produktów. Zanim wybierzesz się na zakupy, chcesz wykorzystać wszystkie swoje zapasy? Przygotuj więc risotto z pomidorami z puszki – ten składnik znajdzie się w prawie każdej kuchni.
Na jaką okazję? Chociaż włoskie risotto jest wyjątkowo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Chcesz zaimponować swojej drugiej połówce? A może zrobić wrażenie na rodzicach albo teściach? Z przepisem na risotto z pomidorami spodziewaj się wyłącznie pochwał.
Czy wiesz, że? W risotto najlepiej sprawdza się ryż arborio o dużej zawartości skrobi. Po jego podsmażeniu, dodaj martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Do garnka przełóż lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki.
Dla urozmaicenia: Po zdjęciu garnka z ognia, do potrawy wsyp starty parmezan. Włoski przysmak podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi bazylii. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić to pyszne danie. Risotto z warzywami i pomidorami będzie jeszcze bardziej zachęcające, jeśli dodasz do niego czerwoną, żółtą i zieloną paprykę.